Ziarul de Duminică

Frauda fiscală a secolului/ de Ziarul de duminică

Frauda fiscală a secolului/ de Ziarul de duminică

Autor: Ziarul de Duminica

18.08.2016, 23:52 449

Gérard Davet, Fabrice Lhomme

Operaţiunea SwissLeaks 

Dezvăluiri despre frauda fiscală a secolului

Editura RAO

Traducere din limba franceză de Vasile Savin.

Aproape 200 de miliarde de euro stocate pe un stick USB. Opt persoane, printre care un judecător, un spion şi un agent al Fiscului, hotărâte să spargă omertá financiară. Doi anchetatori pe urmele unei escrocherii mondiale: 106.000 de conturi ascunse la banca elveţiană HSBC; cea mai mare fraudă fiscală descoperită vreodată. Gérard Davet este ziarist francez de investigaţii, reporter la cotidianul Le Monde. În colaborare cu Fabrice Lhomme, a scris patru cărţi-anchetă.

Cei doi scriu în prefaţă:

Un stick de memorie USB plin cu informaţii clasificate. Doar noi ştim de unde vine, cât de dăunător este, fiindcă implică şi nişte vieţi distruse, în suspensie.

El reprezintă Operaţiunea SwissLeaks.

Cel de-al doilea grup bancar mondial este la discreţia lui. Dar nu numai. Conţinutul? Nişte date extrem de preţioase furate de un informatician în căutare de bani, apoi de glorie. Hervé Falciani. Sunt în el 106 000 de nume de escroci fiscali potenţiali, din aproape 200 de ţări, şi averile lor de la HSBC Private Bank, Geneva, societăţile offshore pe care le deţin… Uneori şi secretele lor de alcov.

180 de miliarde de euro adăpostite cu grijă în acest insignifiant obiect de care nu ne despărţim niciodată. Ascuns, păstrat în diverse locuri. Adesea. (...)

Strivitoare responsabilitate. Ca să ajungă până la noi, această memorie USB a urmat un traseu incredibil, jalonat de capcane, dar făcut posibil de o mână de bărbaţi şi femei de bună-credinţă… Mai exact, opt. Nu toţi cetăţenii aceştia sunt animaţi de intenţiile cele mai curate, nu se cunosc neapărat, însă au un punct comun: fără ei, afacerea HSBC/SwissLeaks, cel mai mare scandal de fraudă fiscală din toate timpurile, nu ar fi explodat niciodată. Au permis existenţa acestui USB sau ne-au ajutat să-l obţinem.

Bazându-se pe noi dezvăluiri, ambiţia acestei lucrări este de a povesti geneza şi dedesubturile unei afaceri extraordinare – în sensul propriu al termenului –, prin protagoniştii săi principali. Cei fără de care nimic nu ar fi fost posibil…

Este un thriller cu opt feţe…

Trebuia spus totul, sau aproape totul. Să povesteşti cum şi de ce doi reporteri de la Le Monde au fost destinatarii unor informaţii explozive şi care, stimulaţi de un consorţiu internaţional format din jurnalişti de investigaţie, au pus planeta pe jar. Plină de documente ultrasecrete, de mărturii inedite şi de numeroase surse de primă mână, cartea aceasta oferă o incursiune stupefiantă în culisele unei investigaţii planetare, între Paris, Londra şi Washington, presărate cu peripeţii uimitoare, dar şi cu o anchetă cât se poate de tensionată, cu mize financiare, politice sau diplomatice absolut colosale.

Se vorbeşte, într-adevăr, aici de spălare de bani proveniţi din droguri, de trafic de arme sau de terorism. De politicieni, staruri de cinema sau cântăreţi, vedete din sport, oameni de afaceri superbogaţi, de mafie… Majoritatea, fraudatori dovediţi. Într-un cuvânt, delincvenţi.

În lucrarea de faţă nu se pune problema delaţiunii, deşi se dau totuşi nişte nume. Însă a frauda Fiscul constituie, trebuie să reamintim, un delict, conform articolului 1741 din Codul general al impozitelor, sancţionându-se cu cinci ani de închisoare. Simplul fapt că unii pot pune în discuţie legitimitatea operaţiunilor jurnalistice de tip SwissLeaks spune destul despre sinistra putere a banului.

Mai ales în Franţa.

În fine, ce ar trebui să gândim despre o instituţie bancară care îşi incită clienţii să ocolească reglementările europene în vigoare, după cum o atestă fişele de contact dezvăluite de listingurile Falciani, şi care merge până acolo încât ni-i dezvăluie pe cei mai bogaţi contribuabili din Hexagon (vezi anexa 1)? Parchetul Naţional Financiar a tranşat situaţia, întrucât a cerut din data de 10 martie 2015 trimiterea filialei elveţiene a băncii în faţa tribunalului corecţional, denunţând „un sistem organizat de spălare de bani de o amploare excepţională, constituind o adevărată politică de marketing”. În aşteptarea unui eventual proces, HSBC Private Bank rămâne cu prezumţia de nevinovăţie, la fel ca şi banca-mamă, grupul HSBC Holdings, cercetată la rândul ei, în aprilie 2015, pentru „complicitate la spălare de bani, la fraudă fiscală agravantă” şi „şi complicitate la acţiuni ilicite”. Totul asortat cu o cauţiune record de un miliard de euro! O decizie considerată „nefondată” de către HSBC Holdings, care a făcut apel.

Trecută în posteritate sub vocabula „SwissLeaks”, numele său de botez mediatic, această afacere fără precedent – al cărei scenariu, unde suspansul se dispută cu frica, ţine atât de romanul de spionaj, cât şi de thrillerul politico-financiar – este aşadar, în primul rând, o poveste teribil de omenească.

Ea pune în scenă o spioană a serviciilor secrete pe cât de discretă, pe atât de eficace, un informatician abil, dar şi agenţi ai Fiscului aţâţaţi şi speriaţi în acelaşi timp de ideea reuşitei celei mai mari lovituri din cariera lor, magistraţi ţinuţi în frâu de politicieni, doi reporteri de vază purtători ai unui stick de memorie foarte râvnit, cât şi o congregaţie de ziarişti de investigaţie, ciudat amestec de „vânători solitari” care, de data aceasta, şi-au dat mâna.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO