Ziarul de Duminică

„Frontierele inimii” la Rediviva/ de Ziarul de duminică

„Frontierele inimii” la Rediviva/ de Ziarul de duminică

Autor: Ziarul de Duminica

17.04.2015, 00:00 69

După un sfert de veac de la prima sa publicare în Italia în anul 1991, la editura Moderna din Bologna, editura Rediviva aduce din nou în faţa publicului cititor român şi italian o carte aflată, de la primele sale pagini, sub semnul emoţiei, suferinţei, dar şi bucuriei: viaţa Lilianei Tarozzi (1908-2004), pseudonim Lilian v Kertay, născută în Bo­logna, a cărei existenţă este marcată de o dublă captivitate: exilul trăit în România comunistă a deceniilor ’40-’60, dar şi sentimentul unei pro­funde neîmpliniri personale.

 

„Lilian v Kertay a deschis larg porţile sufletului ei şi a dezvăluit cinzeci de ani din existenţa sa, un roman-jurnal care astăzi este o carte splendidă (Frontierele inimii), o oglindă în care se priveşte fără sentimentul ruşinii, cu profundă demnitate, cu modestia şi mândria de a fi învins multele provocări pe care destinul i le-a lansat”   ”Voce isontina” 8 februarie 1992.

O aventură personală, povestită cu o sinceritate dezarmantă. O lungă perioadă de viaţă, trăită pe propria piele, între frici, emoţii, dorinţa de a schimba, de a nu se supune unui regim nedrept, crud. (…)

Este reuşita dorinţei de a regăsi memoria neîntreruptă a unor fapte mari şi mici, foarte personale, prin care este posibil oricui să revadă momente de istorie europeană petrecută pe durata a cinzeci de ani în Italia şi România, mai ales în aceasta din urmă, ţară în care eroinei noastre, originară din Bologna, i se întâmplă contrar voinţei ei să petreacă atâţia ani de viaţă grea, tulburată, marcată de trădare, de înşelaciune. Dar şi de afecţiune, prietenie şi solidaritate, născute din întâlniri întâmplătoare şi capabile de a se transforma în foarte scurt timp în prezenţe indispensabile şi sigure. (…)

Cartea dezvăluie încă de la primele sale pagini, unde autoarea povesteşte începutul relaţiei cu Eugenio, soţul ei, un student român înscris în anul 1938 la Universitatea din Bologna: o iubire neîmplinită, o relaţie greşită pe care doar morala acelei vremi a putut-o constrânge să o ţină în picioare. O relaţie pe care autoarea o descrie cu toate aspectele ei. Dar suferinţa memoriei este necesară.” – „Stampa sera”, 22 ianuarie 1992.

 

În colecţia Memorie a editurii Rediviva din Milano au mai apărut carţile în limba italiană: „Le catacombe della Romania. Testimonianze dalle carceri comuniste (1945-1964)” şi „Tra oblio e memorie” de Micaela Ghitescu.

 

„Frontierele inimii”, „I confini del cuore” Lilian v Kertay, Editura Rediviva-Milano; Colectia Memorie; 335 p.

www.redivivaedizioni.com

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO