Ziarul de Duminică

Fetele-soldat din Israel/ de Elisabeta Lăsconi

Fetele-soldat din Israel/ de Elisabeta Lăsconi

Autor: Elisabeta Lasconi

22.08.2014, 00:16 114

Tânăra prozatoare din Israel, Shani Boianjiu, a făcut mare vâlvă cu romanul debutului, Oamenii eternităţii nu se tem niciodată, iar drepturile de traducere achiziţionate rapid de editorii străini îi asigură publicarea în peste 20 de ţări. La noi a apărut recent, şi intrigă rezonanţa românească a numelui de familie, apropiat, dacă nu identic, cu Boiangiu, nume vechi din seria celor ce au în rădăcină o profesie. Într-adevăr, părinţii aparţin unor familii venite din Irak şi România.

Autoarea s-a născut la Ierusalim, în 1987, a crescut în Galileea, în satul Kfar Vradim, aproape de graniţa siriană şi libaneză. A trecut prin experienţa militară, şi după doi ani de serviciu în Forţele de Apărare israeliene, şi-a făcut studiile la Harvard, absolvind în 2011. În anul următor a publicat romanul Oamenii eternităţii nu se tem niciodată, cu substanţă biografică, inspirat ori chiar provocat de experienţa vieţii militare.

Romanul relatează episoade pline de tensiune şi tulburare din viaţa a trei tinere, Lea, Avişag şi  Yael, colege de clasă în şcoala primară, şi care la 18 ani trebuie să-şi facă serviciul militar, abia apoi îşi pot alege drumul. Ele au personalităţi diferite: Lea este autoritară şi energică, Avişag – interiorizată şi sensibilă, iar Yael este cea afurisită. Izolarea satului şi colectivitatea restrânsă îşi pun amprenta asupra lor în anii copilăriei.

La 18 ani, fiecare ajunge în altă parte a ţării: Lea la un punct de control în Cisiordania, Avişag într-o unitate ce supraveghează frontiera egipteană, iar Yael ca trăgătoare pricepută, antrenează soldaţii ca să-şi poată mânui armele. Indiferent de loc însă, ele au de înfruntat violenţe şi pericole într-un stat aflat permanent în stare de alertă, unde vigilenţa şi suspiciunea devin a doua natură. Şi exemplul cutremurător îl dă episodul în care o palestiniană însărcinată în luna a noua reuşeşte să pătrundă în Israel şi să detoneze bomba legată în jurul burţii.

Lea inventează biografii ale palestinienilor ce trec pe la punctul de control, trăind un şoc când realitatea o izbeşte cu pericolul mortal, căci Fadi, unul dintre palestinienii în jurul căruia fantezia ei construia scenarii, îl ucide pe unul dintre colegii ei, despicându-i gâtul cu un cuţit. Avişag trebuie să urmărească ore în şir monitoarele ce înregistrau tentativele sudanezilor de a trece graniţa, împuşcaţi până la unul de egipteni, evadarea ei o oferă omuleţii inexistenţi de pe ecran. Yael împacă instrucţia şi sexul în aventuri din care nu lipsesc riscurile.

Oamenii eternităţii nu se tem niciodată inovează romanul vieţii militare, prin focalizarea asupra unor personaje feminine, prin înlocuirea plictiselii induse de rutina şi stereotipia programului cu pericolul ce pândeşte în fiecare clipă. Originalitatea i-o dă combinarea cu Bildungsromanul, căci relatează în forme transfigurate riturile de trecere de la adolescenţă la tinereţe, ieşite din comun, prin contextul şi felul în care se desfăşoară, căci sexul şi moartea se succed înspăimântător de repede.

Unele pasaje arată o profunzime prea puţin obişnuită la un scriitor tânăr, surprind prin acuitatea observaţiei, prin intuiţia naturii umane: „Am tras în piept praful de puşcă aşternut pe degetele tuturor şi pe cedrii din tabără. Şi am înţeles pur şi simplu că unii oameni trăiesc ca să lupte; trăiesc pentru momentele de dinaintea înfrângerii sau victoriei. Oamenii ăştia nu se satură cu nimic; vor gheaţă în vene, frumuseţe cu orice preţ, să iasă din şanţuri în bătaia puştii, vor coliere explozive de grenade. Erau oameni fascinanţi, care nici măcar nu-şi pot închipui că cineva e torturat. (...) Apoi am înţeles că eu n-am fost niciodată vreunul din oamenii ăştia fascinanţi.”

Shani Boianjiu îndrăzneşte să lumineze aspecte aproape necunoscute ale vieţii din Israel, explică prin episoadele narate tensiunea şi angoasa vieţii cotidiene. Crochiuri şi schiţe se acumulează în ritm percutant, întâmplări insuportabile, fărâme de viaţă care, privite atent, se dovedesc frânturi ale unor tragedii, dezvăluie talentul unei scriitoare autentice în prima fază a formării.

 

Shani Boianjiu, Oamenii eternităţii nu se tem niciodată, traducere din limba engleză de Ioana Filat, Editura Polirom, 2014, 256 pag.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO