Ziarul de Duminică

Fotografie fără frontiere/ de Radu Constantinescu. GALERIE FOTO

Fotografie fără frontiere/ de Radu Constantinescu

Autor: Radu Constantinescu

07.02.2013, 23:47 70

În urmă cu şapte ani, iniţiativa artistului fotograf Ştefan Tóth A.FIAP de a organiza un Salon Internaţional de Artă Fotografică dedicat Zilelelor Culturii Române şi Maghiare a fost îmbrăţişată cu entuziasm de conducerea Clubului Fotografic "Nufărul" din Oradea. Ideea de a aduna, în fiecare an, lucrările artiştilor fotografi români şi maghiari de pretutindeni în cadrul unui salon internaţional s-a dovedit un lucru agreat de creatori din întreaga lume. Tematica primelor trei ediţii a fost liberă Mai apoi, dat fiind numărul mare de artişti înscrişi, organizatorii au stabilit anumite tematici: "Toamna", "Iarna" , "Tradiţii populare românesti şi maghiare". Tema ediţiei din 2013 a Salonului a fost "Capitale ale Uniunii Europene".

Pentru această a VII-a ediţie, organizatorii manifestării (Clubul Fotografic "Nufărul", Asociaţia "Euro Foto Art" din Oradea, Centru Judeţean pentru. Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Bihor) au primit 324 de de lucrări alb-negru şi color realizate de artişti fotografi români şi maghiari din: Australia, Israel,Marea Britanie, Statele Unite ale Americii, România, Serbia, Slovacia, Ucraina şi Ungaria.

Vernisajul Salonului internaţional organizat în parteneriat cu Fundaţia "Stars" şi Foto Clubul "Stars" a avut loc mai întâi la Institutul Cultural Român din Budapesta (18 ianuarie), apoi la Oradea, la galeria Euro Foto Art (22 ianuarie). În aceste zile, expoziţia poate fi vizitată la Cluj Napoca. Cei care păşesc în sălile Galeriei "Stars" din centrul istoric al oraşului (str. Mihail Kogălniceanu) au parte de un adevărat regal fotografic, deoarece în afara celor 50 de imagini expuse pe simeze, pe un ecran sunt prezentate toate cele 98 imagini acceptate şi premiate în cadrul expoziţiei "Capitale ale Uniunii Europene". De consemnat este şi faptul că, la vernisaj, artistul fotograf drd. Attila Molnár a susţinut o prelegere insoţită de o proiecţie digiporamă despre creaţiile şi personalitatea primului fotoreporter de război din ţara noastră, Carol Pop de Szathmári.

Cele şapte ediţii ale Salonului Internaţional de Artă Fotografică s-au bucurat în fiecare an de înaltul patronaj al Preşedinţilor României şi Ungariei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO