Ziarul de Duminică

First Ladies, de la Eleanor Roosevelt la Hillary Clinton (II)/ de Régine Torrent

First Ladies, de la Eleanor Roosevelt la Hillary Clinton  (II)/ de Régine Torrent

First Ladies

Autor: Regine Torrent

16.03.2012, 00:04 105

Primul anticar al lumii

La 20 ianuarie 1961, în seara luării funcţiei în primire, prinţesa în rochie albă îi uimeşte, din bal în bal, pe toţi invitaţii. Precum Cenuşăreasa, ea se culcă puţin după miezul nopţii, în timp ce John continuă să se distreze, ca de obicei. Din fericire, instalarea în prestigioasa locuinţă îi aduce doamnei Kennedy efervescenţa de care avea nevoie pentru a uita aventurile soţului ei. Se apucă, imediat, de treabă. Obiectivul: să lase o urmă în istorie. Prioritatea: Casa Albă. Pregătirea acestei misiuni datează din anul 1956, la fel ca şi formarea de către John a echipei câştigătoare pentru scrutinul prezidenţial. "Dacă aş fi preşedinte", se gândea John, "Când voi fi First Lady", se gândea Jacqueline.

În anul 1960, Doamna Kennedy pune prima piatră la edificiul pe care vrea să-l construiască. "Soţiile preşedinţilor au obligaţia să aducă fiecare o contribuţie. Persoanele care vizitează Casa Albă nu văd practic

nimic anterior anului 1900 (…) trebuie să descopere obiecte care dezvoltă simţul istoriei (…) M-aş simţi rău dacă aş trăi aici patru ani fără să fac nimic pentru casă (…) Ca fiecare soţie de preşedinte sunt aici pentru o durată scurtă. Vreau să fac ceva." Scopul său nu este să-şi impună gusturile, ci să găsească obiectele care au aparţinut fiecărei familii prezidenţiale. Jacqueline Kennedy consideră un adevărat sacrilegiu să foloseşti termenul de "a redecora" pe care îl detestă. Casa Albă "trebuie restaurată şi asta nu are nimic cu decorarea. Este o chestiune de erudiţie". Jacqueline a crescut în mijlocul operelor de artă. Sora tatălui ei vitreg şi mama ei, fac amândouă parte din societăţi care apără patrimonial istoric. După părerea lui Pierre Salinger, responsabilul biroului de presă al preşedintelui, un mare număr de persoane din guvern, inclusiv preşedintele, nu sunt entuziasmate de proiectul lui Jacqueline.

Motivaţiile ei sunt determinate de relaţia care trebuie să existe între trecut şi prezent. Ea vrea să găsească obiectele care au aparţinut foştilor locuitori ai Casei Albe cât mai este încă timp, înainte ca orice legătură cu istoria să fie ruptă.

First Lady nu pierde timpul, prima etapă a procesului de restaurare este decisă la 23 februarie 1961. Comitetul de Arte Frumoase de la Casa Albă, compus din paisprezece persoane este, în mod oficial, înfiinţat. Subcomitete, care reunesc directori de muzee, se formează, etapele administrative îşi urmează cursul. În acest timp, First Lady, în pantaloni şi tricou, înoată prin praful depozitelor unde au fost adunate, timp de un secol şi jumătate, tot felul de obiecte de mobilier şi multe alte piese. Jacqueline Kennedy curăţă obiectele, le identifică. Ele vor trebui apoi reparate şi aduse la Casa Albă.

JFK acceptă să-i facă plăcere soţiei sale, dar Casa Albă este vaca sfântă a americanilor, nicio cerere de fonduri publice nu poate fi lansată şi afectată acestui proiect. Clark Clifford, consilier juridic al preşedintelui, creează Asociaţia Istorică a Casei Albe, cu scop nonlucrativ şi stabileşte "o entitate juridică care poate continua să funcţioneze şi în viitoarele administraţii". Asociaţia are obligaţia să angajeze un conservator, istoric, şi să înceapă să facă lucruri diferite de cele ale organizaţiilor existente. Leonard Charmichael, responsabil al Smithsonian8, recomandă angajarea lui Lorraine Pearce, care va fi înlocuită de William Elder şi apoi de James Ketchum. Astfel, patrimonial istoric al Casei Albe este administrat de Smithsonian, niciun preşedinte nu va putea spune de acum încolo că vreun obiect îi aparţine.

Fragmente din First Ladies, de la Eleanor Roosevelt la Hillary Clinton

În pregătire la Curtea Veche Publishing. Traducere de Olimpia Coroamă


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO