Ziarul de Duminică

Festivalul Internaţional de Teatru Independent Undercloud 2016/ de Letitia Provian

Festivalul Internaţional de Teatru Independent...

Autor: Ziarul de Duminica

19.08.2016, 00:07 141

Festivalul Internaţional de Teatru Independent Undercloud, care se va desfăşura în perioada 22-31 august, la Bucureşti, propune publicului publicului zeci de spectacole şi evenimente culturale din ţară dar şi din Anglia, Franţa, Grecia, Republica Moldova, Rusia şi Israel, găzduite la ArCuB Gabroveni.

În 2016, Undercloud nu sărbătoreşte doar nouă ani de existenţă, ci şi trei ediţii internaţionale..

Anul acesta, pe lângă spectacolele din România, aflate în competiţie sau incluse în secţiunea „Invitaţi”, festivalul aduce şase producţii teatrale din şase culturi diferite. Spectacole din Anglia, Franţa, Grecia, Republica Moldova, Rusia şi Israel se vor juca pe scenele de la ArCuB Gabroveni, noua gazdă a Festivalului Undercloud.

Printre spectacolele din străinătate confirmate la ediţia din acest a Festivalului Undercloud se numără trilogia „The Tragedian”, cu Alister O'Loughlin, performance-ul isrealian „Control Freaks&More”, participant la Bienala Internaţională de Arhitectură din Veneţia şi spectacolul de marionete pentru adulţi „Voix dans le Noir” bazat pe cartea lui Matei Vişniec, „Théâtre décomposé ou l’homme-poubelle”.

Spectacolul multipremiat „The Tragedian” (trilogie) de la Prodigal Theater din Londra, realizat pe parcursul a şase ani, urmăreşte ascensiunea şi decăderea legendarului Edmund Kean (interpretat de Alister O'Loughlin, care este şi cofondatorul Prodigal), unul dintre cei mai controversaţi actori britanici. Spectacolul, descris de The Stage drept o „capodoperă dickensiană”, are în palmares Premiul pentru Cel mai bun actor la Brighton Festival Fringe, o nominalizare la The Stage Awards şi este câştigătorul Edinburgh Festival Fringe „Three Weeks Editors Award Edinburgh Festival Fringe”.

Franţa şi Republica Moldova vin cu două spectacole după scrieri de Matei Vişniec, autorul fiind unul dintre invitaţii speciali ai ediţiei de anul acesta. „Istoria comunismului povestită pentru bolnavii mintal” (comedie istorică) este propunerea Teatrului „Eugène Ionesco” din Chişinău, în regia lui Slava Sambriş.Teatrul „Eugène Ionesco” a fost creat la iniţiativa unei echipe de actori, în 1991, absolvenţi ai Şcolii de teatru „Şciuikin” din Moscova, în frunte cu Petru Vutcărău, iar Eugène Ionesco însuşi şi-a dat personal acordul ca noul teatru să-i poarte numele.

De la binecunoscutul Centru Teatral Meyerhold din Rusia – un adevărat laborator de creaţie şi cercetare în domeniul teatrului contemporan rus, dar şi gazdă a numeroase producţii naţionale şi internaţionaleşi a festivalului naţional de teatru rus Golden Mask – este invitat spectacolul „One Day We Will All Be Happy” de Yekaterina Vasilieva, în regia lui Veaceslav Cebotari. Bazat pe un monolog împărţit de două actriţe, Alexandra Kuzenkina şi Anastasia Pronina, spectacolul are în centru un singur personaj, acelaşi text, aceleaşi costume, dar două roluri. Spectacolul se joacă şi în rusă, şi în engleză şi a câştigat trei premii importante la festivalurile din Mogilev, Novosibirsk şi Tumen.

Tami Dance Company, compania coregrafului Nirmod Freed, este invitata Israelului la Undercloud, cu performance-ul „Control Freaks & More” – centrat pe trei personaje: o femeie-animal, un bărbat-câine şi o femeie din vise, toţi purtaţi de aceeaşi pasiune devastatoare de a cuceri. Compania înfiinţată în 2004, în inima Tel-Avivului, a participat la importante festivaluri şi evenimente din toată lumea (Australia - Brisbane Festival; Italia – Bienala Internaţională de Arhitectură din Veneţia, New York – Central Park Summerstage Festival; Johannesburg – Bienala Interdisciplinară pentru Arhitectură etc).

De la compania Collectif Kahraba din Beirut, înfiinţată,în 2007de actorul Eric Deniaud alături de câţiva artişti francezi şi libanezi, este invitat spectacolul de marionete pentru adulţi „Voix dans le Noir”. Spectacolul, format din opt scene, care au la bază cartea lui Matei Vişniec "Théâtre décomposé ou l’homme-poubelle", a participat la numeroase festivaluri atât din Liban şi Franţa, cât şi în alte ţări precum Italia, Polonia, Rusia.

Din Grecia, se va juca spectacolul „Philoctetes” de Yannis Ritsos (celebru poet grec, membru al grupării de Rezistenţă în timpul celui de-al Doilea Război Mondial), în regia lui Sissy Papathanassiou (Teatrul Analogio, Grecia). Textul vorbeşte despre relaţia dintre trecut şi prezent, despre nevoia reconcilierii, despre sistemul politic corupt şi jocurile de putere, despre alienarea spirituală, folosindu-se de un moment istoric clar determinat pentru a atrage atenţia asupra alienării omului contemporan. Deşi îşi extrage materialul din miturile fundamentale antice şi porneşte de la figura eroului Philoctetes, despre care au scris toţi cei trei mari tragedieni greci – Eschil, Sofocle şi Euripide, spectacolul este, de fapt, o analiză a  Greciei actuale.

Undercloud se desfăşoară sub egida programului european „Europe for Festivals. Festivals for Europe”, un important certificat internaţional atribuit de Comisia Europeană şi Asociaţia Festivalurilor din Europa.

Undercloud, eveniment organizat de Asociaţia Mişcarea Undercloud, cu sprijinul ArCuB, co-finanţat de AFCN, susţine Bucureşti 2021 – Oraş candidat la titlul de Capitală Europeană a Culturii. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO