Ziarul de Duminică

Festivalul Fotografiei Europene la ediţia a V-a/ de Radu Constantinescu

Galerie foto

Galerie foto

Autor: Radu Constantinescu

12.05.2016, 23:44 37

Iniţiat în urmă cu câţiva ani din entuziasmul unui grup de artişti fotografi, membri ai Asociaţiei Internaţionale „Euro Foto Art”, în frunte cu Ştefan  Toth, iată că Festivalul Fotografiei Europene a reuşit să se impună şi a ajuns la cea de a V-a ediţie. Organizat sub patronajul Ministerului Culturii, el şi-a deschis porţile la începutul acestei săptămâni la Cluj Napoca, în ambianţa medievală a Turnului Croitorilor, unde a fost vernisat Salonul Internaţional „Eurofotoart Star’s”. Dedicat Zilei Europei, el include 55 de fotografii alb- negru şi color, creaţii ale celor mai valoroşi artişti fotografi din Cehia, Danemarca, Irlanda, Serbia, Pakistan, Republica Moldova, România, Slovacia, Spania, Ucraina şi Ungaria. Pe simeze se află imagini de excepţie, aparţinând aproape tuturor genurilor artei fotografice: eseu, socio-fotografii, peisaje, portrete, fotografie aplicată sau abstract, realizate în cele mai diferite stiluri, tradiţionale dar şi neconvenţionale.

Deşi aflat, de această dată, în condiţii de autofinanţare, programul Festivalului este mai bogat decât oricând, cu largi deschideri naţionale şi internaţionale. Aceasta, poate, şi datorită numeroaselor organizaţii pertenere, din ţară, dar şi din mai multe state europene şi China pe care organizatorii au ştiut să şi le apropie.

Aşa cum anunţa la festivitatea de deschidere artistul fotograf Ştefan Tóth AFIAP preşedintele Asociaţiei „Euro Foto Art” şi directorul Festivalului  internaţional,  scopul acestuia este popularizarea artei fotografice din România în Europa şi China, dar şi, reciproc, în România, a fotografiei artistice din alte ţări. Invitaţii de onoare ai actualei ediţii sunt artiştii fotografi din Serbia.

Ediţia a V-a a Festivalului cuprinde 27 de manifestări expoziţionale, organizate în mai multe oraşe din România, Serbia, Slovacia, Ucraina, Ungaria şi China. Diversitatea manifestărilor este întru totul remarcabilă. Practic, este imposibil să trecem în revistă întregul program. Vom spicui, în consecinţă, câteva momente ale acestuia.

Expoziţia membrilor Asociaţiei  orădene „Euro Foto Art” va fi prezentă în  China, pe parcursul lunii mai, la Palatul „Wembo”  din Shenzen. Membrii Asociaţiei „Bucureştiul meu drag” vor vernisa la Muzeul Municipiului   Bucureşti expoziţia de artă fotografică „Bucureşti - început de secol XXI”. Expoziţia itinerantă a membrilor Clubului Fotografic „Nufărul” din Oradea,   intitulată „Paşi în lumină…” va fi prezentată în cadrul Proiectului  internaţional „Noaptea albă a Muzeelor” în Galeriile „FKVSV” din Novi  Sad (Serbia). La rândul lor, membrii  Asociaţiei de Fotografie,  Cinematografie şi Video din Novi Sad se vor prezenta în faţa publicului din Oradea şi apoi a celui din Galaţi. Va exista, deasemenea, şi un Salon naţional „Romii din România”, la Miercurea Ciuc.

În cadrul Festivalului vor fi organizate mai multe expoziţii personale. Astfel artiştii fotografi din Graz (Austria) se vor prezenta în faţa publicului din Komarno (Slovacia), Mozes Gábor din Tel Aviv (Israel) – la Galeria permanentă „Euro Foto Art” din Oradea, Valeriu Ciurea din Slatina (Olt) la  Institutul Cultural Român din Praga.  Lista ar putea continua cu Garik Avanesian MFIAP din Praga care va expune în Galeria Castelului „Károlyi”  din Carei, cu artiştii fotografi orădeni Dancoglu Constantin EFIAPb şi Petrila Gheorghe EFIAP prezenţi în Galeria din Slatina (Olt), sau cu Szabó Atilla din Miercurea Ciuc la Galeria „Casa Bernády” din Târgu Mureş. Artiştii fotografi din Chişinău se vor prezenta în faţa publicului din Baia Mare, în cadrul unei expoziţii, care urmează să fie vernisată la Biblioteca Judeţeană ”Petru Dulfu” din Baia Mare şi la Casa de Cultură din Cerneşti, judeţul Maramureş.

Festivalul se va încheia la sfârşitul acestei luni la Muzeul de Artă din Cernăuţi (Ucraina), unde va fi vernisată în parteneriat cu Centrul Cultural „Bucovina” – Suceava Expoziţia Internaţională de Artă Fotografică  „Dialog…”, realizată cu lucrări ale artiştilor din R. Moldova, România, Ucraina şi Ungaria. 

Aşadar, un program variat, interesant care îşi aşteaptă vizitatorii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO