Ziarul de Duminică

GENEALOGII / Ecouri dinspre neamul lui Tudor Vladimirescu

GENEALOGII / Ecouri dinspre neamul lui Tudor Vladimirescu

In imagine, o pagina din lucrarea lui Emil Vartosu Marturii noi din viata lui Tudor Vladimirescu, Bucuresti, Ed. Cartea Romaneasca, 1941

23.04.2009, 17:57 3248

In urma cu peste douazeci de ani, vizitand localitatea natala a lui Tudor Vladimirescu, mi s-a spus de catre sateni ca mai existau inca multe rude ale sale acolo. Deşi pare cam fantezista, poate ca o asemenea sugestie ar trebui luata in serios şi ar trebui cautati aceşti consangvini ai lui Tudor, printr-o "ancheta" antropologico-etnografica la fata locului.

 
Ideea este generoasa şi ar putea duce la rezultate interesante. Arborele genealogic al familiei lui Tudor poate fi incercat insa şi pe cale livresca, pentru ca in mod aproape paradoxal el nu a fost reconstituit şi publicat in integralitatea lui.
Emil Vartosu, unul dintre istoricii insemnati care s-au ocupat de biografia eroului de la 1821, publica in cartea sa Marturii noi din viata lui Tudor Vladimirescu, aparuta in 1941, un document (nr. 55, p. 95) datat 6 mai 1832, din care rezulta ca fratele slugerului revolutionar, vistierul Papa Vladimirescu, decedat in momentul alcatuirii documentului, a fost casatorit cu Balaşa – recasatorita cu boierul Dumitrache Golumbeanu –, avand un fiu, nevarstnic la acea vreme. Copilul a fost crescut de Balaşa şi de cel de-al doilea ei sot.
In articolul sau Noi documente privind bunurile ramase de la Tudor Vladimirescu, aparut in revista "Studii", t. 24, nr. 1, istoricul Toma G. Bulat dadea la iveala un document (nr. VII, p. 38) din 12 februarie 1832, in care apare Vladut Galcescu din Gorj, ca tata al amintitei Balaşa. De asemenea este mentionat postelnicelul Ioan Vladimirescu din Ramnicu Valcea, care pretindea ca era nepot de var de-al doilea al lui Tudor.
Elemente legate de genealogia neamului eroului de la 1821 se afla in multe lucrari. Nu este aici locul de a le inventaria pe toate. Doctorul Nicolae Vatamanu, iatroistoriograful specialist şi in istoria Bucureştilor, evoca, scriind despre ziaristul unionist N.T. Oraşanu, descendenta surorii lui Tudor, Dina. Cu ani in urma, d-na Gabriela Carp, sotia d-lui Mircea Carp de la "Vocea Americii", imi semnala posibila descendenta a domniei sale, pe linie feminina, din fiul vistierului Papa Vladimirescu.
Pe de alta parte, tot din traditie orala – pastrata in familia d-nei Nadia Mezincescu, fosta secretara a sectiei de fizica a Academiei Romane şi descendenta a familiei boiereşti mehedintene Miculescu –, aflu ca Tudor, deşi necasatorit, ar fi putut avea un copil natural, pe Grigore Miculescu. Lucrurile transmise prin viu grai nu trebuie respinse neaparat ca zvonuri. Cat este colportaj şi cat este fapt cert in istorie ramane inca un subiect deschis discutiilor.
Documentele de familie contemporane legate de Tudor Vladimirescu – publicate de Emil Vartosu – amintesc de Ionita Burileanu, var de-al doilea al lui Tudor. In legatura cu Burilenii insa desluşirile genealogice sunt complicate: este vorba de mai multe familii cu acelaşi patronimic, unele cu o suprafata sociala mai mare, altele mai retrase in coltul lor de tara.
Pictorita Wanda Sachelarie-Vladimirescu vorbea şi domnia-sa de o descendenta din familia revolutionarului. Oricum, genealogia acestuia se dovedeşte mai complicata decat parea la prima vedere. Cercetari in arhive, dar şi interviuri cu rude prezumate sau reale, ar putea aduce lumina intr-un subiect care, datorita figurii lui Tudor Vladimirescu, are un interes particular.
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO