Ziarul de Duminică

GENEALOGII / Familia unui aghiotant regal

GENEALOGII / Familia unui aghiotant regal

In imagine: Viitorul general Ion Istrati, aghiotant al regelui Carol I

21.05.2009, 14:19 859

Profesor la Scoala de Artilerie si Geniu, Ion Istrati a fost mai intai ofiter de ordonanta al ministrului de Razboi, dupa care a intrat – avand gradul de maior – in serviciul regelui. Era aghiotantul acestuia cand Ferdinand, principele mostenitor, s-a logodit si apoi s-a casatorit cu principesa Maria de Marea Britanie.
A urcat treptele ierarhiei militare ajungand general, grad cu care a participat la Primul Razboi Mondial in calitate de comandant al Diviziei a VII-a. In paranteza fie spus, un dictionar al armatei romane in vremea primei conflagratii mondiale, dupa modelul celui care a fost alcatuit pentru cea de-a doua conflagratie, ar fi deosebit de necesar.
Generalul Ion Istrati era originar din Tecuci, nefiind inrudit nici cu Panait Istrati, nici – desi moldoveneasca si ea – cu familia episcopului de Husi Meletie Istrati, din care s-au remarcat fratele sau, scriitorul Neculai Istrati, si nepotul de fiu al acestuia, cantaretul de opera Edgar Istratty. Precizarile despre familia generalului Ion Istrati le datorez doamnei Ioana Ghyka, urmasa a domnitorului Grigore Alexandru Ghyka. Doamna Ioana Ghyka – la rugamintea mea – le-a intervievat genealogic, in martie 1989, pe fiicele generalului, pe atunci nonagenare.
Ion Istrati era fiul lui Gheorghe Istrate (numele de familie apare scris atat cu "e", cat si cu "i" final) si al sotiei sale Elena, nascuta Serbanescu. Generalul a avut un frate Dumitru (zis Tache), ofiter si el, casatorit de doua ori: mai intai cu Elena Craescu, iar apoi cu Maria Tomescu. Din casatoria lui Ion Istrati cu Alexandrina Tabacopol, nepoata de sora – Cleopatra – a omului politic Nicolae Fleva, s-au nascut doua fiice, Ecaterina si Elena, si un fiu, Ionel, ofiter de artilerie ca si tatal sau si apoi director de banca. Ecaterina (zisa Fetita) a fost casatorita mai intai cu George (alintat cu simpaticul diminutiv "Beisor") Ghika, din ramura Ghikulestilor de la Trifesti (judetul Neamt, fost jud. Roman). Au divortat, dupa care ea s-a recasatorit cu Constantin Alexandrescu. Lui Ionel Istrati i-a fost sotie Georgette Otetelisanu, cei doi avand un fiu, inginer, stabilit la Chicago. Acesta din urma a fost, la randul sau, casatorit mai intai cu Alexandra Sutzu, din cunoscuta familie domneasca fanariota, iar a doua oara cu o tanara argentiniana. Cu amandoua sotiile au rezultat copii care duc mai departe posteritatea generalului.
Elena Istrati, cealalta fiica a acestuia, a fost casatorita mai intai cu Teofil Cerkavski din Storojinet, ofiter in armata austro-ungara, iar apoi, dupa Primul Razboi Mondial, in cea romaneasca. Dupa divortul lor, Elena (zisa Lenuta) s-a recasatorit cu Dinu Vernescu, urmas pe linie materna din neamul Maldarestilor si, dupa ce a divotat si de acesta, a avut un al treilea sot, pe Nicolae (zis Nicusor) Alexandrescu, sef de cabinet al lui Mihai (Ica) Antonescu si cumnat al propriului sau tata, in sensul ca mai-sus-amintitul Constantin Alexandrescu avusese ca fiu, dintr-o casatorie anterioara celei cu Ecaterina Istrati, pe Nicolae Alexandrescu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO