Ziarul de Duminică

Festivalul de Dramaturgie Contemporană de la Braşov/ de Mihaela Grădinaru

Festivalul de Dramaturgie Contemporană de la Braşov/ de...

Autor: Mihaela Gradinaru

28.11.2014, 00:10 36

Festivalul de Dramaturgie Contemporană de la Braşov, a cărui ediţie de anul trecut a fost anulată din cauza lucrărilor de modernizare la Sala Mare a Teatrului „Sică Alexandrescu”, a revenit anul acesta şi se află încă în desfăşurare – între 24 şi 30 noiembrie – cu zece spectacole.

Lucrările de modernizare a Sălii Mari a Teatrului „Sică Alexandrescu”, care au început în 2013, au fost finalizate în vară, iar, din acest motiv, anul trecut, nu a mai fost posibilă organizarea festivalului. La ediţia din acest an, a 25-a a evenimentului, sunt prezentate zece spectacole de la teatrele din Braşov, Iaşi, Bucureşti şi Cluj-Napoca, precum şi trei lansări de carte. Printre actorii care au urcat şi vor urca pe scena de la Braşov se numără Marcel Iureş, George Mihăiţă, Florin Piersic Jr., Monica Davidescu, Demi Muraru şi Vlad Zamfirescu. O noutate la această ediţie a festivalului este faptul că majoritatea spectacolelor sunt comedii.

„N-a fost o ţintă anume, aşa a fost să fie, dar cred că faptul că avem mai multe comedii va fi spre bucuria publicului iubitor de teatru”, a precizat directorul teatrului.

Ediţia din acest an este mai scurtă cu trei zile faţă de ediţiile precedente, motivul fiind timpul foarte scurt disponibil pentru organizarea acestuia, bugetul redus şi faptul că nu se ştia dacă vor fi finalizate lucrările de renovare şi modernizare a Sălii Mari.

Festivalul a fost deschis, pe 24 noiembrie, de Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri” din Iaşi, cu spectacolul „Acasă, în miezul verii”, de Tracz Letts, în regia lui Claudiu Goga. Au urmat, pe 25 noiembrie, Teatrul Nottara Bucureşti, cu piesa „Un pic prea intim”, de Rajiv Joseph, în regia lui Cristi Juncu, pe 26 noiembrie – Teatrul Naţional Bucureşti, cu „Bârfe, zvonuri şi minciuni”, de Neil Simon, în regia lui Ion Caramitru, pe 27 noiembrie – Teatrul „Sică Alexandrescu” din Braşov, cu piesa „American Buffalo”, de David Mamet, în regia lui Vlad Massaci, şi Teatrul Act din Bucureşti – „Păi… despre ce vorbim noi aici, domnule?”, de Cătălin Ştefănescu, o adaptare după romanul „Moromeţii”, de Marin Preda, în regia lui Alexandru Dabija.

Astăzi 28 noiembrie va fi montat un spectacol al Teatrului „Sică Alexandrescu” Braşov, „Olenka”, de Vasili Sigarev, în regia Sânzianei Stoican, şi unul al Teatrului de Comedie din Bucureşti, „Acasă la tata”, de Mimi Brănescu, în regia lui Vlad Massaci. Va urma, pe 29 noiembrie, Teatrul „Sică Alexandrescu” din Braşov, cu „Povestiri alese”, de Donald Margulies, regia Vlad Zamfirescu, şi Teatrul Metropolis Bucureşti, cu „Tom şi Jerry”, de Rick Cleveland, regia Florin Piersic Jr.

Festivalul va fi închis, pe 30 noiembrie, cu spectacolul actorilor Teatrului Naţional din Cluj-Napoca „Sânziana şi Pepelea”, de Vasile Alecsandri, în regia lui Alexandru Dabija, pe versurile şi muzica Adei Milea şi Ancăi Hanu.

Tot pe 30 noiembrie va avea loc gala festivalului, când vor fi oferite marele premiu, premiul pentru cea mai bună regie, premiul pentru cea mai bună scenografie, cele pentru cel mai bun actor şi cea mai bună actriţă şi premiul special al juriului.

Juriul festivalului va fi format din Radu-Alexandru Nica – regizor, Maria Zărnescu – critic de teatru şi Adrian Titieni – actor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO