• Leu / EUR4.7576
  • Leu / GBP5.4657
  • Leu / USD4.1938
Ziarul de Duminică

GENEALOGII / Cum a ajuns din Insula Creta in Principate Familia Calerghi

GENEALOGII / Cum a ajuns din Insula Creta in Principate Familia Calerghi

 
Miscarea Pan-Europa a fost intemeiata, dupa cum este stiut, de catre contele Richard von Coudenhove-Kallergi la câtiva ani dupa incheierea Primului Razboi Mondial. Cu mama japoneza si fiind stranepot de sora al contelui Nesselrode – fostul ministru rus de Externe –, acest personaj se tragea si dintr-o veche familie greceasca având legaturi cu Tarile Române. Micul articol de fata doreste doar sa semnaleze chestiunea, asupra careia ar trebui facute inca investigatii si o documentare mai ampla, posibila mai ales in biblioteci si arhive din strainatate.
Reputatul istoric si genealogist Ioan C. Filitti nota in al sau Excurs despre câteva familii grecesti din Principatele Române, din volumul Arhiva Gheorghe Grigore Cantacuzino (1919, p. 253): "Calerghi. Familie cunoscuta in Creta din sec. al XIV-lea, apoi in Corfu si Cefalonia. Arhimandritul Mitrofan Calerghi savârseste la 1734 mânastirea Miera in Moldova". In privinta acestui asezamânt monastic, este vorba de fapt de o refacere, pentru ca manastirea fusese ctitorita inainte de catre voievodul Constantin Cantemir, tatal lui Dimitrie Cantemir.
Vizitând Creta in vara anului 2004, am constatat ca memoria istorica a insulei este puternic legata de aceasta familie insemnata din Evul Mediu, ale carei urme se regasesc in unele denumiri de strazi ale oraselor mai importante de acolo. Plimbându-ma prin orasul Rethymno, am dat intâmplator peste strada Varda Kallergi. Lânga Primaria din Iraklio, noua capitala a insulei, se afla Piata Kallergi. O localitate cu acest nume se gaseste in mijlocul Cretei, la nord de Cheile Samarei.
Si aici, ca si in multe alte genealogii, elementele formeaza un puzzle, care trebuie inca descifrat. La Muzeul de Istorie din Iraklio am vazut o stema a familiei sculptata in piatra, care infatisa chiar un vultur bicefal. Era asadar o trimitere, fireste, la simbolul Imperiului Bizantin, din care Insula Creta facuse parte multe veacuri. Corespondenta dintre acest blazon, numele contelui Coudenhove-Kallergi si programul miscarii pe care a fondat-o pune pe gânduri. De fapt ce dorea in realitate asociatia Pan-Europa, dincolo de "Statele Unite ale Europei"? Reinvierea Imperiului Central-European prabusit cu câtiva ani inainte si contrabalansarea Rusiei, devenita de curând stat comunist? Probabil ca da, iar ascendenta intemeietorului ei pare semnificativa pentru deslusirea sensului miscarii ca atare.
 

Principalele valute BNR - ieri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.7576
Diferență: 0,2022
Ieri: 4.7480
Azi: 4.1938
Diferență: -0,1024
Ieri: 4.1981
Azi: 5.4657
Diferență: 0,715
Ieri: 5.4269
Azi: 4.1895
Diferență: 0,2153
Ieri: 4.1805