Ziarul de Duminică

Galeria scriitorilor români din anii 2010/ de Stelian Ţurlea

Galeria scriitorilor români din anii 2010/ de Stelian Ţurlea

Autor: Stelian Turlea

01.07.2011, 00:18 180

Au apărut în ultimii ani mai multe dicţionare ale scriitorilorromâni care, alăturate istoriilor literaturii române din ultimajumătate de secol, reuşesc să ofere o imagine a mersului literelorromâneşti. Şi totuşi apariţia în continuare a unor astfel de volumecare se caută demonstrează, încă o dată, că nu a fost totul spus.Sau că oamenii vor mereu şi altceva.

Dicţionarul*) de faţă se deschide cu oprefaţăsemnată de Boris Crăciun în care se arată scopul: "de a înregistra,într-o bancă de date, autorii de cărţi literare care se exprimă înlimba română (din România, Republica Moldova şi din toate zonele depe Mapamond unde trăiesc slujitorii scrisului frumos)". Prinurmare, ambiţia autorilor este de a oferi o carte cât mai aproapede perfecţiune. Sunt incluse 2.000 de nume de scriitori actuali, cumult mai mult decât în oricare alt dicţionar similar. Dar oricât demari ar fi fost "eforturile benedictine de documentare" aleautorilor (prefaţatorul afirmă că redacţia acestei edituri n-aredecât patru oameni care s-au ocupat de întreaga muncă!), ţelurilepropuse au fost enorme. Editura recunoaşte, spre cinstea ei, că asolicitat scriitorilor, filialelor uniunilor de creaţie şi muzeelorliterare fişe biobibliografice şi fotografii. În mod cert efortulde condensare, de aducere la un numitor comun şi de aducere la zi afişelor de dicţionar primite va fi fost uriaş. Pe de altă parte,nimeni nu s-a străduit să obţină informaţii şi despre scriitoriicare n-au răspuns solicitărilor sau ale căror coordonate nu secunosc. Aşa se face că lipsesc în continuare destule nume, nu numaidin diaspora (cum a fost deja semnalat) sau din provincie, ci chiardin Capitală (De pildă, două nume care îmi vin în minte la primacitire - Mirela Stănciulescu şi Dan Radu Stănescu. Cu siguranţăsunt mult mai multe. Editura este, din fericire, conştientă deacest fapt, drept care anunţă că aşteaptă, încontinuare, fişele biobibliografice sintetice şifotografiile creatorilor care încă nu figurează aici.) Dar acesteneajunsuri sunt mărunte faţă de reuşitele volumului.

În primul rând, spuneam, sunt incluşi aproape toţi scriitorii delimbă română care erau în viaţă în 2010, indiferent pe ce meleaguritrăiau. Dicţionarul beneficiază, în fapt, de experienţa anterioarăa autorilor lui, întrucât este a treia versiune la care au lucrat,după "Istoria ilustrată a literaturii române" şi "1.500 descriitori clasici şi contemporani", versiunea de faţă fiinddedicată numai creatorilor literari actuali. În al doilea rând suntincluse toate numele, de la debutant la nonagenar, fără ierarhizărivalorice, care ar putea fi suspectate de subiectivism. În altreilea rând, succintele prezentări biobibliografice, însoţite înaproape toate cazurile de o fotografie, nu sunt împovărate deaparatul specific dicţionarelor academice, ceea ce face dindicţionar un foarte util şi lesnicios instrument de lucru. În alpatrulea rând, toţi scriitorii au fost trataţi la fel, practicfişele dicţionarului sunt egale, autorii propunându-şi să ofereinformaţii şi nu să ierarhizeze creatorii. În al cincilea rând,sunt prezenţi majoritatea scriitorilor din provincie, pe cei maimulţi presa literară şi chiar editurile neglijându-i cudesăvârşire. În sfârşit, dicţionarul de aproximativ 600 de paginicuprinde, pe lângă fişele de autor şi fotografiile acestora, şiimagini cu scriitorii prezenţi la diferite acţiunicultural-literare.

"Galeria scriitorilor români din anii 2010" pare să fie cea maicuprinzătoare lucrare despre autorii timpului prezent.

*) Boris Crăciun şi Daniela Crăciun-Costin - Dicţionarulscriitorilor români de azi (din România, Basarabia, Bucovina deNord, Banatul sârbesc, Europa occidentală, Israel, America),Editura Porţile Orientului, 2011, 596 pag.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO