• Leu / EUR4.6540
  • Leu / GBP5.1867
  • Leu / USD4.1197
Ziarul de Duminică

FOTOISTORIA BUCURESTILOR / Cum s-a facut reforma in Piata Zlatari

FOTOISTORIA BUCURESTILOR / Cum s-a facut reforma in Piata Zlatari

Au fost puse in aplicare noi proiecte, precum amenajarea Câmpului Filaret, cu scopul organizarii unei expozitii care trebuia sa evidentieze avântul economic din Vechiul Regat si, pe cât posibil, al intregii suflari românesti, dar au fost finalizate si mai vechi proiecte ce priveau reamenajarea urbanistica a Capitalei: asfaltarea unor artere circulate, modernizarea iluminatului public, civilizarea Caii Victoriei in sensul largirii batrânei strazi, extrem de ingusta pe portiunea cuprinsa intre fostul Han Zlatari si Grand Hotel du Boulevard. Lucrarile incepusera inca de la finele secolului al XIX-lea, dupa decesul lui Szathmari, care nu voise sa renunte - din cauza excelentului vad comercial - la o dugheana ce sugruma strada in dreptul casei Filipescu.
Desi traseul, lung de cel mult 500 m, n-ar fi trebuit sa creeze probleme, timp de peste un deceniu lucrarile inaintasera cu viteza de melc. Lupta pe viata si pe moarte dintre liberali si conservatori dusa nu numai in Parlament, ci si in birourile Primariei Capitalei, isi spusese cuvântul. Printr-un suprem efort, conservatorii si-au propus sa ignore boicotul zilnic si sa actioneze de unii singuri. Asa s-a reusit atât organizarea expozitiei, suta la suta din initiativa conservatoare, cât si amenajarea partii de inceput a Caii Victoriei, devenita in anul jubileului de nerecunoscut si având pâna astazi un aer cu adevarat nobil, demn de o mare metropola europeana. In cadrul acestei portiuni, de mare efect a fost cizelarea scuarului din dreptul Bisericii Zlatari, ce a pus in lumina Casa de Economii si Grand Hotel Lafayette, conferind acestor palate o maretie pâna atunci trecuta cu vederea.

Newsletter Ziarul Financiar

Înscrie-te la newsletter-ul ZF.ro ca să primeşti zilnic informaţiile de business care contează. Ia decizii în cunoştinţă de cauză!

Principalele valute BNR - joi, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.6540
Diferență: 0,1183
Ieri: 4.6485
Azi: 4.1197
Diferență: 0,8223
Ieri: 4.0861
Azi: 5.1867
Diferență: 0,2803
Ieri: 5.1722
Azi: 4.1341
Diferență: 0,3666
Ieri: 4.1190