Ziarul de Duminică

Fotopoetica a ieşit în stradă/ de Ziarul de duminică

Galerie foto

Galerie foto

Autor: Ziarul de Duminica

06.08.2015, 23:41 91

Litera lansează colecţia de cărţi educative „Academia copiilor isteţi”

Litera lansează o nouă serie de cărţi cu activităţi educative pentru copii cu ajutorul cărora cei mici pot învăţa noţiuni elementare de matematică, limba română, desen prin metode de lucru noi şi atractive (foto 1). Înainte de începerea noului an şcolar, volumele cu personaje Disney îi aşteaptă pe copii în librării. Acestea conţin activităţi distractive şi jocuri interactive ce îi apropie pe copii de noţiunile elementare pe care le vor folosi în clasa I. Activităţile ordonate progresiv, în funcţie de cunoştinţele asimilate, şi prezentate de eroii îndrăgiţi ai desenelor animate preferate, sunt menite să trezească interesul copiilor pentru învăţare. Jocurile, lucrul cu planşe detaşabile, diploma finală acordată pentru rezultatele obţinute în rezolvarea tuturor exerciţiilor vor asigura adaptarea lor la primii ani de şcoală.

Primele volume ale colecţiei „Academia copiilor isteţi” sunt: Prima mea carte de matematică, Învăţăm scăderea, Învăţăm adunarea, Învăţăm să numărăm, Prima mea carte de limba română, Prima mea carte de desen, Ne jucăm şi decupăm.

Litera a dezvoltat pe parcursul anilor numeroase colecţii de cărţi educative pentru copii: Copilul deştept, Şcoala celor şapte pitici, Biblioteca pentru toţi copiii, Disney english, Citesc şi mă joc, caiete de lucru, caiete de vacanţă, enciclopedii şi dicţionare.

 

A apărut Almanah Junior!

O reclamă ca pe vremuri găsim pe site-ul Editurii Integral: La munte, la mare, în orice-mprejurare, ALMANAH JUNIOR!

E vorba de prima revistă trimestrială de 100 de pagini (foto 2), pentru copii între 8 şi 14 ani, în care găsim: prima ediţie „Vacanţa mea de vis”; divertisment; teste; jocuri; concursuri; informaţii despre diferite pasiuni şi hobby-uri, inclusiv căţei si pisici („Cum se calculează vârsta animalelor de companie”); ştiri şi interviuri cu eroii copiilor de azi –  Martina Stoessel („Violetta”), Ross Lynch, Ariana Grande etc.; jurnal de vacanţă; topul parcurilor de distracţie din Europa; prezentări de cărţi pentru copii. Special Guest Star  –  Motanul  Lentilă.

 

Festivalul Limbii Române pe continentul American

Festivalul Limbii Române în Canada şi SUA are loc în perioada 15-18 august a.c. (foto 3).

Evenimentul, organizat în premieră în spaţiul nord-american, este programat să se desfăşoare la Montreal (15 august), Ottawa (16 august) şi New York (18 august), informează Institutul Cultural Român (ICR). La festival vor participa, din Republica Moldova, compozitorul şi multi-instrumentistul Eugen Doga, a cărui creaţie are succes în circuitul european şi universal al valorilor muzicale, „Valsul” său fiind declarat parte a patrimoniului UNESCO, naistul şi dirijorul Vasile Iovu, scriitoarea şi scenarista Luminiţa Dumbrăveanu şi regizorul artistic Teodor Guţu.

Acestora li se alătură Ala Mîndicanu, fost deputat în Parlamentul de la Chişinău, în prezent preşedinte al Comunităţii moldovenilor din Quebec, autoarea volumului „Dor de libertate” (2007).

Ziua Limbii Române se sărbătoreşte în România pe 31 august, la aceeaşi dată cu Limba Noastră, o sărbătoare similară marcată în Republica Moldova, din 1990. În România, sărbătoarea a fost instituită prin Legea nr. 53/2013, adoptată de Parlament.

În cele două ţări, dar şi în comunităţile româneşti din lume sunt organizate manifestări culturale şi ştiinţifice. În acest context, spectacolele turneului muzical-literar organizat de Institutul Cultural Român de la New York în colaborare cu Asociaţia Culturală Română din Montreal, Comunitatea moldovenilor din Quebec şi Studioul Independent „Flacăra Film” din Chişinău, reprezintă cadrul potrivit de promovare a unor valori autentice ale culturii române, una şi aceeaşi de-o parte şi de alta a Prutului, potrivit ICR.

Evenimentele sunt dedicate comunităţilor româneşti şi publicului de alte origini etnice din Canada şi SUA. (Patricia Marinescu)

 

Poezie la Sighetu Marmaţiei

În perioada 2-4 octombrie, 2015, Centrul Cultural  Sighetu Marmaţiei (foto 4) organizează ediţia a XLII-a a Festivalului Internaţional de Poezie şi a XXXVII-a Ediţie a Serilor de Poezie Nichita Stănescu de la Deseşti. Ediţia din acest an este onorată de prezenta scriitorilor din Albania.

În cadrul Festivalului se vor acorda premii pentru urmatoarele concursuri de poezie:

Concursul pentru manuscris: Premiul constă în publicarea manuscrisului ;

Concursul pentru volum de debut;

Concursul pentru volum;

Concursul pentru antologie de autor;

Concursul pentru traducere.

(Valoarea fiecărui  premiu este de 625 lei impozabili)

Lucrările, în 3 exemplare,  publicate în perioada  octombrie,  2014 -septembrie 2015 vor fi trimise pe adresa:  Centrul Cultural Sighetu Marmaţiei, (tel/fax: 0262-311581) , str. Iuliu Maniu nr. 31, jud. Maramureş, pînă la data de 15 septembrie, 2015 (data poştei).

Juriul, alcătuit din personalitaţi ale culturii româneşti, va acorda câte un premiu pentru fiecare concurs.

Autorii  propuşi  pentru  premiere  vor fi invitaţi să participe la manifestările Festivalului.

 

Fotopoetica în strada

Expoziţia reuneşte 60 de lucrări realizate de tot atâţia absolvenţi ai Şcolii de Fotografie FOTOPOETICA din Bucureşti (foto 5, 6, 7). Sunt prezente şapte generaţii de fotopoeţi, fiecare cu propria viziune, cu propria cale de a găsi expresii, atmosfere şi geometrii ascunse. Fotografiile vor fi expuse în serii de câte 20, la un interval de o săptămână, în perioada 31 iulie - 21 august 2015, în faţa Palatului Regal din Bucureşti. Primul vernisaj a avut loc pe 31 iulie, iar urmatoarele sunt programate pe 8 august şi 15 august, la ora 18.30. 

Şcoala de Fotografie FOTOPOETICA, condusă de Francisc Mraz şi Gyuri Ilinca, explorează mijloacele prin care fotograful poate evita epicul, convenţionalul şi redarea lipsită de interpretare a realităţii. FOTOPOETICA este un instrumentar coerent de expresii fotografice. Cursul beneficiază şi de o programă complexă de tehnică fotografică, concepută ca sprijin elegant al principiilor fotopoetice. În fiecare an, cursul include trei ateliere fotografice desfăşurate în diverse zone din ţară.

De-a lungul celor 8 ani de existenţă ai şcolii, au fost vernisate mai bine de 50 de expoziţii. Această nouă reuniune a absolvenţilor este o probă a funcţionării ca grup şi după terminarea şcolii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO