• Leu / EUR4.7576
  • Leu / GBP5.4657
  • Leu / USD4.1938
Ziarul de Duminică

FOTOISTORIE/ Cupidon cu bratele frânte

FOTOISTORIE/ Cupidon cu bratele frânte
S-a discutat si s-a scris enorm despre primele fotografii executate de Szathmari in Bucuresti.
Martori, mai mult sau mai putin inchipuiti ai "primelor" fotografii semnate de acest artist au lasat posteritatii marturii care, fara sa fie supuse unei critici istorice, au fost preluate intocmai si continua pâna astazi sa induca in eroare. Acestora li se adauga tentatia protocronista, care face uz de imaginatie in detrimentul adevarului. Ei bine, insusi Szathmari a tinut sa specifice prima lui fotografie data executarii ei: "Jahre 1848 November". Abia revenise dupa o lunga calatorie prin Imperiul Austriac, rastimp in care fusese martor ocular la desfasurarea revolutiei in Viena si Budapesta.
In capitala Valahiei a gasit linistea, dar o liniste ce survenea dupa o furtuna care durase trei luni. Clientii fiind inca speriati si suspiciosi, nu a avut nici de lucru.
Acestea au fost imprejurarile aparitiei calotipiei ce infatiseaza un Cupidon cu bratele frânte, o statueta din colectia personala de antichitati. Nu stim ce aparat a folosit artistul, poate cel de dagherotipie de la Sf. Sava, dar stim cu siguranta ca a sensibilizat o foaie de hârtie de tip ministerial ce i-a servit ca negativ. Fireste, fidelitatea acestei tehnici lasa mult de dorit, insa calotipia astfel obtinuta era o uriasa realizare si nu a intârziat sa o mentioneze cu creionul si cu un orgoliu nedisimulat: "Die aller erste Photographie ich gemacht habe".
Era prima fotografie realizata de el. Aflata o vreme in posesia lui Constantin Orasanu, calotipia a ajuns in colectia Cabinetului de Stampe al Bibliotecii Academiei, fiind una dintre nestematele acesteia.

EMANUEL BADESCU (n. 25 august 1952) este bibliotecar in cadrul Cabinetului de Stampe al Bibliotecii Academiei Romane. Licentiat in istorie la Universitatea Bucuresti, a colaborat cu peste 1.000 articole la revistele "Formula AS", "Lumea Magazin", "Magazin Istoric" si la "Ziarul de Duminica". A publicat 1 Decembrie 1918 Alba Iulia - Bucureşti si Imnurile nationale la romani. Este şi coautor al volumelor Scurtă istorie a regalităţii in România, Nicolae Ionescu. Bucureştii de altădată, De la Vatican la Ierusalim, Conspiraţia securităţii, Bucurestii in imagini in vremea lui Carol I (volum premiat de Uniunea Scriitorilor).

Principalele valute BNR - ieri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.7576
Diferență: 0,2022
Ieri: 4.7480
Azi: 4.1938
Diferență: -0,1024
Ieri: 4.1981
Azi: 5.4657
Diferență: 0,715
Ieri: 5.4269
Azi: 4.1895
Diferență: 0,2153
Ieri: 4.1805