Ziarul de Duminică

Festivalul Naţional de Teatru 2014/ de Dorina Călin

Festivalul Naţional de Teatru 2014/ de Dorina Călin

Autor: Dorina Călin

24.10.2014, 00:30 281

Astăzi, 24 octombrie, începe cea de-a 24-a ediţie a Festivalului Naţional de Teatru (FNT), care se va desfăşura până la 2 noiembrie, la Bucureşti. Criticul de teatru Marina Constantinescu, directorul artistic şi selecţionerul Festivalului Naţional de Teatru, a anunţat,în luna iulie, selecţia oficială a acestei ediţii, pe site-ul www.fnt.ro. Astfel, publicul va putea urmări spectacolele „Acasă, în miezul verii”, de Tracy Letts, în regia lui Claudiu Goga (Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri” Iaşi), „Amalia respiră adânc”, de Alina Nelega, regia şi scenografia aparţinându-i lui Tudor Lucanu (Teatrul Naţional Cluj-Napoca), „Cabaret”, de Joe Masteroff, un spectacol de Răzvan Mazilu (Teatrul German de Stat Timişoara), „Castingul dracului”, un spectacol de Radu Afrim (Teatrul Naţional Târgu-Mureş, Compania „Tompa Miklós”), „Cinci ore cu Mario”, de Miguel Delibes, în regia Marianei Cămărăşan (Unteatru Bucureşti) şi „De vînzare”, un spectacol de Gianina Cărbunariu (Teatrul Odeon Bucureşti).

De asemenea, din selecţia oficială a celei de-a 24-a ediţii a Festivalului Naţional de Teatru mai fac parte spectacolele „Familia Tót” de Örkeny István, în regia lui Bocsárdi Laszló (Teatrul Naţional „Marin Sorescu” Craiova), „Fă-mi loc!”, de Anthony Michineau, în regia lui Radu Beligan (Godot-Cafe Teatru), „Furtuna”, după William Shakespeare, în regia lui Alexander Morfov (Teatrul Naţional Bucureşti), „În trafic”, un spectacol de Alina Nelega (Teatrul Naţional Târgu-Mureş, Compania „Liviu Rebreanu”), „Lecţia de violoncel”, de Mona Radu, regia aparţinându-i lui Felix Alexa (Teatrul Metropolis Bucureşti), „Mazl-Tov... And Justice For All!”, de Andrei Munteanu, în regia lui Andrei Munteanu (Teatrul Evreiesc de Stat Bucureşti), „Mozart steps”, un spectacol de teatru coregrafic de Gigi Căciuleanu (Teatrul Naţional „Radu Stanca” Sibiu), „Noul locatar”, de Eugène Ionesco, în regia Mihaelei Panainte (Teatrul Municipal Baia Mare) şi „Noul locatar”, de Eugène Ionesco, în regia lui Gábor Tompa (Teatrul Nottara Bucureşti).

Iubitorii de teatru pot urmări, la ediţia din acest an a FNT, şi spectacolele „Oedip” – scenariu original şi regia de Silviu Purcărete (Teatrul Naţional „Radu Stanca” Sibiu), „Parallel”, un spectacol de Ferenc Sinkó şi Leta Popescu (coproducţie GroundFloor Group şi ColectivA, Cluj), „Păi... despre ce vorbim noi aici, domnule?”, de Cătălin Ştefănescu după romanul „Moromeţii”, de Marin Preda, în regia lui Alexandru Dabija (Teatrul Act Bucureşti), „Profu' de religie”, de Mihaela Michailov, în regia lui Bobi Pricop (Teatrul Naţional „Marin Sorescu” Craiova), „Revizorul”, de N.V. Gogol, regia aparţinându-i lui Felix Alexa (Teatrul Naţional Bucureşti), „Rinocerii”, de Eugène Ionesco, în regia lui Robert Wilson (Teatrul Naţional „Marin Sorescu” Craiova), „Sânziana şi Pepelea”, de Vasile Alecsandri, în regia lui Alexandru Dabija (Teatrul Naţional Cluj-Napoca), „Suflet românesc” – one man show, scenariul şi regia Dan Puric (Compania Passe-Partout Bucureşti).

Selecţia oficială de la această ediţie a Festivalului Naţional de Teatru mai cuprinde spectacolele „Tartuffe sau Impostorul”, de Molière, direcţia de scenă Victor Ioan Frunză (Teatrul Metropolis Bucureşti), „Tipografic Majuscul”, un spectacol de Gianina Cărbunariu (Teatrul Odeon Bucureşti), „Trilogia belgrădeană”, de Biljana Srbljanović, în regia lui Cristi Juncu (Teatrul „Anton Pann” Râmnicu-Vâlcea), „Viaţa-i mai frumoasă după ce mori”, de Mihai Măniuţiu, regia Mihai Măniuţiu (Teatrul „Tomcsa Sándor” Odorheiu-Secuiesc), „Victor sau copiii la putere”, de Roger Vitrac, regia aparţinându-i lui Silviu Purcărete (Teatrul Maghiar de Stat Cluj), şi „6 din 49”, de György Spiró, în regia lui Alexandru Maftei (Teatrul de Artă Bucureşti).

In memoriam Aureliu Manea se va desfăşura spectacolul „Trilogia Aureliu Manea” (după texte de Aureliu Manea: „Penelopa rămâne îngândurată”, „Repetiţia de teatru”, „Zâna de la răsărit”), în regia lui Gábor Tompa (Teatrul Naţional Cluj-Napoca).

Festivalul Naţional de Teatru (FNT) este organizat de Uniunea Teatrală din România (UNITER), Ministerul Culturii, Primăria municipiului Bucureşti şi ArCub.

*

*     *

Aura Corbeanu, directorul executiv al Festivalului Naţional de Teatru (FNT), a declarat, luni, într-o conferinţă de presă că bugetul pentru ediţia din acest an a evenimentului este de 947.777 de euro.

„Bucuria mea este că, din aproape în aproape, acest festival începe să-şi facă loc – un loc privilegiat aş putea să zic – în agenda culturală a Bucureştiului şi nu numai  – a declarat Ion Caramitru. Bucuria mea este că putem găzdui cea mai mare parte a festivalului în Teatrul Naţional, în această clădire, care, la mijlocul lui noiembrie, îşi va recăpăta şi Sala Mare, şi sala în aer liber de pe acoperiş, şi Lăptăria lui Enache, şi posibilitatea de a ne plimba pe pălăria lui Caragiale, văzând Bucureştiul de sus.”

„Următorul mare eveniment pe care vrem să-l folosim, pentru a proiecta această realizare esenţială – aş zice în cultura noastră, de reconstruire a Teatrului Naţional – şi în lume, în septembrie anul viitor, vom găzdui primul festival NETA – New European Theatre Action, care este o structură europeană, majoritar balcanică, din care Teatrul Naţional face parte şi a cărui prim-preşedinte am fost pentru doi ani – cât este mandatul preşedintelui acestei reţele. Acest festival va avea loc sub un singur acoperiş – Teatrul Naţional va avea toate sălile la dispoziţie, toate posibilităţile de scenografie. Nu există, cred, niciun fel de variantă care să nu poate fi găzduită în sălile noastre, săli de repetiţie, de expoziţie, restaurant, cafenea şi spaţiu liber de dimineaţă până seară în acest edificiu.”

În acest an, vor avea loc 46 de spectacole – 26 din Bucureşti şi 17 din ţară. „Avem un spectacol invitat din străinătate – a precizat Auro Corbeanu. În cadrul secţiunii Maeştrii avem 13 spectacole. Vom realiza pentru prima dată în istoria Festivalului Naţional de Teatru o producţie a Festivalului Naţional de Teatru şi aici este vorba despre spectacolul «West Side Story». Împreună cu dumneavoastră vom vernisa trei expoziţii (...), vom participa la şase conferinţe (...), vom avea 20 de lansări de carte, opt spectacole de teatru radiofonic, patru spectacole de teatru de televiziune. Sunt 26 de spaţii de desfăşurare a evenimentelor din Festivalul Naţional de Teatru, din care 12 spaţii noi”, a declarat Aura Corbeanu.

Pentru prima dată în decursul celor 24 de ediţii, Festivalul Naţional de Teatru îşi propune să organizeze, la sediul Galeriilor Artmark din Bucureşti, o licitaţie cu diferite opere de artă, obiecte personale şi artefacte-mărturii ale activităţii teatrale, oferite de artişti de seamă ai momentului. Sumele strânse din vânzarea acestor obiecte vor fi donate programului UNITER – Campania Naţională „Artiştii pentru artişti”.

Totodată, la cea de-a 24-a ediţie a Festivalului Naţional de Teatru, directorul artistic al festivalului, Marina Constantinescu, propune – pe lângă spectacolele care vor fi prezentate în selecţia oficială – o secţiune specială de reprezentaţii ale unor evenimente teatrale care prezintă unele dintre cele mai valoroase nume ale teatrului românesc. Este vorba despre secţiunea Maeştri, unde sunt încadrate spectacolele „D'ale noastre”, „Vorbe, vorbe, vorbe...”, „Lecţia”, „Ivanov”, „Căsătoria”, „Gaiţele”, „Şefele”, „Revizorul”, „Aniversarea”, „Vocea umană”, „Actorul”, „Candid” şi „Muzicanţii din Bremen”.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO