Ziarul de Duminică

Galeriile care vorbesc/ de Ziarul de duminică

Galeriile care vorbesc/ de Ziarul de duminică

Autor: Ziarul de Duminica

23.09.2011, 00:20 59

Shakespeare Criticism

Singura editură online a Universităţii din Bucureşti,Contemporary Literature Press, îşi propune, cu această nouă carte - Shakespeare Criticism , trei volume editate de C. G. Săndulescu şi Lidia Vianu - să continue procesul de recuperare a realizărilor trecute ale anglisticii româneşti, pe care l-a început deja mai demult. Ca foarte multe dintre lucrurile cu care se mândreşte Catedra de Engleză din Bucureşti, Shakespeare Criticism este o carte iniţiată şi alcătuită de Profesorul Leon Leviţchi, care a ales el însuşi nu numai textele, dar şi câţiva traducători (câte unul pentru fiecare secol). Avem de-a face cu o Ediţie specială, menită, atunci, în 1964, să marcheze 400 de ani de la naşterea lui William Shakespeare. Această carte, reeditată acum în trei volume în facsimil, include critică despre opera lui Shakespeare din secolele XVIII, XIX şi XX, din Anglia, Statele Unite şi România. (Volumul tipărit pe hârtie era mult mai mare, cuprinzând şi critici reprezentative din multe alte ţări. Editura de azi a renunţat la restul textelor din lipsă de spaţiu.) Printre autorii ale căror texte despre Shakespeare au fost alese de Leon Leviţchi se numără: Ben Jonson, John Milton, Alexander Pope, Dr. Samuel Johnson, Charles Lamb, A. Quiller-Couch, G. Wilson-Knight, Arnold Kettle, Ralph Waldo Emerson, Cezar Bolliac, B.P. Hasdeu, M. Eminescu, I.L. Caragiale, Liviu Rebreanu, N. Iorga, Camil Petrescu, Leon Leviţchi, Tudor Vianu. Alături de Dicţionarul Român-Englez (1974), cea mai cuprinzătoare Gramatică a Limbii Engleze (1962) scrisă în limba română până în prezent, Manualul Traducătorului (1975), precum şi traducerea tuturor pieselor lui Shakespeare în limba română, Shakespeare Criticism (1964) este un proiect major, pe care şi l-a propus Leon Leviţchi şi pe care l-a realizat ca pe toate celelalte la modul superlativ.
Contemporary Literature Press este o editură care îşi propune să sprijine studiul limbii engleze prin literatură. Prin urmare, publicarea acestui volum omagial Shakespeare alcătuit de Leviţchi nu putea să fie trecut cu vederea.

VolumulShakespeare Criticism poate fi consultat şi descărcat începând de la data de 18 septembrie 2011 la adresa de internet:

http://editura.mttlc.ro/shakespeare-criticism.html

Cursuri de formare externă în cadrul teatrelor asociate

Proiectul SCENART - "Sprijin pentru competenţe în artele spectacolului dinRomânia" se află în cea de-a treia etapă - Îmbunătăţirea competenţelor profesioniştilor din instituţiile asociate prin intermediul desfăşurării de module de formare externă specifice. Prima sesiune de formare externă a debutat în luna iulie 2011, la sediul Teatrului Naţional de Operetă "Ion Dacian" şi va continua pe tot parcursul lunii septembrie 2011 la sediul instituţiilor asociate. Această primă sesiune de formare externă cuprinde cursuri de formare pentru angajaţii teatrelor asociate în 10 meserii specifice artelor spectacolului cu profil tehnic şi va fi continuată cu o a doua sesiune de formare care cuprinde cursuri cu profil administrativ, în lunile decembrie 2011-ianuarie 2012. Cursurile din această perioadă se desfăşoară în trei etape, prima două au avut deja loc - la Teatrul Naţional Târgu Mureş, în perioada 1-8 septembrie, şi la Teatrul Metropolis din Bucureşti, în perioada 11-18 septembrie. Va urma, în perioada 21-28 septembrie, etapa a treia, la Opera Braşov.

Talking Galleries

La Barcelona s-a desfăşurat prima întâlnire a directorilor de galerii, Talking Galleries, în perioada 19-21 septembrie 2011, în prezenţa a 25 de specialişti (directori de galerii, directori de muzee şi alte instituţii de profil) din 11 ţări. Proiectul Talking Galleries este conceput ca o serie de întîlniri anuale. Agenda întâlnirilor a inclus 6 panel-uri de discuţii, axate pe explorarea şi dezbaterea temelor centrale de interes comun şi s-a concentrat asupra laturii comerciale a pieţei de artă. Printre participanţi s-au înscris directori de galerii din toată Europa, dar şi din India şi Africa de Sud. Din partea României a participat Diana Dochia, manager general al Anaid Art Gallery. Pentru ediţia din 2011, Talking Galleries şi-a propus să creeze un eveniment de interes pentru profesioniştii din domeniu, care poate funcţiona ca networking şi care ar putea genera legături profitabile între participanţii internaţionali, galeriile de top şi centrele de artă din Barcelona. Ca subiecte de discuţie au fost atinse teme precum: noul rol al galeriei în lumea artei, noua piaţă de artă, remodelată ţinând cont de criza economică, alternative pentru actualul model de târg de artă şi strategii pentru o galerie internaţională de succes.
Talking Galleries este un proiect al companiei de management cultural LA FÁBRICA BARCELONA, care funcţioneză din 2008 cu scopul de a crea proiecte culturale în parteneriat cu operatori culturali internaţionali şi de a poziţiona Barcelona pe scena culturală internaţională. Anaid Art Gallery şi-a deschis porţile în 2004 şi a dezvoltat parteneriate şi colaborări cu muzee, centre culturale şi universităţi din România, Germania, Austria, Ungaria, Italia. Anaid Art Gallery este prima galerie de artă din România care iniţiază şi implementeză conceptul de exhibition design din 2007, prin programul "anaid art+architecture project" şi prima galerie de artă contemporană din România care integrează, din 2008, în cadrul proiectelor curatoriale, existenţa unui spaţiu destinat fashion designului, în cadrul departamentului "Anaid Art Concept Space".

Atenţie, drepturile de autor

Asociaţia Uniunea Editorilor din România organizează la Sinaia, în perioada 23-24 septembrie, conferinţa intitulată Dreptul de autor - practici europene pentru carte clasicăşi e-book. Evenimentul este organizat în cadrul proiectului strategic PRO-EDIT: Program de formareşi sprijinire a angajaţilor pentru o practică EDITorială PROfesionistă, cofinanţat din Fondul Social European (FSE), Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 - 2013 (POS DRU), Axa prioritară 3 - "Creşterea adaptabilităţii lucrătorilor şi a întreprinderilor".

Conferinţa îşi propune crearea unui cadru adecvat de dialog şi informare pe teme actuale, de un real interes, în domeniul dreptului de autor şi al contractelor de licenţă, atât pentru cărţile tipărite cât şi pentru cele electronice.

Printre subiectele înscrise în agenda conferinţei se cuvin menţionate: modificarea legislaţiei în conformitate cu noile provocări generate de dezvoltarea foarte rapidă a tehnologiilor - mai ales, a celor din domeniul informaticii şi comunicaţiilor; transformările departamentelor de copyright ca urmare a noilor suporturi media; problematica pirateriei în ţările Uniunii Europene; negocierea contractelor internaţionale; vânzarea drepturilor de traducere pentru autori români.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO