Ziarul de Duminică

Formă, volum şi culoare în arta modernă/ de Ziarul de duminică. GALERIE FOTO

Corneliu Baba – Ca d’Oro

Galerie foto

Autor: Ziarul de Duminica

05.02.2015, 23:44 103

Licitaţia 138 a Casei GOLDART-Ghildush propune o paleta largă de obiecte de artă, creaţii ale artiştilor şi artizanilor români şi europeni din perioada modernă şi contemporană. Secţiunea cea mai amplu reprezentată este, ca de obicei, cea de pictură românească de la sfârşit de sec. XIX, început de XX. În acest sens, trebuie menţionat un superb „Portret de tânără cu evantai”, creaţie a pictorului Constantin D. Stahi (1844-1920), datat 1879, localizat Iassy, semnat, intitulat şi dedicat doamnei „Manoliu”. Lucrarea dovedeşte, o dată în plus, atenţia pictorului pentru detaliul esenţial, care surprinde nu numai exteriorul ci şi latura interiorară, sensibilitatea şi drăgălăşenia „modelului”.

O altă piesă de excepţie a licitaţiei de luni 9 februarie este „După spectacol” de Eustaţiu Stoenescu (1884-1957) ulei/pânză, semnat, datat 1919 stânga jos. Şcolit la marile academii de artă pariziene, avându-i ca profesori pe unii dintre marii pictori francezi, Stoenescu a fost o prezenţă constantă în cercurile mondene, care au constituit şi o sursă importantă de inspiraţie. Vom găsi astfel în picturile sale scene de bal, de spectacol, din societatea aleasă a vremii dar mai ales portrete de mari personalităţi ale mediului artistic şi social, fiind socotit unul dintre cei mai mari portretişti ai epocii.

O menţiune aparte merită lucrarea intitulată „Ca D'Oro” de Corneliu Baba, ulei/pânză/carton, semnată dreapta jos. Pe cartonul de protecţie de pe verso, lucrarea este semnată, intitulată Ca D'Oro, datată 1984-85 şi poartă o dedicaţie olografă adresată actualului proprietar.

Nu în ultimul rând, trebuie amintită pânza „Dimineaţa” de Constantin Piliuţă (1929-2003), probabil cea mai mare pictată vreodată de artist (149,5 x 119,7 cm). Elev al lui Alexandru Ciucurencu, Piliuţă şi-a construit o identitate artistică proprie caracterizată prin fermitatea desenului, prin tonurile luminoase, ce compun o lume aerată, în care meditaţia se instaurează ca o modalitate de a se reface comuniunea cu o natură pură şi vitală dar şi prin multă (auto)ironie şi umor.

Alături de aceste nume mari ale plasticii româneşti, colecţionarii vor avea ocazia rară de a regăsi o „Cartiatidă” în piatră cioplită de George Apostu, două bronzuri de Marcel Guguianu, un ghips de Ion Jalea şi un bronz de George Dimitriu.

Frumoase obiecte de sticlă semnate Daum, porţelanuri fine, lămpi, obiecte de mobilier din vremurile trecute, executate şi întreţinute impecabil vor putea fi licitate în sesiunea din 9 februarie a Casei GOLDART-Ghildush.

Programul de vizitare este de luni 2 până vineri 6 februarie între orele 09.00-17.00, sâmbătă 7 februarie intre 11.00-15.00 şi luni 9 februarie intre 09.00-19.00.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO