Ziarul de Duminică

GENEALOGII / Rusanestii

GENEALOGII / Rusanestii
26.08.2009, 15:24 743
Cine se plimbă cu atenţie prin centrul Craiovei va vedea o placă comemorativă pe o casă de pe strada Unirii, colţ cu B-dul Ştirbey Vodă şi vis-à-vis de casa Mărăscu, sediul radioului local, placă ce se referă la foştii proprietari din familia boierilor Rusăneşti, mai exact la Ştefan Rusănescu.
 
Casa (in fotografie, n.r.) nu este atât de somptuoasă pe cât sunt multe altele in capitala Olteniei, dar inmagazinează memoria unor evenimente de la sfârşitul Primului Război Mondial. Sediu al clubului de fotbal F.C. Craiova, imobilul a făcut de curând obiectul unor acţiuni in justiţie.
Rusăneştii işi trag numele de la satul cu acelaşi nume, aflat in judeţul Olt (fost in judeţul Romanaţi), la aproximativ 30 km de oraşul Corabia şi aprox. 35 km de Caracal. Din "Bibliografia monumentelor feudale din Ţara Românească" a lui Nicolae Stoicescu reiese că familia Rusănescu a ctitorit biserica din localitate. Aici avea să posede o moşie şi bogatul Gogu Vorvoreanu, cel in al cărui impunător palat din Craiova se află sediul Mitropoliei Olteniei.
Fără a fi o familie de mare vechime, boierii Rusăneşti sunt amintiţi in "Arhondologiile Ţării Româneşti de la 1837–1858": Nicolae Rusănescu – decedat in aprilie 1839 – era făcut vtori-vistier la 31 decembrie 1836. Un alt Nicolae Rusănescu a fost făcut pitar, la 30 august 1837, şi apoi serdar, la 1 ianuarie 1840. A incetat din viaţă in 1857. Gheorghe Rusănescu a primit rangul de pitar la 4 decembrie 1850.
Rusăneştii de la sfârşitul secolului al XIX-lea se inrudeau cu familia craioveană Pleşia, despre care am mai scris in trecut la această rubrică. O fiică a boierului de neam Ion Stan Pleşia (m. 1855), Caterina, căsătorită Căpreanu, sora marelui proprietar Ştefan Pleşia (1849-1936), a avut trei fiice: una dintre ele căsătorită Oroveanu; o altă fată, măritată cu Constantin Prejbeanu şi o a treia, Olga, căsătorită Rusănescu, având un fiu, Nicu Rusănescu, necăsătorit. Despre aceşti Rusăneşti mi-a vorbit regretatul istoric şi genealogist Dan Pleşia, văr de-al doilea cu tânărul Rusănescu.

Episodul care a făcut ca familia Rusănescu să rămână in memoria istorică este legat de păstrarea, in casa Rusăneştilor de la Craiova, a arhivei unor organizaţii unioniste de la Paris, din vremea Intâiului Război Mondial. Despre rolul pe care l-au jucat Rusăneştii in puzzle-ul luptei pentru unirea tuturor românilor – asemănător cu cel al altor boieri romanaţeni precum Brătăşenii – rămâne ca cercetări viitoare să aducă noi lămuriri. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO