• Leu / EUR4.9022
  • Leu / GBP5.4884
  • Leu / USD4.5747
Ziarul de Duminică

Flautul de Aur

Flautul de Aur

Fotografie de Virgil Oprina

Autor: Ziarul de Duminica

27.04.2012, 00:01 209

"Flautul de aur - Muramatsu - este un vis atins. Cred că orice flautist pe lumea asta îşi doreşte un astfel de instrument."(Ion Bogdan Ştefănescu).În poveştile copilăriei, un obiect "cu totul si cu totul de aur" era de nepreţuit, la fel ca şi instrumentul care va fi prezentat publicului în perioada 25 aprilie-7 mai, în cadrul turneului "Flautul de Aur" susţinut deflautistul Ion Bogdan Ştefănescu şi pianistul Horia Mihail. Flautul ce aparţine lui Ion Bogdan Ştefănescu (foto) este unicul de acest fel din ţara noastră, şi a fost creat special pentru flautistul român la celebra fabrică Muramatsu din Japonia, renumită în toată lumea pentru calitatea flautelor pe care le produce dar şi pentru faptul că fiecare angajat este obligat să studieze flaut în cele mai importante şcoli ale lumii. Flautul lui Ion Bogdan Ştefănescu a fost ales de o echipă de specialişti ai firmei care l-au ascultat şi imprimat pe flautistul român cântând pe mai multe flaute de aur de diferite categorii, alegând în cele din urmă pentru el flautul de 18 karate masiv. "Îmi doresc, în primul rând, ca sunetul de flaut să ajungă la sufletul oamenilor, să-i mângâie pentru o clipă şi astfel să devină mai îngăduitori unul cu altul, mai zâmbitori şi, de ce nu, mai optimişti", spune flautistulIon Bogdan Ştefănescu.

În cele cinci oraşe alese pentru această expediţie, Ion Bogdan Ştefănescu şi Horia Mihail vor parcurge un repertoriu ce porneşte de la simplitatea lui Bach şi Mozart, parcurge romantismul lui Dvorak, apoi sonorităţile şi armoniile sofisticate ale lui Poulenc şi ne provoacă să redevenim contemporani prin Taktakishvili şi Mower.

Îi puteţi asculta la: Braşov, Sala Reduta - 25 aprilie, Piteşti, Casa de Cultură a Sindicatelor - 26 aprilie, Reşita, Palatul Culturii - 27 aprilie, Bucureşti, Sala Radio - 2 mai, Caracal, Teatrul Dramatic - 7 mai.

Programul turneului este unul complex si atractiv oferind publicului şi alte surprize: la Braşov, Piteşti şi Bucureşti va fi prezentată o expoziţie de flaute organizată de Wiener Flötenwerkstatt. În cursul celor 25 de ani de existenţă, Wiener Flötenwerkstatt a devenit unul dintre cele mai importante ateliere specializate în producerea şi comercializarea de flaute din Austria, câştigând, astfel, aprecierea instrumentiştilor de pretutindeni. Începând din anul 2011, Wiener Flötenwerkstatt propune, prin expoziţii şi prezentări susţinute în numeroase oraşe ale României, modele variate şi inovatoare de instrumente adresate tuturor categoriilor de interpreţi flautişti. Aceste expoziţii, coordonate de Mihaela Anica, reprezentantul Wiener Flötenwerkstatt în România, vor însoţi turneul "Flautul de aur". Prezentarea va fi susţinută de interpretul
Ion Bogdan Ştefănescu.

Iar pentru că în viaţa flautistului poezia se îmbină perfect cu muzica, acesta invită ascultătorii să-i devină şi cititori, pentru că, la Braşov şi Piteşti, va avea loc lansarea volumului "Cuvântul de trecere", cartea lui Ion Bogdan Ştefănescu, apărută la Editura Tracus Arte, cu viziunea grafică a lui Mircia Dumitrescu.

Ion Bogdan Ştefănescu şi-a început activitatea artistică de la vârsta de 14 ani, în 1983, când a debutat ca solist pe scena Ateneului Român, într-un concert de Vivaldi, acompaniat de Orchestra Tineretului Bucureştean. De atunci şi până în prezent, Ion Bogdan Ştefănescu a desfăşurat o intensă activitate artistică, constând în nenumărate recitaluri şi concerte, în România şi în străinătate: Anglia, Franţa, Spania, Cehia, Coreea de Nord, Japonia, SUA, Ungaria, Italia, Germania, Olanda, Elveţia, Suedia, Norvegia, participări la cele mai importante festivaluri, de asemenea evoluţii ca interpret în mai multe spectacole de teatru, balet şi film realizate de regizori străini şi români. Flautistul Ion Bogdan Ştefănescu este laureat al mai multor concursuri naţionale şi internaţionale şi a primit, de asemenea, importante şi onorante distincţii pentru meritele sale artistice.

Ion Bogdan Ştefănescu este membru fondator al ansamblurilor "Procontemporania" şi "Profil" şi al ansamblului "Barock Orchestra". Este, de asemenea, membru al trioului "Contraste" şi al cvintetului de suflători "George Enescu". A realizat, de-a lungul anilor, un număr impresionant de înregistrări la Societatea Română de Radio, multe dintre ele păstrate în cardex, precum şi la Televiziunea Română, dar şi la societăţi de radio din străinătate, realizate la solicitarea acestora: Deutschlandfunk - Köln, WDR, Bayerische Rundfunk, DRS 2, Société de Musique Contemporaine, Lausanne.

Horia Mihail este unul dintre cei mai apreciaţi interpreţi români, susţinând de-a lungul timpului mii de concerte în România şi în străinătate. "Subtilitatea ritmică, şi articulaţia atmosferei şi a culorii sunetului, au fost un fel pe care această muzică o primeşte foarte rar", scrie Boston Globe după una din apariţiile sale. Horia Mihail a susţinut concerte, recitaluri solo şi de muzică de cameră în 18 ţări pe 4 continente, a putut fi ascultat la diverse posturi de radio şi de televiziune din România, Belgia, Anglia, Danemarca, Ungaria, Statele Unite şi a înregistrat cu Orchestra Simfonică Naţională Radio din România. La ora actuala este solist concertist al Radio Romania şi al Filarmonicii din Braşov.

În 2011, artistul a susţinut un turneu naţional de recitaluri solo cu un program integral Franz Liszt intitulat "Pianul călător - Pe urmele lui Franz Liszt", care a stat la baza unui CD live apărut la Editura Casa Radio, proiect pe care artistul îl va continua în anii următori. Proiectul "Duelul viorilor - Stradivarius versus Guarneri" l-a adus alături de violoniştii Liviu Prunaru şi Gabriel Croitoru pe scenele din 6 oraşe din ţară, iar proiectul "Cele trei dive" alături de celebrele cântăreţe Ruxandra Donose, Teodora Gheorghiu şi Leontina Văduva la Iaşi, Cluj şi Timişoara. In ultimii doi ani, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, în China, Italia, Bulgaria, Danemarca şi Germania. Proiectele sale din anul 2012 vizează, printre altele, o a doua ediţie a turneelor naţionale Pianul călător în perioada 22 mai - 30 iunie şi Duelul viorilor, alături de violoniştii Liviu Prunaru - Stradivarius şi Gabriel Croitoru - Guarneri, între 12 şi 25 septembrie.

Urmează ZF Power Summit 2023
AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - ieri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9022
Diferență: -0,0286
Ieri: 4.9036
Azi: 4.5747
Diferență: 0,3884
Ieri: 4.5570
Azi: 5.4884
Diferență: 0,1734
Ieri: 5.4789
Azi: 4.9405
Diferență: 0,4452
Ieri: 4.9186