Ziarul de Duminică

FOTOISTORIA BUCURESTILOR / Hanul Zlatari inainte de demolare

FOTOISTORIA BUCURESTILOR / Hanul Zlatari inainte de demolare
14.10.2009, 15:12 702
Din textele ce-i insoteau fotografiile se desprind,inlantuite, respectul pentru trecut si durerea pe care o resimteadinaintea oricarei demolari a vreunei cladiri din vechime. Dupa el,documentul de caramida avea aceeasi valoare ca documentulscris.
S-au pastrat multe fotografii realizate de el, de toateformatele si in sepia, insa majoritatea surprind inchisorileepocii, detinutii si viata lor in recluziune, cele privitoare laBucuresti fiind putine, dar importante. De ce importante? Simplu:imortalizau ultimele zile de existenta ale obiectivului vizat detarnacoape.
In aceasta categorie "lugubra" se inscrie si fotografianoastra. Era sfarsitul lunii august din anul 1903, o saptamana mairacoroasa decat de obicei, cum aflam din ziarul "Universul".Primaria instiintase negustorii cu pravalii in Hanul Zlatari ca,urmand demolarea acestuia, trebuiau sa-si gaseasca urgent altelocatii.
Rubrica de anunturi a "Universului" a fost in acea perioadaasaltata cu "informari catre onor clienti" in care se precizaunoile locatii in curs de amenajare. Prin octombrie, acestea dejafunctionau…"Depoul de aperitive" ce luase locul de cativa anibacaniei lui Paun Popescu se redeschisese pe Boiangii, iarmagazinul "Orasul Atena", ce comercializa incaltaminte la preturifixe, se mutase in Palatul Nifon, tot pe Calea Victoriei. Cetrist!
Imensa cladire cu 200 de incaperi si 29 de pravalii seimputina zilnic sub dintele tarnacopului, prima zapada afland toatapartea dinspre Stavropoleos rasa de pe suprafata Pamantului.
Imaginile zguduitoare au fost surprinse si eternizate custrangere de inima tot de Ioan Niculescu. Apoi a venit randulturlelor bisericii, "prea rusesti" in opinia lui Carol I, marcatprofund de intentia rusilor de a acapara Romania dupa Razboiul deNeatarnare.

Nici doi ani mai tarziu, in 1905, calatorii straini din GrandHotel de France au putut admira de la ferestre un scuar modernamenajat pe locul batranului han Zlatari. Ce repede piere trecutul!

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO