Ziarul de Duminică

Fotografii interzise de pe vremea lui Ceauşescu/ de Ziarul de duminică

Fotografii interzise de pe vremea lui Ceauşescu/ de Ziarul de duminică

GALERIE FOTO

Autor: Ziarul de Duminica

02.11.2012, 00:00 587

Înapoi la documen

Institutul Cultural Român de la Varşovia împreună cu Centrul Cultural Bemowo organizează în capitala poloneză expoziţia "Fotografii interzise şi imagini personale. Viaţa de zi cu zi în vremea lui Nicolae Ceauşescu" (foto 1), semnată de Andrei Pandele. Vernisajul a avut loc în data de 26 octombrie, în sălile de expoziţie ale Centrului Cultural Bemowo, fiind acompaniat de proiecţia filmului Decreţeii, în regia lui Florin Iepan. Expoziţia va fi deschisă publicului până la 26 noiembrie a.c.

Fotografiile alb-negru, realizate de Andrei Pandele, reprezintă un material inestimabil pentru înţelegerea sistemului comunist din România şi pentru documentarea unei perioade de decadenţă şi degradare. Zecile de imagini prezintă viaţa de zi cu zi sub Nicolae Ceauşescu, Bucureştiul întunecat şi murdar, cozile interminabile, întreg cenuşiul unei existenţe decăzute şi fără speranţă. Expoziţia arhitectului fotograf Andrei Pandele este prezentă pentru a doua oară la Varşovia. Ea fost itinerată în luna martie 2009 la Centrul Solidarităţii din Gdańsk, iar în luna decembrie 2009 la "Casa Întâlnirilor cu Istoria" din Varşovia, în cadrul programului "Libertatea la 20 de ani", derulat de ICR Varşovia şi dedicat aniversării Revoluţiei din 1989.

Misterele Orientului într-un performance la Sibiu

Teatrul Naţional "Radu Stanca" Sibiu va prezenta sâmbătă, 10 noiembrie, ora 19:00, spectacolul Solo for Lu al Companiei Archa din Praga (Cehia). Solo for Lu este creat de Jing Lu şi Jana Svobodová, şi are la bază povestea reală a actriţei, cântăreţei şi dansatoarei de origine chineză (foto 2). Folosindu-şi corpul şi vocea, Jing Lu angajează publicul într-un performance ce tratează dileme contemporane prin oglindirea propriilor sale experienţe. Această poveste intimă, plină de adversitate şi ambiţie reflectă cu momente de umor fin, în care muzica joacă un rol esenţial, condiţia umană în confruntările cu o societate tot mai globală, dar mai ales în relaţie cu sentimentul de admiraţie şi, totodată, teamă faţă de supremaţia economiei chineze. Acest performance este prezentat în limba cehă, cu pasaje în chineză şi are supratitrare în limba română.

Jing Lu s-a născut în Wuhan (China), dar locuieşte în Praga din anul 1997. A debutat la Teatrul Archa în 2001 şi a jucat în mai multe spectacole regizate de Jana Svobodová, printre care Spiritual Horror (2004), At 11:20 I Will Leave You (2005), SenAnderSen (2006), The Strange Neighbour (2006), Misunderstanding 68 (2008), Dance Through the Fence (2008) şi Jesters, Spies and Presidents (2010). Mai mult decât atât, artista de origine chineză a lucrat alături de dansatorul Frank van de Ven timp de doi ani, iar acum face parte şi din trupa Allstar Refjúdží Band.

Puternică prezenţă românească la Festivalul de Film din Cottbus

Pe 6 noiembrie 2012 îşi deschide pentru a 22-a dată porţile Festivalul Internaţional de Film Est-European de la Cottbus/Germania (foto 3) către producţii cinematografice de calitate provenite din Europa de Est. România este reprezentată şi anul acesta de o serie de producţii recente. "O lună în Thaulanda", în regia lui Paul Negoescu, a fost invitat în competiţia de lungmetraj a festivalului. Filmul spune povestea lui Radu (Andrei Mateiu), care, în noaptea de Revelion, realizează ca nu e mulţumit cu viaţa lui şi decide sa se despartă de prietena sa. El porneşte într-o călătorie prin mai multe cluburi bucureştene, în căutarea fostei iubite, însă marea sa dilema este dacă femeia alături de care alege să îşi petreacă viaţa este şi marea lui dragoste. În cadrul competiţiei de scurtmetraj participă din România tot regizorul Paul Negoescu cu pelicula "Orizont", precum şi "BLU", în regia lui Constantin Nicolae Tănase. Totodată Festivalul Internaţional de Film Cottbus prezintă în cadrul secţiunii Fokus - Osteuropa der Regionen pelicula "După dealuri" , regia semnată de Cristian Mungiu şi "Păcătoasa Teodora", în regia Ancăi Hirte. Festivalul Internaţional de Film de la Cottbus a fost înfiinţat în 1991, cu intenţia de a face simţită prezenţa filmelor din Europa de Est pe piaţa germană şi de a urmări cum reflectă regizorii din fostele ţări socialiste schimbările sociale şi politice din statele lor de provenienţă. Cottbus a fost ales ca locaţie a acestui festival datorită tradiţiei universitare, precum şi aşezarea centrală a oraşului în regiunea minorităţii sorbe.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO