Ziarul de Duminică

FOTOISTORIA BUCURESTILOR / Piata Teatrului National in 1899

FOTOISTORIA BUCURESTILOR / Piata Teatrului National in 1899
07.04.2009, 13:26 291

M-am intrebat din ce loc a fost obtinuta fotografia si daca data scrisa de Victor Bilciurescu este corecta. Nu a trebuit sa fac cine stie ce efort intelectual, unghiul fotografierii vorbind de la sine. Nu incape indoiala ca fotograful, poate Pesky, activ la acea data, si-a asezat aparatul la fereastra de la etaj, din apropierea coltului pe care casa Torok, cu fatada pe strada Campineanu, il facea cu Calea Victoriei.
In ceea ce priveste datarea, lucrurile nu mai sunt atat de certe. Elementele de raportare variaza de la anul 1835 pana la anul 1883, adica intre data de constructie a Hanului Bassel - cumparat de Isaac Menachem prin 1862 si unde pe la 1860 se deschisese restaurantul Frascati - si ridicarea Hotelului Continental pe locul Hotelului Brofft, o cladire ce nu rezistase decat doua decenii. Se mai distinge, cu greu, palatul ziarului liberal L’Independance Roumaine, inaltat pe locul casei lui Dimitrie Ghika, insa existenta sa nu rezolva dilema datarii.
Neclaritatea imaginii poate sa induca si ea in eroare. Nu se remarca linia nr. 1 de tramvai ce traversa Calea Victoriei exact prin fata casei Torok si care fusese inaugurata de Emanoil Protopopescu-Pake, primarul Capitalei. Asta inseamna ca fotografia dateaza de dinainte de anul 1888, cand Pake a fost ales primar, si dupa 1883. Este o datare care, insa, nu tine seama de neclaritatea ei…

AFACERI DE LA ZERO