Ziarul de Duminică

Fugare în America sclaviei / de Elisabeta Lăsconi

Fugare în America sclaviei / de Elisabeta Lăsconi

Autor: Elisabeta Lasconi

09.05.2013, 23:55 316

Tracy Chevalier şi-a cucerit faima cu romanul „Fata cu cercel de perlă”, iar publicul fidel i-a aşteptat fiecare carte cu nerăbdare, fiind pe rând mirat, intrigat, deconcertat, răvăşit. Şi niciodată dezamăgit. Un lucru este cert: scriitoarea a încercat să-şi schimbe formula de la un roman la altul, dincolo de predilecţia pentru un trecut mai apropiat sau îndepărtat şi de preferinţa vizibilă pentru personaje feminine, care se deosebesc şi se distanţează de cei în mijlocul cărora trăiesc.

Deşi s-a născut în Washington, DC, urmând Colegiul Oberlin din Ohio, scriitoarea şi-a trăit viaţa de adult în Anglia, tot aici a făcut un masterat de creative writing, a lucrat ca redactor înainte de a se dedica integral scrisului. Cele şase romane explorează spaţiul cultural european, trecând de la Delft, oraşul lui Vermeer, la sudul Franţei, din Londra lui William Blake la plajele engleze la început de secol XIX, de la Parisul aristocraţiei la atelierele unde se ţes tapiserii din Bruxelles.

Însă al şaptelea roman – „Ultima fugară” înseamnă pentru Tracy Chevalier întoarcerea acasă, căci romanul se petrece în America de la mijlocul secolului al XIX-lea: eroina ei, Honor Bringh, părăseşte Anglia împreună cu sora ei care urma să se căsătorească în Ohio. Dar Honor trebuie să înfrunte noua lume în care a ajuns: îşi pierde sora, străbate ţinuturi ca să ajungă în oraşul unde locuia alesul surorii ei, îşi face pe rând alegerile ce-i decid viaţa. Un singur fapt o îmbărbătează: se află mereu între Prieteni (termen ce desemnează pe quaekeri).

Honor se trezeşte prinsă în reţele complicate şi secrete ce ascund traseele sclavilor negri, care fug de pe plantaţiile din sud, se îndreaptă spre nord. Şi fata constată că există câte un vânător de sclavi, care-i prinde pe fugari şi-i duce stăpânilor, tot aşa cum, discret, alţii le dau ajutor, iar alţii vor să rămână departe de orice necaz. Honor, cum o arată numele, are onoare, aşa că nu ezită să ajute, chiar dacă încalcă astfel regulile comunităţii religioase ce obliga să nu recurgă la minciuni şi înşelătorie.

Tracy Chevalier combină „ingrediente” originale: sursele de inspiraţie prezentate pe site-ul propriu demonstrează inteligenţa creativă rară. Mai întâi o geografie neexplorată: Ohio (statul care a păstrat legăturile cu Anglia, poartă de acces a negrilor fugari spre nord, iar a fermierilor nemulţumiţi spre vest), Oberlin (un oraş neobişnuit fondat pe principii stricte ale unei comunităţi religioase – sobrietate şi cumpătare, şi în timp, asociindu-se cauzelor progresiste).

Fundalul uman îl formează grupări puternice: Qaekerii (credincioşi protestanţi, ale căror întruniri se desfăşoară ca „aşteptare tăcută” a fiecăruia, concentrare şi interiorizare, ce fac posibilă comunicarea directă cu Dumnezeu), Calea Ferată Clandestină care înseamnă şi transport cu orice mijloc a fugarilor, ascunzători în păduri, în apropiere de ferme ori chiar în mijlocul oraşului, dar în primul rând oameni dispuşi să rişte pentru a ajuta, cu preţul libertăţii ori chiar al vieţii.

Coloratura feminină o dau quilturile (pilotele) şi bonetele: femeile fac din coaserea lor o probă a măiestriei, iar din bonete (mai rar pălării), una a modestiei. Scriitoarea a reînviat două arte minore aparţinând „gineceului”, care interesează pe cititoare şi azi. Honor are talent la cusut, ea aduce din Anglia rafinamentul cusăturii şi al quiltului făcut din bucăţi, descoperă aici alte reguli de a întocmi zestrea unei fete. Aventura unei quekeriţe inocente dezvăluie America neştiută, în timpul fracturat ce precede şi explică războiul civil.

 „Ultima fugară” are toate şansele să-i cucerească pe cititorii de pretutindeni, nu doar pe cei americani: a apărut în 8 ianuarie 2013, iar în 10 ianuarie, a urmat publicarea  italiană, iar în aprilie se află deja sub ochii cititorilor români, între primii privilegiaţi. Semn excelent de profesionalism (din partea editurii şi a coordonatorului colecţiei – Bogdan-Alexandru Stănescu) şi de normalitate. Măcar în zona lecturii.

 
 

  

Tracy Chevalier, Ultima fugară, traducere din limba engleză şi note de Ona Frantz, Editura Polirom, 2013, 312 pag.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO