Ziarul de Duminică

Festivalul Naţional de Teatru/ de Ziarul de duminică

Festivalul Naţional de Teatru/ de Ziarul de duminică

Autor: Ziarul de Duminica

24.10.2013, 23:47 26

Ediţia a 23-a a Festivalului Naţional de Teatru începe astăzi, 25 octombrie, şi vreme de zece zile va oferi  44 de reprezentaţii, 12 evenimente conexe şi 30 de evenimente în 25 de locaţii. Informaţiile au fost oferite la începutul săptămânii de Aura Corbeanu, director executiv al Festivalului Naţional de Teatru (FNT) şi vicepreşedinte UNITER. De asemenea, Corbeanu a precizat: „Deşi am fost nevoiţi să renunţăm la selecţia internaţională ca spectacol, asta nu înseamnă că nu vom avea pe perioada festivalului 70 de specialişti din străinătate - oameni de teatru, directori de festivaluri, directori de publicaţii, cronicari care vor urmări cu atenţie promovarea spaţiului cultural românesc”.

Despre bugetul festivalului, vicepreşedintele UNITER a spus că este unul redus, dar „pe care şi l-au asumat cu toţii, întrucât importanţa evenimentului depăşeşte la un moment dat posibilitatea financiară a partenerilor lor şi a lor”. Astfel, bugetul total al festivalului este de 2.300.000 de lei. Ministerul Culturii acoperă 26% din buget, Primăria Municipiului Bucureşti - 40%, Institutul Cultural Român - 7 % şi UNITER - 27%.

Noutatea acestei ediţii a Festivalului Naţional de Teatru este punctul info FNT din pasajul de la Universitate, unde bucureştenii se vor putea informa cu privire la eveniment, dar vor putea lua parte şi la diferite momente artistice.

„Festivalul Naţional de Teatru este cea mai valoroasă ofertă culturală a teatrului românesc”, a completat Aura Corbeanu.

Despre Festivalul Naţional de Teatru, Alice Georgescu, selecţionerul unic şi directorul artistic al ediţiei din 2013, a spus că „va însemna un moment de linişte şi de bucurie .” „Ideea e să ne bucurăm puţin, să nu mai avem chipurile cenuşii pe care le avem uneori”, a mai spus aceasta. „Festivalul Naţional de Teatru de anul acesta a încercat, încearcă, eu am încercat, ca şi în ultimii doi ani, să aduc în faţa spectatorilor din Bucureşti şi a celor care vor începe să vină şi din alte oraşe (...) ceea ce mie mi s-a părut a fi interesant în stagiunea care s-a încheiat în vară. Selecţia festivalului cuprinde spectacole realizate cu o stagiune în urmă, aşadar în stagiunea 2012 – 2013”, a spus Alice Georgescu.

Festivalul va fi deschis la Teatrul Odeon, în Sala Majestic, cu spectacolul „Troienele”, după Euripide, în regia lui Andrei Şerban (foto 2), montat în 2012 la Opera Naţională Română Iaşi. După 22 de ani, Andrei Şerban a refăcut la Iaşi un spectacol grandios, aceasta fiind o şansă unică de a lua parte la drama care a marcat istoria unei civilizaţii. Reprezentaţia se va desfăşura în prezenţa lui Andrei Şerban, care va veni special în ţară, de la New York, cu această ocazie. Andrei Şerban a montat prima dată „Troienele” în urmă cu aproape 40 de ani, pe scena Teatrului La MaMa din New York, iar, în 1990, a realizat spectacolul şi în ţară, la Teatrul Naţional Bucureşti. Spectacolul „Troienele” este dedicat memoriei lui Ellen Stewart, fondatoarea teatrului La Mama din New York, acolo unde a fost creat iniţial.

Totodată, sâmbătă, de la ora 18.00, la Teatrul Bulandra, Sala „Toma Caragiu”, va fi pus în scenă spectacolul „Lear(a)”, de William Shakespeare, în regia lui Andrei Şerban.

Tot sâmbătă, de la ora 18.00, la Teatrul Evreiesc de Stat va fi jucat spectacolul „Yentl”, de Leah Napolin şi Isaac Bashevis Singer, în regia lui Erwin Şimşensohn. Festivalul continuă de la ora 21.00, la Teatrul Act, cu o reprezentaţie a spectacolului „Iluzii”, de Ivan Vîrîpaev, în regia lui Cristian Juncu, iar de la 21.00, la ArCuB va fi pusă în scenă reprezentaţia „Însemnările unui nebun”, de N.V. Gogol, în regia lui Felix Alexa.

Duminică, de la ora 18.00, la Teatrul Mic, va fi pus în scenă spectacolul „A douăsprezecea noapte”, de William Shakespeare, în regia lui Alexandru Mâzgăreanu, iar de la ora 18.00, la Teatrul Naţional Bucureşti, în Sala Studio, va fi jucat spectacolul „Avarul”, de Molière, în regia lui Lászlo Bocsárdi. Tot duminică, de la ora 21.00, la Teatrul de Comedie, în Sala Nouă, va fi prezentat „Urâtul”, de Marius von Mayenburg, în regia lui Vlad Cristache.

Pe 28 octombrie, la ora 18.00, la Teatrul Naţional Bucureşti, în Sala Mică, va fi prezentat spectacolul „Conul Leonida faţă cu reacţiunea”, de I. L.Caragiale, în regia Silviu Purcărete, iar de ora 21.00, la Opera Naţională Bucureşti, va fi jucat spectacolul „Pălăria florentină”, de Eugène Labiche, tot în regia lui Silviu Purcărete. De la ora 21.30, la Teatrul Naţional Bucureşti, în Sala Multimedia, va avea loc „Năpasta”, de I.L. Caragiale, în regia lui Radu Afrim.

Totodată, iubitorii de teatru vor putea vedea, pe 29 octombrie, de la ora 21.00, la Teatrul Naţional Bucureşti, în Sala Studio, spectacolul „Solitaritate”, al Gianinei Cărbunariu. Pe 30 octombrie, la 17.30 şi 21.00, va avea loc, la Teatrul Odeon, în Sala Majestic, spectacolul „O scrisoare pierdută”, de I.L. Caragiale, în regia lui Mircea Cornişteanu.

Pe 31 octombrie, de la orele 18.00 şi 21.30, la Teatrul Bulandra, în Sala „Toma Caragiu”, spectatorii vor putea să vadă „Domnul Swedenborg vrea să viseze”, în regia lui Mihai Măniuţiu, iar de la ora 18.00, la Teatrul de Comedie, în Sala „Radu Beligan”, va fi pus în scenă spectacolul „Paparazzi sau Cronica unui răsărit de soare avortat”, de Matei Vişniec, în regia lui Ovidiu Caiţa.

Pe 1 noiembrie, de la ora 18.00, la Opera Naţională Bucureşti, publicul se va putea delecta cu spectacolul „Pescăruşul”, de A.P. Cehov, în regia lui Yuri Kordonsky, iar de la 18.00, la Teatrul „Bulandra”, în Sala „Liviu Ciulei”, va avea loc o reprezentaţie a spectacolului „Şcoala nevestelor”, de Molière, în regia lui Cristian Juncu.

De asemenea, Festivalul Naţional de Teatru prezintă, pe 2 noiembrie, la ora 17.00, la Centrul Cultural pentru UNESCO „Nicolae Bălcescu”, spectacolul „Scene din viaţa insectelor - mister psihedelic muzical”, de Karel şi Josef Čapek, în direcţia de scenă a lui Victor Ioan Frunză. De la 21.30, la Teatrul Odeon, în Sala Majestic, va fi pus în scenă spectacolul „Adam şi Eva”, după Liviu Rebreanu, în regia lui Alexander Hausvater.

Festivalul se încheie pe 3 noiembrie, de la ora 20.30, cu spectacolul „Adam şi Eva”, după Liviu Rebreanu, în regia lui Alexander Hausvater, care se va desfăşura la Teatrul Odeon, în Sala Majestic.

De asemenea, în programul celei de-a 23-a ediţii a Festivalului Naţional de Teatru au fost incluse o serie de noi evenimente. Astfel, această ediţie a FNT propune o bogată „recoltă” de carte de teatru. Regizorul Andrei Şerban va fi prezent şi la lansarea volumului colectiv „Cartea Atelierelor”, dedicat Academiei sale Itinerante şi publicat în Colecţia „Yorick” a Editurii Nemira. Evenimentul va avea loc sâmbătă, de la ora 11.00, la Fundaţia Löwendal. Aceeaşi editură oferă şi o nouă traducere a celebrei lucrări „Munca actorului cu sine însuşi”, de Konstantin Sergheevici Stanislavski, o adevărată Biblie a teatrului modern. Traducerea este semnată de Raluca Rădulescu, iar prefaţa îi aparţine regizorului Yuri Kordonsky. Evenimentul va avea loc pe 31 octombrie, de la ora 16.30, la Fundaţia Löwendal.

Sub titlul „Despre dictatori şi alţi demoni”, criticul de teatru Cristina Rusiecki reuneşte într-un „Jurnal de repetiţii” mărturii despre spectacolul „Iulius Caesar”, regizat de Alexander Hausvater la Teatrul Naţional Timişoara. Volumul va fi lansat pe 2 noiembrie, de la ora 20.30, în foaierul Sălii Majestic a Teatrului Odeon. Noilor cărţi li se adaugă şi o publicaţie ce vine să completeze peisajul nu tocmai generos al genului - revista trimestrială de cultură Infinitezimal, al cărei director este criticul de teatru Sebastian-Vlad Popa. Lansarea va avea loc pe 30 octombrie, la ora 13.00, la Fundaţia Löwendal.

Programul - pe zile şi ore de desfăşurare - poate fi consultat şi pe site-ul www.fnt.ro.

Selecţionerul unic şi directorul artistic al ediţiei din 2013 a Festivalului Naţional de Teatru este criticul Alice Georgescu, aflată, în această calitate, la ultimul mandat, iar directorul executiv este Aura Corbeanu, vicepreşedintele UNITER.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO