Ziarul de Duminică

FESTIVAL / Anim’est propune un weekend ca-n Vest

FESTIVAL / Anim’est propune un weekend ca-n Vest
07.10.2009, 15:12 25
Ajuns la a patra editie, Festivalul International de Film deAnimatie Anim'est mai are in fatatrei zile magice, urmând sa devina nostalgie abia dupa ziua deduminica, 11 octombrie. Si de aceasta data, evenimentul,care se lauda cu cea mai crescuta audienta intre festivalurilegazduite de Bucuresti (peste 18.000 de spectatori laprimele trei editii, cu 10.000 la editia 2008) a inclus sicontinua sa propuna o oferta generoasa si insolita: zecezile de proiectii de animatie, workshopuri, spectacole,masterclass-uri si petreceri desfasurate de dimineata pâna noaptea,in patru locatii din Bucuresti: cinematografele Patria, ElviraPopescu, Union si Gradina-cinema Verona.
Pentru aceia care au avut bucuria de-a urmari, pe vremuri,excelenta Gala a Desenului Animat, realizata cuprofesionalism si pasiune de Viorica Bucur, pentru aceia care sigurduc dorul filmelor de animatie si, mai ales, se intreaba ce se maiintâmpla in acest domeniu prea putin mediatizat in raport cufarmecul si creativitatea lui, Festivalul Anim'estpare sa aiba toate raspunsurile.
In programul editiei de fata s-au inscris 400de filme, grupate in sectiuni precum Competitie (care includesase categorii: Studentesti, Videoclip reclama, Balkanimation,Lungmetraj, Scurtmetraj, Românesti) si Programe speciale (BritishAnimation, Children Programme si un portret al regizoarei româncede animatie Luminita Cazacu).
In cele sase grupaje din competitie au fost inscrise 199de filme de lungmetraj si scurtmetraj, unele dintre ele in premieraabsoluta, majoritatea in premiera nationala, altele deja premiatela festivalurile de film importante din Europa si SUA.
Un show inedit - "Creepy AnimationNight"- a fost programat asta seara, 9 octombrie,de la ora 23.45, la cinema Patria, acesta reunind proiectii cuanimatii horror si muzica live mixata de DJ-ul si producatorul defilme de animatie Pakito, acompaniat de un set dedrum'n'bass.
Printre surprizele festivalului: grupajul de masterclass-urisustinute de Mike Reiss -coscenaristul unor lungmetraje de animatie-cult precum"Simpsons: Filmul"/ "Simpsons: TheMovie"sau "Epoca de Gheata 3"/ "Ice Age:Dawn of the Dinosaurs"-, prezenta lui GeorgesSchwizgebel, animator elvetian premiat la Cannes, Berlinsau Annecy; un workshop sustinut de expertii belgieni de la"Zorobabel"; programele speciale dedicatelegendarului animator japonez Hayao Miyazaki (autoruloriginalelor si captivantelor lungmetraje "Howl's MovingCastle", "Ponyo on a Cliff", "Princess Mononoke" si "SpiritedAway").
LaAnim'esta participatsi una dintre cele mai importante scoli de animatie dinlume, Supinfocom Valenciennes, prezentata deAnne Brotot, director adjunct al prestigioaseiinstitutii franceze. Anim'estainceput, cu multa energie, cu proiectia, la cinema Patria,a filmului "Mary si Max",regizat in 2009 de AdamElliot, câstigator al Premiului Oscar in 2004 cu scurtmetrajul"Harvie Krumpet".

Dintre filmele de animatie "recuperate" din Arhiva Nationala deFilme au fost selectionate si scurtmetrajele incluse in programul"Dupa 20 de ani", care a adus lacinema Union filme românesti cenzurate de regimulcomunist si difuzate in premiera dupa 1989. Festivalul pune ladispozitia celor interesati un site unde pot gasi informatiidetaliate despre locatii, bilete, filme si invitati:www.animest.ro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO