Ziarul de Duminică

Frumoasele din Lumea Plutitoare/ de Elisabeta Lăsconi

Frumoasele din Lumea Plutitoare/ de Elisabeta Lăsconi

Autor: Elisabeta Lasconi

14.11.2013, 23:50 112

Lumea Plutitoare sau lumea florilor şi a sălciilor a intrigat şi fascinat de multă vreme pe străinii care descopereau o Japonie a frumosului şi plăcerii fără egal în spaţiul occidental. Cartierul rezervat distracţiilor aparţinea celor mai frumoase femei – curtezane şi gheişe. Figuri feminine tot atât de atrăgătoare pe cât de misterioase, ele şi-au păstrat secretele. Din când în când un roman sau o carte autobiografică ridică puţin vălul, aşa cum s-a întâmplat cu un roman devenit bestseller şi ecranizat spectaculos – „Memoriile unei gheişe” de Arthur Golden.

Cu mult înainte însă de romanul scris de un autor american şi inspirat de o gheişă autentică, o mare scriitoare din Ţara Soarelui Răsare, Sawako Ariyoshi, înfăţişase în câteva romane spiritul feminin proiectat pe fundalul societăţii nipone – „Soţia doctorului” şi „Dansatore de kabuki”, cărora li se adaugă acum „Parfum de curtezană”, toate fiind traduse de aceeaşi pasionată şi profundă cunoscătoare a culturii şi civilizaţiei japoneze, Angela Hondru.

„Parfum de curtezană” relatează povestea complicată a două femei înlănţuite parcă de jocul destinului – Ikuyo şi Tomoko, mamă şi fiică, devenite apoi una curtezană şi cealaltă gheişă. Prima a avut de la început o frumuseţe ieşită din comun şi o îndrăzneală pe măsura frumuseţii. Ikuyo reuşeşte să se căsătorească  din dragoste cu fiul unei familii înstărite dintr-un sat vecin, dar rămâne văduvă la 20 de ani cu o fetiţă încă foarte mică şi se recăsătoreşte cu fiul căpeteniei satului, văduv şi el.

Ikuyo îi contrariază pe săteni prin gustul ei pentru toalete elegante şi plăcerea luxului, apoi prin ambiţia ei, căci o dată recăsătorită, îşi convinge soţul să părăsească satul şi să ajungă într-un oraş, dornică mereu să-şi etaleze frumuseţea şi eleganţa. Viaţa la oraş trezeşte în Ikuyo alte capricii, pe care însă nu şi le poate satisface. A doua naştere nu o linişteşte, dimpotrivă, îi stârneşte şi mai mult ambiţiile. Fiica ei din prima căsătorie, Tomoko, devine o povară, aşa că ajunge într-o casă unde urmează să fie crescută şi educată ca să devină gheişă.

În aceeaşi casă ajunge cu ani mai târziu şi Ikuyo, vândută de propriul soţ, termenul de curtezană desemna prostituata, femeia care-şi vindea frumuseţea şi trupul în casele de plăceri. Tomoko are de îndurat ruşinea pentru condiţia mamei. Fără frumuseţa frapantă şi carismatică a mamei, Tomoko are aceeaşi ambiţie şi perseverenţă, se pregăteşte intens şi devine gheişă, iar numele ei de gheişă, Bujorel, ajunge repede cunoscut. Parcurge în timp scurt treptele tagmei şi capătă faimă, fără să înceteze să se perfecţioneze.

Lumea Plutitoare însă are nişte reguli stricte – o gheişă are datorii faţă de casa care a crescut-o sau a cumpărat-o, iar independenţa şi-o câştigă foarte greu. Este ceea ce încearcă Tomoko din iubire pentru tânărul ofiţer imperial, profitând de ajutorul oferit de protectorul ei aristocrat, dar nu reuşeşte. Trecutul ruşinos al mamei o urmăreşte mereu, căci Ikuyo vine să locuiască la ea, aducând alte griji şi frământări.

În cazul celor două, rolurile se inversează constant. Ikuyo se poartă ca o tânără capricioasă şi răsfăţată, nesăbuită în pornirile ei urmărite cu încăpăţânare şi perseverenţă. Tomoko se maturizează prea devreme, obligată să înţeleagă nu doar resorturile noii lumi în care mama o aruncă, dar mai ales nesăbuinţa mamei, să capete înţelepciunea şi echilibrul ce i-au lipsit mamei. Tomoko înţelege repede lanţul care le ţine captive, pornind de la bunica ei, Tsuna, a cărei voinţă Ikuyo o sfidase.

Fundalul îl constituie societatea japoneză reglată de cutume străvchi - cultul familiei, respectul faţă de strămoşi, obiceiuri legate de sărbători şi de anotimpuri, spiritul de sacrificiu, puterea de a rezista loviturilor sorţii şi de a o lua de la capăt, simţul armoniei, regenerarea interioară prin contemplarea naturii. Sawako Ariyoshi a creat două personaje feminine memorabile, cu drame zguduitoare din Lumea Plutitoare.  

 

Sawako Ariyoshi, Parfum de curtezană, traducere din limba japoneză şi note de Angela Hondru, Editura Humanitas fiction, 2013, 440 pag.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO