Ziarul de Duminică

Gala EUROPAfest / de Ziarul de duminică

Cristian Oprea

Gala EUROPAfest

Autor: Ziarul de Duminica

25.05.2012, 00:05 34

În prima parte a serii, publicul iubitor de muzică de calitate, precum şi susţinătorii tuturor concurenţilor s-au delectat cu jazz de calitate, în interpretarea celor 4 trupe finaliste - Quentin Angus Quintet - SUA, Australia, Artbeaters - Slovenia, Jazz in Dreadlocks - Polonia şi Lindeborg / Aadnekvam Duo - Suedia. Timp de 7 zile de concurs, piesele lor au putut fi ascultate şi apreciate în cadrul EUROPAfest 100% jazz and more, care a prezentat 14 trupe din întreaga lume, iar pentru ultima dată în Gală, într-o atmosferă de neegalat.

Seara a continuat cu decernarea premiilor la Jeunesses International Violin Competition pentru cele trei categorii de vârstă. Câştigătoarea categoriei B (până la 14 ani) a fost Lara Boschkor din Germania care a obţinut din partea juriului nota 10 în unanimitate. O prezenţă gingaşă dar matură, a primit la sfârşitul interpretării piesei "Variaţiuni pe o temă din Carmen" de Pablo Sarasate, aplauze de neoprit. Premiul I pentru categoria C (14-18 ani) a fost obţinut de irlandeza Hickey Mairead, la rândul ei cântând o altă lucrare notabilă a lui Sarasate - "Melodii lăutăreşti"- iar talentul deosebit cu care mânuia vioara a atras admiraţia tuturor. În cele din urmă, premianta categoriei D (18-30 ani), Park Sujin a interpretat "Poloneza în la major" de H. Wienawski cu dăruire, virtuozitate şi talent care au impresionat profund întreaga sală.

De asemenea, Casa Regală a acordat "Diploma de excelenţă pentru susţinerea culturii şi tinerilor", spre încurajarea mecenatului cultural.

Mai mult, înainte de a afla câştigătorii Bucharest International Jazz Competition 2012, membrii trupelor finaliste de jazz au fost invitaţi pe scenă pentru a crea un moment special - jam session pe piesa "St. Thomas" compusă de Sonny Rollins, momentul reflectând bucuria improvizaţiei din jazz. În aplauzele audienţei au fost anunţaţi câştigătorii Grand Prize Winner - Artbeaters / Slovenia, Best Band - Lindeborg Aadnekvam Duo / Suedia şi premiul de popularitate acordat trupei Quentin Angus Quintet / SUA, Australia.

După 2 ore şi jumătate de muzică, emoţie şi plăcere, publicul a părăsit cu greu sala, oscilând între nostalgia unui final şi entuziasmul ediţiei viitoare.

Sub sloganul "It's all about live, quality music!" EUROPAfest a oferit în perioada 4-19 mai concerte de jazz, blues, pop şi muzică clasică, cu peste 300 muzicieni din 45 ţări.

LAUREAŢII EUROPAfest 2012

BUCHAREST INTERNATIONAL JAZZ COMPETITION 2012

Finalişti: Quentin Angus Quintet - SUA, Australia; Artbeaters - Slovenia; Jazz in Dreadlocks - Polonia; Lindeborg / Aadnekvam Duo - Suedia

Premiul de popularitate - Quentin Angus Quintet - SUA, Australia

Best Band - Lindeborg / Aadnekvam Duo - Suedia

Grand Prize Winner - Artbeaters - Slovenia

JEUNESSES INTERNATIONAL VIOLIN COMPETITION 2012

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO