Ziarul de Duminică

Fiinţe şoptitoare de pe altă planetă/ de Elisabeta Lăsconi

Fiinţe şoptitoare de pe altă planetă/ de Elisabeta...

Autor: Elisabeta Lasconi

03.10.2014, 00:14 87

Vă mai amintiţi de Solaris? De romanul lui Stanisław Lem care a inspirat două filme realizate în 1972 şi 2002 de regizori cu viziuni diferite, Andrei Tarkovski şi Steven Soderbergh, explorându-i substratul psihologic? Când am citit romanul prima oară, am înţeles că oricare gen îşi poate depăşi limitele, ca să creeze cărţi tulburătoare, născând multe interogaţii şi dezbateri, iar timpul le transformă în creaţii de referinţă, dacă nu chiar capodopere.

Solaris are o miză filosofică, legată de întâlnirea cu altă formă de viaţă (oceanul de pe o planetă depărtată), capabilă să sondeze psihicul celor veniţi ca exploratori şi să le materializeze obsesiile profunde, prin incarnări ale fiinţelor care le-au marcat existenţa, faţă de care s-au făcut vinovaţi. Şi astfel începe dublul proces – introspecţie şi modul de a primi şi asuma ce-a de-a doua şansă.

Întrebări similare naşte lectura unui roman apărut recent, Cioburi de stele, ce deschide o trilogie – Constelaţii, semnată de Amie Kaufman şi Meagan Spooner, despre care vin deja semnale că va fi adaptată pentru televiziune în cursul acestui an. Merită observat că Editura Trei îşi provoacă şi-şi răsfaţă cititorii colecţiilor noi „Young Fiction”, „Fantasy” şi „Science Fiction” trezind interes şi curiozitate cu primul volum din mai multe trilogii.

Noua trilogie, Constelaţii, are două autoare care trăiesc pe continente diferite: Amie Kaufman locuieşte la Melbourne, iar Meagan Spooner în Asheville, în Carolina de Nord. Aşa că felul în care scriu împreună un roman naşte supoziţii. Cioburi de stele alternează capitolele ce narează întâmplările din punctul de vedere al eroului – Tarven Merendsen, şi al eroinei – Lilac LaRoux, aşa că se poate presupune că fiecare autoare a adoptat o perspectivă.

Cei doi tineri – el este deja erou de război la 18 ani, ea are 16 ani şi este fata celui mai bogat om din univers – se află pe Icarus, gigantica navă spaţială ce călătoreşte prin hiperspaţiu, locuită de o galerie de oameni care, prin statutul lor social, reflectă universul, de la aristocraţia profitând de toate avantajele luxului şi ale frumuseţii obţinute artificial, la eroi de război, la ofiţeri şi gărzi de corp.

Jocul celor doi porneşte, ca în Romeo şi Julieta, de la atracţia reciprocă şi de la detaliul că Tarven nu o recunoaşte pe frumoasa cu ochi albaştri, deşi chipul ei era familiar celorlalţi. Catastrofa care se produce odată cu explozia navei uriaşe îi apropie pe cei doi: Tarven este unul dintre pasagerii care, datorită pregătirii de luptă, a prospectat locul pe care se află, Lilac ştie cum să pornească naveta care-i salvează.

Singurii supravieţuitori dintre cei 50.000 de oameni aflaţi la bordul navei Icarus, Tarven şi Lilac reuşesc să aterizeze pe o planetă cu forme de viaţă. Se bucură când constată elementele indicând că era în curs de terraformare, dar încetul cu încetul îşi dau seama că planeta are ciudăţenii greu de explicat. Lilac aude voci, ea le numeşte „fiinţe şoptitoare”, ele îi ghidează pas cu pas, ca să descopere secretul planetei.

Simultan cu dezvăluirea unui experiment teribil care are legătură cu tatăl ei, cei doi trăiesc şi o poveste de iubire, ce parcurge etapele impulsurilor duble de atracţie-respingere, de momente în care fiecare salvează viaţa celuilalt, de acceptare a legăturii tot mai puternice. Interesantă este şi formula aleasă de autoare, fiecare capitol fiind precedat de un extras din interogatoriul la care este supus Tarven, după ce aventura s-a încheiat.

Dar cum s-a încheiat aventura şi cum au ajuns navele trimise de LaRoux, magnatul universului, pe misterioasa planetă se cere descoperit prin lectură. Aşa vor afla cititorii despre o iubire care leagă trei personaje, ca în Solaris, şi vor avea de aşteptat continuarea ei în următoarele volume ale trilogiei. Romancierii parc-ar vrea să se întoarcă la fericitul timp al romanului foileton...

 

Amie Kaufman, Megan Spooner,Cioburi de stele, traducere din limba engleză de Luminiţa Gavrilă, Editura Trei, 2014, 480 pag.;

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO