Ziarul de Duminică

Focus pe Festivalul Internaţional de Film de la Berlin/ de Ziarul de duminică

Focus pe Festivalul Internaţional de Film de la Berlin/...

Autor: Ziarul de Duminica

16.01.2014, 23:43 69

Elevi de la liceul „Dante Aligheri" la un stagiu de formare la Milano

„Cunoaştere umanistică, organizare, redactare, editare (cuore)” este titlul proiectului Leonardo Da Vinci IVT (Initial Vocational Training), din cadrul Programului Lifelong  Learning, Leonardo Da Vinci - Mobility, în cadrul căruia 20 de elevi ai Liceului Teoretic „Dante Aligheri” din Bucureşti se află la Milano în perioada 12-25 ianuarie 2014 pentru un stagiu de formare (foto 1). Cei 20 de elevi, însoţiţi de doi profesori, efectuează un stagiu de formare iniţială vocaţională, la editura Rediviva – Milano, editură fondată în cadrul Centrului Cultural Italo Român.

Prin proiectul de faţă, Liceul Bilingv „Dante Alighieri” îşi propune formarea unui grup de 20 de elevi, în domeniul tehnoredactarii şi editării bilingve. Participanţii sunt elevi cu vârsta cuprinsă între 15 si 17 ani, din clasele bilingve şi din cele în care studiul limbii italiene are statut de limbă maternă.

Proiectul va constitui pentru elevi o experienţă nouă, benefică, fiind o ocazie de a intra în contact direct cu munca în echipă şi responsabilităţile pe care le comportă o editură. Integrarea grupului în realitatea de zi cu zi a limbii italiene şi posibilitatea comunicării cu persoane vorbitoare de italiană este cea mai bună metodă pentru realizarea îmbunătăţirii performanţelor comunicative într-o limbă străină, respectiv limba italiană.

Pe lângă activităţile zilnice specifice înscrise în proiect, elevii vor face vizite la muzeele din Milano; vor intra în contact cu realitatea comunităţii româneşti din Lombardia în cadrul unei vizite informale pe care o vor efectua la Consulatul General al României din Milano, vor desfăşura un laborator de poezie interculturală la Biblioteca din Triuggio şi vor avea întâlniri cu profesori, jurnalişti români şi italieni.

 

Evenimente pentru public la finalul expoziţiei Imagini din Marea Britanie

Muzeul Naţional de Artă al României şi British Council România au plăcerea să vă invite să participaţi la o serie de evenimente care marchează finalul expoziţiei Imagini din Marea Britanie. 100 de ani de artă a peisajului din Colecţia British Council (foto 2).

Evenimentele se vor desfăşura astfel:

 

+Vineri, 17 ianuarie, ora 17.30: Metamorfozele peisajului - atelier creativ pentru publicul tânăr (18-35 ani);

Prin intermediul acestui atelier, publicul este invitat să exploreze procesele de creaţie prin care un loc este interiorizat, transformat în imagine subiectivă şi apoi în peisaj-operă de artă, dar şi metamorfozele prin care trece peisajul odată ce este perceput de privitor.

 

-Sâmbătă, 18 ianuarie, ora 17.00: Ruine, nostalgie, regăsire. Tema ruinei în peisaj - conferinţă susţinută de Mălina Conţu, organizator al expoziţiei şi specialist în arta europeană;

Pornind de la o selecţie de lucrări prezente în expoziţie, conferinţa îşi propune să prezinte trei aspecte legate de reprezentarea ruinei: ruina trecutului, ruina războiului şi ruina industrială, din perspectiva recepţiei şi diseminării acesteia în mentalul colectiv.

Intrarea este gratuită, în limita locurilor disponibile, pe bază de programare la telefon 021.314.81.19 sau prin e-mail la programari@art.museum.ro

Sepultura revine în România  la METALHEAD MEETING 2014

Cea de a doua editie a festivalului METALHEAD MEETING 2014 va avea loc sambata, 7 iunie, la Arenele Romane din Bucuresti (foto 3).  Primul headliner anuntat al acestei editii este trupa braziliana Sepultura, unul dintre cele mai grele nume de pe scena metal internationala.

Brazilienii vin in Romania chiar in anul in care sarbatoresc 30 de ani de cariera si se afla in turneul de promovare al celui mai recent material discografic  - The Mediator Between Head and Hands Must Be the Heart. Lansat in 2013, albumul este inspirat din una din capodoperele cinematografiei clasice, anume filmul Metropolis (1927).

Sepultura s-a nascut in 1984, in perioada de glorie a metalului, in Belo Horizonte, Brazilia. Trupa este o forta majora a thrash metalului si death metalului, cu influente de hardrcore punk si industrial metal. Cu 13 albume de studio la activ, cel mai recent din 2013 (The Mediator Between Head and Hands Must Be the Heart ), brazilienii au vandut milioane de albume in cei 30 de ani de cariera.

Aflat la cea de a doua editie, festivalul METALHEAD MEETING si-a adjudecat deja statutul de unul dintre cele mai importante evenimente rock si metal din Romania.

Prima editie a festivalului i-a adus pe scena de la Arenele Romane pe suedezii de la Hypocrisy, in premiera pentru Romania, precum si pe Lake Of Tears. Celor doi headlineri li s-au alaturat danezii de la HateSphere, iar line-up-ul fost completat de trei trupe romanesti: Bucovina, Taine si L.O.S.T.
 

Premieră la Varşovia

15 ianuarie, dată simbolică în calendarul evenimentelor de omagiere a culturii române, a fost sărbătorită de Institutul Cultural Român de la Varşovia printr-o seară dedicată valorilor patrimoniului naţional, organizată în colaborare cu Ambasada României la Varşovia, în salonul de recepţii al acesteia. Ziua Culturii Naţionale a prilejuit o întâlnire a publicului varşovian – român şi polonez – cu o serie de repere culturale româneşti din sfera arhitecturii urbane, a construcţiei, ornamentării şi funcţionării lăcaşurilor de cult, a istoriei şi monumentelor istorice. Acestea din urmă au fost înfăţişate prin proiecţii, cu comentarii în limbile română şi engleză, în timp ce arhitectura a fost prezentată prin intermediul unei fascinante expoziţii de fotografie, cu titlul „Art Nouveau în România”.

Autorul expoziţiei „Art Nouveau în România” este prof. dr. arhitect Sorin Vasilescu. Panourile înfăţişează clădiri de o valoare deosebită, construite la Bucureşti, Oradea, Cluj, Timişoara, Constanţa, Târgu Mureş, Baia Mare etc. Expoziţia reuneşte opere semnate de remarcabili arhitecţi precum Ion Mincu, Otto Wagner, Daniel Renard, Cristofi şi Grigore Cerchez, Ödön Lechner, Nicolae Ghica Budeşti, Petre Antonescu, Giulio Magni, Constantin Iotzu, Statie Ciortan, Alexandru Săvulescu sau de vizionarul inginer Anghel Saligny.

Evenimentul dedicat Zilei Culturii Naţionale a fost organizat în premieră la Varşovia în acest an.

 

România la cea de-a 64-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film de la Berlin

Festivalul Internaţional de Film de la Berlin dă startul pe 6 februarie celei mai importante competiţii de producţii de film din întreaga lume.

Berlinale aduce anual peste 450.000 de spectatori, peste 3.000 de jurnalişti din 80 de ţări, cu peste 400 de filme în program, fiind astfel după festivalul de la Cannes cel mai important eveniment cinematografic european.

În ultimii anii, filmul românesc s-a aflat la loc de cinste în cadrul Festivalului Internaţional de Film de la Berlin, iar Institutul Cultural Roman din Berlin susţine prezenţa echipelor de film şi ajută la organizarea standului românesc. ICR Berlin participă de asemenea şi la editarea catalogului anual de filme româneşti prezentat la European Film Market din cadrul Berlinalei.

Anul trecut pelicula „Poziţia copilului“ în regia lui Călin Peter Netzer a fost premiată cu Ursul de Aur, fiind astfel primul lungmetraj românesc din istoria cinematografiei care a luat premiul cel mare al Festivalului Internaţional de Film de la Berlin.

După Ana Ulariu, Dragoş Bucur şi Maria Popistaşu, Ada Condeescu, Cosmina Stratan face parte anul acesta din selecţia de zece actori europeni selecţionaţi în programul Shooting Stars, ce are loc în cadrul Festivalului Internaţional de Film de la Berlin. Ajuns la a 17-a ediţie, programul Shooting Stars este organizat de European Film Promotion (EFP) în colaborare cu organizaţiile membre ale EFP printre care se numără şi Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc. Shooting Stars are ca scop promovarea pe plan internaţional a celor mai talentaţi tineri actori europeni, cărora le facilitează întâlnirea cu membri importanţi ai industriei cinematografice (actori consacraţi, regizori, producători de renume, directori de casting).

Cosmina Stratan a început cu jurnalismul înainte de actorie şi a scris la aceeaşi revistă studenţească la care colaborase şi Cristian Mungiu cu 15 ani înainte: "Opinia Studenţească". În 2008 a intrat la secţia de actorie a Universităţii de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti, la clasa profesorului Florin Zamfirescu, iar în prezent este masterandă la aceeaşi universitate. A jucat în mai multe spectacole de teatru şi scurtmetraje de şcoală, iar rolul din „După dealuri“ este debutul ei în lungmetraj.

La secţiunea Berlinale Talents dedicată tinerelor talente din domeniul cinematografic au fost selectaţi regizoarea Adina Istrate, editorul Alexandru Petru, producătoarea Gabriela Suciu şi actriţa Elena Andreea Vasile. La acest program există anual în jur de 4.000 de aplicaţii şi 300 de participanţi selecţionaţi. Dintre experţii Berlinale Talents, invitaţi din 2003 până astăzi să participe la sesiuni de training cu tinerele talente se numără şi nume ca Gael García Bernal, Juliette Binoche, Willem Dafoe, Julie Delpy, Charlotte Rampling, Keanu Reeves, Wim Wenders, Michael Werner sau Wong Kar-wai.


Berlinale Co-production Market, program al festivalului dedicat dezvoltării proiectelor cinematografice va include şi „6,9 pe scara Richter“ a lui Nae Caranfil, produs de Mobra Films România, pe lângă alte 19 producţii din întreaga lume.

Juriul FIPRESCI al festivalului îl avea ca membru anul acesta şi pe criticul de film Mihai Fulger, un important autor de articole şi publicaţii cinematografice, coordonator program al cinematografelor Eforie şi Union şi redactor la Arhiva Naţională de Film.

Tot în cadrul Berlinalei, Centrul Naţional al Cinematografiei organizează Standul românesc la Berlinale Film Market, cu scopul de a  introduce producţiile româneşti pe piaţa internaţională, de a crea legături pentru coproducţii internaţionale, precum şi de a prezenta România ca platou de filmare pentru investiţii ale marilor case de producţie internaţionale.

Pe data de 28 ianuarie are loc conferinţa de presă a Berlinalei, în cadrul căreia va fi anunţat programul complet al festivalului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO