Ziarul de Duminică

Fiul Hamasului a scăpat de o moarte sigură

Fiul Hamasului a scăpat de o moarte sigură

Autor: Stelian Turlea

22.09.2010, 23:45 205

La targul de vară Bookfest din luna iunie, Editura Pandora Mşi-a lansat noua colecţie Reality Shock, despre care am vorbitsaptamanile trecute la rubrica Colectii a Ziarului de Duminică.Primul titlu al acestei noi colecţii este Fiul Hamasului*. Am alessă-l prezentăm pe larg la această rubrică, nu pentru valorile saleliterare, ci pentru realităţile incredibile pe care le înfăţişează,cartea fiind mărturisirile unui spion dublu, membru al organizaţieipalestiniene Hamas, care a lucrat pentru serviciile secreteisraeliene. Al doilea motiv pentru care am ales această carte estela fel de important. Volumul a apărut în 2010 (s-ar putea spune,aproape simultan, şi traducerea în romaneste), iar autorul a avutpe dată de suferit. Deconspirat, la data lansării cărţii pe piaţaromânească, Mosab Hassan Yousef era pe punctul de a fi expulzat dinStatele Unite. Unde? Fireşte în teritoriile palestiniene, unde l-arfi aşteptat moartea sigură. Dar, surpriză, la 24 iunie, un membrumarcant al Shin Bet, care a lucrat zece ani cu Mosab Hassan Yousef,şi-a dezvăluit identitatea şi a depus mărturie în favoareapalestinianului la tribunalul din San Diego, descriindu-l pe Yousefca pe un "prieten adevărat" care "şi-a riscat viaţa în fiecare zica să prevină violenţele". Parţial şi ca urmare a acesteidepoziţii, judecătorul a decis la 30 iunie că Yousef poate rămâneîn Statele Unite.


"Atunci când naţiunile din Orientul Mijlociu - evrei şi arabideopotrivă - vor începe să înţeleagă o parte din ceea ce înţelegeu, numai atunci va fi pace." Aceasta este credinţa cu care MosabHassan Yousef a scris această carte după fuga în Statele Unite, ocarte pe care ar trebui s-o citească toţi cei care vor să înţeleagăce se întâmplă în Orientul Mijlociu, de ce nu se ajunge la pace, dece au eşuat toate tentativele, pe care autorul le aminteşte,acordurile de la Camp David, de la Oslo şi multe altele; cum seluptă diversele organizaţii palestiniene de rezistenţă pentruputere şi prestigiu; de ce vor să se răzbune palestinienii cărorali s-au confiscat pământurile; cum a apărut Hamas, la început doaranimată de fervoarea religioasă, şi cum s-a transformat într-ungrup terorist; cum a apărut Autoritatea Naţională Palestiniană şidivergenţele ei cu gruparea Hamas şi de ce a câştigat aceasta dinurmă teren; cum şi-a închis şi torturat, chiar ucis gruparea Hamaspropriii conducători. Detaliile le veţi descoperi citindcartea.
"Hamasul era ca un vierme plat. Îi tăiai capul şi îi creştea altulla loc. Necazul era că principala premisă organizatorică şi scopulHamasului erau o iluzie. Siria, Libanul, Irakul, Iordania şiEgiptul încercaseră în mod repetat şi eşuaseră de fiecare dată să-iîmpingă pe israelieni în mare şi să le transforme pământurileîntr-un stat Palestinian. Până şi Saddam Hussein şi rachetele luiScud eşuaseră. Pentru ca milioane de palestinieni să-şi recapetecasele, fermele şi proprietăţile pe care le pierduseră cu mai multde jumătate de secol în urmă, Israelul ar fi trebuit să facă schimbde locuri cu ei. Şi deoarece era limpede că asta nu avea să seîntâmple niciodată, Hamasul era ca Sisif din mitologia greacă -condamnat să rostogolească veşnic un bolovan în susul unui dealabrupt, doar pentru a-l vedea rostogolindu-se iar la vale,neatingându-şi niciodată ţelul."
Yousef a început să aibă dubii despre Islam şi despre organizaţiacondusă de tatăl său atunci când a văzut brutalitatea cu care seacţiona în sânul acesteia, modul în care oamenii Hamasului sefoloseau de civili, femei şi copii, pentru a-şi atinge scopurile.Aflat în închisoare, Yousef a fost racolat în 1966 de Serviciilesecrete israeliene şi a activat timp de 10 ani ca dublu spion.Alegerea lui, precizăm din nou, era un semn de protest faţă deviolenţele care se practică în gruparea teroristă Hamas, chiarîmpotriva propriilor membri. "Ştiu că am fost un trădător în ochiituturor: ai familiei mele, ai naţiunii mele, ai Dumnezeului meu. Amîncălcat toate tabuurile grupului în care m-am născut, niciunul nua rămas neatins", spune Mosab Hassan Yousef. Serviciile acordate deMosab Hassan Yousef taberei israeliene au contribuit la demascareacatorva celule secrete teroriste, la arestarea unor lideripalestinieni cheie (Ibrahim Hamid, comandatul Hamasului inCisiordania, şi Marwan Barghouti) şi la prevenirea a zeci deatentate şi atacuri asupra unor importante figuri israeliene (separe că în 2001 a deconspirat tentativa de asasinare a lui ShimonPeres, pe atunci prim-ministru, astazi presedinte alIsraelului).
"Fiecare faţă nouă de pe scena lumii crede că el sau ea o să fiecel sau cea care va rezolva conflictul arabo-israelian. Şi fiecareeşuează la fel de lamentabil şi total precum cei dinaintea lor.Realitatea este că puţini occidentali s-au apropiat de înţelegereacomplexităţilor Orientului Mijlociu şi ale poporului său. Însă,graţie unui aspect absolut unic, eu am făcut-o. Vedeţidumneavoastră, eu sunt fiu al acelei regiuni şi al acelui conflict.Sunt un copil al Islamului şi fiul unui om acuzat de terorism. Suntşi un adept al lui Iisus. Înainte de vârsta de douăzeci şi unu deani am văzut lucruri pe care nimeni n-ar trebui să le vadăvreodată: sărăcie cumplită, abuz de putere, tortură şi moarte. Amfost martor la tranzacţiile din culise ale liderilor de vârf dinOrientul Mijlociu, care ţin capul de afiş în întreaga lume. M-ambucurat de încredere la cele mai înalte niveluri ale Hamasului şiam participat la aşa-zisa intifadă. Am fost ţinut captiv înmăruntaiele celei mai temute închisori din Israel. Şi, după cumveţi vedea, am luat decizii care au făcut din mine un trădător înochii poporului pe care îl iubesc".
"Fiul Hamasului" este povestea unui destin pe de o parte eroic, pede altă parte tragic.

*) Mosab Hassan Yousef împreună cu Ron Brackin - "FiulHamasului". Editura Pandora M. Traducere din limba engleză de LidiaGrădinaru.


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO