Ziarul de Duminică

Festival internaţional, omagiu Carol Pop de Szathmári/ de Radu Constantinescu

Festival internaţional, omagiu Carol Pop de Szathmári/...

Autor: Radu Constantinescu

14.01.2016, 23:50 79

Asociaţia „Euro Foto Art” Oradea organizează în perioada 11 ianuarie - 10 februarie, sub patronajul Ministerului Culturii, ediţia a IV-a a Festivalului Internaţional de Fotografie „Carol Pop de Szathmári - Szathmári Pap Károly”. Intenţia organizatorilor este de a readuce în atenţia opiniei publice personalitatea primului fotoreporter de război din lume (prezent pe câmpul de luptă al Războiului pentru Independenţa României din 1877 de la declanşarea ostilităţilor şi până la încheierea lor), de a populariza fotografiile sale, precum şi de a organiza o serie de expoziţii, demne de măiestria cunoscutului artist fotograf. În semn de omagiu, vor fi vernisate trei expoziţii cu fotografiile digitalizate ale lui Carol Pop de Szathmári la Biblioteca Judeţeană „Petru Dulfu” Baia Mare, Galeria „Studio” din cadrul Palatului  „Vulturul Negru” Oradea şi în Galeria Centrului Cultural Cerneşti (judeţul Maramureş). De asemenea,  va fi proiectat în mai multe localităţi filmul documentar realizat de redacţia Maghiară a Televizunii Române, consacrat reputatului artist.

Festivalul Internaţional va cuprinde peste 30 de manifestări expoziţionale derulate în Serbia, Slovacia, România, Ungaria şi Ucraina. Lansarea oficială a avut loc luni 11 ianuarie la Galeria „Euro Foto Art” din Oradea. În aceeaşi zi, o altă evocare s-a derulat la Biblioteca Judeţeană „Petru Dulfu” din Baia  Mare, urmată de vernisajul expoziţiei artiştilor fotografi din România şi Ungaria „Maramureş - oameni şi locuri”. În cadrul festivităţilor a fost marcată şi Ziua artei fotografice în România, ziua de naştere a artistului fotograf omagiat. În continuarea festivităţilor de la Oradea, a avut loc vernisarea şi înmânarea premiilor ediţiei a X-a a Salonului Internaţional al Artiştilor Fotografi Români şi Maghiari de Pretutindeni, cu tematica „Românii şi Maghiarii”. Salonul, organizat în parteneriat cu Clubul Fotografic „Nufărul” Oradea, sub patronajul Asociaţiei Internaţionale „Euro Foto Art” şi MAFOSZ (HU) va fi prezentat şi în Ungaria, în organizarea Bibliotecii din Békéscsaba şi a Autoguvernării Românilor din judeţului Békés.

Din bogatul program al Festivalului (organizat în condiţii de autofinanţare cu sprijinul Organizaţiilor Partenere ale Asociaţiei „Euro Foto Art” din România şi din diferite ţări europene) spicuim: expoziţiile anuale ale  Asociaţiilor şi Fotocluburilor din Bucureşti, Cluj-Napoca, Novi Sad (SRB), Oradea, Râmnicu Vâlcea şi Târgu Mureş; Salonul Naţional „Etnografica” de la Slatina; expoziţia reprezentativă a artiştilor fotografi din România şi Ucraina în sălile Muzeului Artei Medievale şi Galeriei „Narodna” din Ujhorod (Ucraina). La galeria „FKVSV” din Novi Sad vor fi vernisate mai multe expoziţii cu lucrări ale artiştilor fotografi din Serbia. Un eveniment aparte se anunţă expoziţia alcătuită din creaţiile (de mari dimensiuni) ale lui Garik Avanesian (Praga), care va putea fi vizitată de luni 1 februarie  la Centrul de Cultură Urbană „Casino” din Cluj-Napoca.  

În cadrul Festivalului, va fi acordată celor mai valoroşi artişti fotografi medalia de aur de merit „Carol Pop de Szathmári - Szathmári Pap Károly” (numerotată şi evidenţiată în registrul medaliilor), în semn de recunoaştere a activitaţii lor artistice.  

Festivitatea de închidere a celei de a IV-a ediţii a Festivalului Internaţional de Fotografie va avea loc la Suceava în 10 februarie, când va fi vernisată Expoziţia internaţională de artă fotografică „Dialog”, reunind lucrări ale artiştilor fotografi din România, Republica Moldova, Ucraina şi Ungaria.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO