Ziarul de Duminică

Gândirea rapidă/ de Ziarul de duminică

Gândirea rapidă/ de Ziarul de duminică

Autor: Ziarul de Duminica

02.11.2012, 00:09 501

Daniel Kahneman, născut în1934, este un psihologisraelian, profesor la universităţi israeliene şi americane, laureat al Premiului Nobel pentru economie în anul 2002. Contribuţiile sale sunt considerate deschizătoare de drum în domeniul psihologiei judecăţii şi luării de decizii, al euristicii,comportamentului economic şi psihologiei hedonice.

Kahneman este profesor emeritus de psihologie şi politică publică la Universitatea Princeton. Împreună cu Amos Tversky şi alţii, Kahneman a stabilit o bază cognitivă a erorilor umane comune, folosind euristica şi prejudecăţile (Kahneman şi Tversky 1972, Kahneman, Slovic şi Tversky 1974) şi a dezvoltat o teorie a prospecţiunii (Kahneman Şi Tversky, 1979). În 2011 a fost menţionat de magazinul Foreign Policy pe lista celor mai însemnaţi gânditori strategici. În acelaşi an a apărut cartea sa, Thinking, Fast and Slow, care rezumă o mare parte din cercetările sale, şi care a devenit un best seller.

Gândire rapidă, gândire lentă face parte din Co-Lecţia de Leadership, un proiect al editurii Publica realizat împreună cu Fundaţia Post-Privatizare.

Daniel Kahneman ne poartă într-o călătorie inovatoare prin ascunzişurile minţii şi ne explică cele două sisteme care conduc modul nostru de a gândi. Sistemul 1 este rapid, intuitiv şi emoţional; Sistemul 2 este mai lent, mai deliberativ şi mai logic. Kahneman prezintă capacităţile extraordinare - şi, deopotrivă, erorile şi biasurile - gândirii rapide şi dezvăluie influenţa omniprezentă a impresiilor intuitive asupra gândurilor şi comportamentelor noastre. Impactul aversiunii faţă de pierdere şi al excesivei încrederi de sine asupra strategiilor corporatiste, dificultăţile previziunii a ceea ce ne va face fericiţi în viitor, efectul profund al biasurilor cognitive asupra mai tuturor activităţilor noastre, de la jocul la bursa de valori până la planificarea vacanţei următoare - fiecare dintre acestea se pot înţelege numai cunoscând modul în care cele două sisteme ne modelează judecăţile evaluative şi deciziile noastre.

Cartea ne oferă explicaţii practice şi lămuritoare ale modului în care se iau deciziile atât în afaceri, cât şi în viaţa de zi cu zi - arătându-ne cum putem utiliza diferite tehnici pentru a ne feri de stângăciile mintale care adeseori ne vâră în bucluc. Gândire rapidă, gândire lentă vă va schimba modul în care gândiţi despre gândire.

De ce socotim această carte un eveniment editorial? Iată, argumentează câţiva oameni de ştiinţă:

"Daniel Kahneman se numără printre cei mai influenţi psihologi din istorie şi cu siguranţă este cel mai important psiholog în viaţă. Are darul de a scoate la iveală trăsături remarcabile ale minţii omeneşti, multe dintre ele devenind între timp texte clasice de manual şi părţi ale ştiinţei convenţionale. Opera lui a remodelat psihologia socială, ştiinţa cognitivă, studiul raţiunii şi al fericirii şi economia comportamentală, domeniu la a cărui lansare a contribuit împreună cu colaboratorul său Amos Tversky. Apariţia acestei lucrări este un eveniment major." Steven Pinker, profesor de psihologie la Universitatea Harvard şi autor al cărţilor How the Mind Works şi The Better Angels of Our Nature

"Aceasta este o carte de referinţă în gândirea socială, de acelaşi calibru cu Avuţia naţiunilor de Adam Smith şi Interpretarea viselor de Sigmund Freud." Nassim Nicholas Taleb, autor al cărţii The Black Swan

"Gândire rapidă, gândire lentă se adresează celor interesaţi de psihologie, economie, investiţii şi felul în care omul ia decizii, propunându-şi să ridice nivelul conversaţiei curente şi să îi facă pe oameni să gândească mai complex atunci când judecă deciziile altor persoane. O carte fundamentală şi o lectură obligatorie pentru cei interesaţi de modele de decizie şi felul în care gândesc oamenii." Peter Barta, Director Executiv, Fundaţia Post-Privatizare

Daniel Kahneman - Gândire rapidă, gândire lentă.Editura Publica, colecţia de Leadership.Traducere din engleză şi note de Dan Crăciun. Cuvânt înainte de Peter Barta, director executiv Fundaţia Post-Privatizare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO