Ziarul de Duminică

GENEALOGII / Doamna de Stael si urmasii sai franco-romani

GENEALOGII / Doamna de Stael si urmasii sai franco-romani
27.01.2009, 17:04 488

 
Despre ce este vorba? Maria Filipescu, una dintre fiicele omului politic Nicolae Filipescu, s-a casatorit a doua oara cu contele Jean Le Marois, a carei familie apartinea nobilimii napoleoniene. Potrivit lui Regis Valette, in al sau Catalogue de la noblesse fran'aise (1989, p.125), familia Le Marois era originara din Normandia (Briquebec), avand titlul de conte, primit in anul 1808 si confirmat in 1814. Mama sa, insa, nascuta d’Haussonville, era scoboratoare directa, pe linie feminina, din Doamna de Stael.
Despre urmasii Doamnei de Stael exista lucrarile genealogice ale lui Arnaud Chaffanjon, Madame de Stael et sa descendance, aparuta la Paris in anul 1969, si Rosalynd Pflaum, La famille Necker. Madame de Stael et sa descendance(Paris, 1969), iar ulterior a scris despre acest subiect Ghislain de Diesbach, in biografia sa consacrata scriitoarei, in 1983. Din aceasta din urma lucrare spicuiesc faptul ca Louise-Germaine Necker a avut din casatoria cu Eric-Magnus de Stael-Holstein, ambasador al Suediei la Paris, doi copii: Albertine, devenita sotia Ducelui de Broglie, ministru de Externe si al Instructiunii Publice in vremea regelui Ludovic Filip, de asemenea ambasador al Frantei la Londra. Una dintre fetele Albertinei, Louise de Broglie (1818-1882), a fost sotia unui conte d’Haussonville, avandu-l ca descendent pe contele Jean Le Marois, cel de-al doilea sot al Mariei N. Filipescu.
Cu Dinu Stolojan, fiul omului politic liberal Anastase Stolojan, Maria Filipescu l-a avut ca fiu pe regretatul Vlad Stolojan, mostenitorul domeniului de la Herasti, la sud de Bucuresti, unde se afla splendidul conac – monument istoric – construit de Udriste Nasturel in veacul al XVII-lea. Stabilit la Paris la inceputul anilor 60, Vlad Stolojan era de profesie inginer, avand o bogata cariera in exil. Din a doua sa casatorie, cu contele Jean Le Marois, Maria Filipescu a avut doua fiice, Ariana, casatorita cu marchizul Charles-Etienne de Villaines, si Laetitia, sotia lui Nicolas Tychmenev, fiul unui general rus alb. Despre amandoua aceste doamne vorbeste scriitoarea Sanda Stolojan in Jurnalele sale pariziene (de la domnia-sa stiu si eu despre aceste rude ale ei). Amandoua au avut copii si nepoti, cu care se continua, pe linie feminina, posteritatea celebrei scriitoare din a doua jumatate a secolului al XVIII-lea si inceputul celui urmator.
Micul castel de la Coppet, langa Geneva, care a apartinut candva Doamnei de Stael, fiica elvetianului Necker, ministrul de Finante al lui Ludovic al XVI-lea, are asadar o cat de mica legatura si cu lumea romaneasca. Ei si? se va spune. E totusi un simptom al faptului ca romanii iesisera intr-o oarecare masura, o vreme – care a durat de fapt peste o suta de ani – din starea de periferici dispretuiti ai Imperiilor si ai Europei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO