• Leu / EUR4.8849
  • Leu / GBP5.8119
  • Leu / USD4.8018
Ziarul de Duminică

„Firma” într-o ediţie nouă şi o nouă ecranizare

„Firma” într-o ediţie nouă şi o nouă ecranizare

Autor: Stelian Turlea

13.04.2012, 00:06 61

O nouă ediţie a unui roman celebru a apărut la Editura RAO, după cele din 2003 şi 2007.

John Ray Grisham, scriitor american născut în 1955, este unul dintre cei mai cunoscuţi autori de romane de suspans din lume şi un răsfăţat al cinematografiei. O mare parte dintre cele 23 de romane ale sale au fost adaptate pentru marele ecran, cu actori renumiţi în rolurile principale - "Afacerea Pelikan", cu Julia Roberts, "Idealistul", cu Claires Danes şi Matt Damon, "Clientul", cu Susan Sarandon şi Tommy Lee Jones, "Nevinovat", cu Matthew McConaughey şi Samuel L. Jackson, "Stăpânul jocului", cu Dustin Hoffman şi Gene Hackman, "Firma", cu Tom Cruise şi Gene Hackman.

Această din urmă poveste a fost din nou ecranizată, la aproape douăzeci de ani după precedentul film, cu implicarea directă a autorului, într-un serial care se îndepărtează de roman şi este difuzat de AXN, începând cu luna februarie, în întreaga lume. Prilej ca textul de origine să fie reluat, ceea ce a făcut şi editura menţionată, şi recitit, ceea ce am făcut şi noi.

"Firma" este o poveste de mare tensiune care dezvăluie o latură a societăţii şi urmările afacerilor murdare în care se angajazează o mare firmă de avocaţi. Mitch Mcdeere, absolvent strălucit la Harvard, se angajează la o firmă din Memphis care îi oferă enorme avantaje - un salariu copleşitor, maşină şi casă, cu condiţia să muncească 15ore pe zi şi să fie un angajat obedient. Generozitatea firmei ascunde afaceri murdare şi legături cu lumea mafiei. Mitch trebuie să înveţe să supravieţuiască, în vreme ce toate mişcările îi sunt atent supravegheate. F.B.I.-ul îi dezvăluie adevărata faţă a firmei, dar orice încercare de a obţine dovezi îl poate costa capul. Mitch se angajează însă s-o facă, urmează evenimente care taie respiraţia cititorului, escapade nocturne, întâlniri clandestine, urmăriri periculoase, tensiunea sporeşte. Viaţa eroului, urmărit simultan de Mafia şi de F.B.I., atârnă de un fir de păr. Finalul: "Pe prima pagină erau relatări despre inculpări masive la firma avocaţială Bendini din Memphis. Cincizeci şi unu de foşti şi actuali membri ai firmei şi treizeci de presupuşi membri ai Familiei mafiote Morolto din Chicago fuseseră inculpaţi. Şi încă nu se terminase, promisese ministrul de Justiţie. Era numai vârful aisbergului. Directorul F. Denton Voyles acceptase ca ziarele să-i citeze vorbele: «Era o lovitură importantă dată crimei organizate din America. Ea ar trebui să constituie un avertisment pentru toţi cei care ar fi tentaţi să lucreze cu bani murdari.»"

John Grisham - Firma. Editura RAO. Traducere din limba engleză de Ileana Ţăroi.

AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - astăzi, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.8849
Diferență: 0,0369
Ieri: 4.8831
Azi: 4.8018
Diferență: -0,328
Ieri: 4.8176
Azi: 5.8119
Diferență: 0,3159
Ieri: 5.7936
Azi: 5.0503
Diferență: -0,3984
Ieri: 5.0705