Ziarul de Duminică

GENEALOGII/ Un istoric al marinei de altadata

GENEALOGII/ Un istoric al marinei de altadata
27.01.2010, 15:32 204
Pe regretatul Nicolae Koslinski- sau cum işi scria dumnealui prenumele, "Niculae" - l-am cunoscutla şedinţele Comisiei de Heraldică, Genealogie şi Sigilografie depe lângă Institutul de Istorie "N. Iorga".
Era un om mai degrabă retras,dar prietenos, participând cu entuziasm la reuniunilecvasiclandestine - de dinainte de Decembrie '89 - ale pasionaţiloracestor ştiinţe auxiliare ale istoriei, majoritatea dintre eiscoborâtori ai unor familii cu trecut istoric.
El insuşi era descendentulDomniţei Nastasia - cea cu strada din centrul Bucureştilor -, fiicalui Alexandru Vodă Moruzi şi soţia unui Arghiropol. Fiu şi nepot deamiral, Nicolae Koslinski mersese pe urmele ascendenţilor săi,imbrăţişând tot cariera navală. Pe linie maternă, descindea dinfamilia boierească a Cerkezilor munteni, despre al căror ascendentdirect o legendă, consemnată de unchiul său, Emanoil Hagi-Mosco,afirma că ar fi fost fiul natural al lui ConstantinMavrocordat.
In cadrul amintitei asociaţiiheraldico-genealogice, Nicolae Koslinski a prezentat câtevacomunicări: despre genealogia propriei familii - de obârşie nobilăpoloneză - şi despre familia oltenească a Măineştilor, acest dinurmă subiect fiind abordat datorită faptului că il legau relaţii deprietenie cu un urmaş, ofiţer de marină.
Preocupările legate de arbori şisteme erau pe planul al doilea: in centrul atenţiei se găseaistoria navală universală, domeniu in care a dat la iveală câtevavolume: Războaie pe mare in veacul al XVI-lea.Prevezaşi Lepanto (1991) şi Războiul navalde-a lungul veacurilor. Epoca navelor cu vele şi aartileriei cu ghiulele (1996).
A publicat in periodice o seriede articole, precum Corsarii Războaielor Mondiale, apărut in"Almanahul Oştirii" din februarie 1989, colaborând de asemenea la"Magazin Istoric" şi la reviste de marină. In bibliografiavolumului său din 1996 e amintită o lucrare a sa in manuscris,intitulată Războaie navale in veacul al XVII-lea,scrisă in anii 1947-1951.
Erau aşadar preocupări vechi,explicabile prin formaţia de ofiţer de marină. Pe regretatulNicolae Koslinski il caracterizau discreţia şi hărnicia, iarstatura sa mică părea să se potrivească bine cu vioiciuneaspiritului.

MIHAI SORINRADULESCU - n. 1966, Bucureşti. Profesor universitardoctor la Facultatea de Istorie a Universităţii Bucureşti.Specialist in istorie socială românească şi genealogii. Volumepublicate: "Elita liberală românească, 1860-1900", Ed. All, 1998,"Genealogii", Ed. Albatros, 1999, "Genealogia românească", EdituraIstros, 2000, "Memorie si stramosi" (2002) si "Cu gandul la lumeade altadata" (2005).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO