• Leu / EUR4.7619
  • Leu / GBP5.4653
  • Leu / USD4.1988
Ziarul de Duminică

GENEALOGII / Urmasii voievodului Grigore al III-lea Ghyka

GENEALOGII / Urmasii voievodului Grigore al III-lea Ghyka

In general, sunt mai mult sau mai putin cunoscuti urmasii lui Grigore al IV-lea Ghika, la fel ca si cei ai amintitului domn, desi ar trebui realizate si publicate tabele complete ale posteritatii acestora, nu atât de putin numeroasa pe cât ar putea parea la prima vedere.

Ramâne cvasinecunoscuta posteritatea lui Grigore al III-lea Ghika, cel care a fost ucis de otomani la Iasi, in 1777. Urmasi ai acestuia exista, ceea ce pare putin evident, opinia acreditata in general fiind ca nu. In realitate, o nepoata a sa de fiu, Smaranda Ghika, a fost casatorita cu boierul moldovean Alecu Vârnav, dupa cum reiese dintr-un arbore genealogic al Ghiculestilor moldoveni alcatuit de Ferdinand Bartsch si de Radu E. Ghika. Alecu si Smaranda Vârnav au avut trei copii: Marieta – devenita sotia generalului de aviatie Alexandru Cantacuzino-Pascanu, fiu natural al unui membru al acestei ramuri a Cantacuzinilor moldoveni –, Alisa – casatorita cu colonelul Carsinescu – si Grigore – zis Grigri –, al carui prenume aminteste fireste de descendenta din curajosul voievod al Moldovei.
Despre aceasta increngatura am aflat de la ruda lor bucuresteana, Sanda Ranet (a carei mama era din familia Vârnav), cu care am stat indelung de vorba in iulie 1988. Grigore Vârnav a fost casatorit, dar nu a avut copii. Descendenta ghiculeasca s-a continuat prin Tatiana, fiica generalului Alexandru Cantacuzino-Pascanu, casatorita cu Vladimir Ghica-Dumbraveni, cu care a avut doi copii, Ruxandra si Alexandru. Pentru ca lucrurile sa fie si mai complicate, fie amintit faptul ca Vladimir Ghica-Dumbraveni nu era scoborâtor dupa tata din familia domneasca a Ghiculestilor, dar era totusi var primar – prin bunica materna comuna amândurora, Caterina (Catita) Bals – cu diplomatul si esteticianul Matila C. Ghyka, care, la rândul sau, era, dupa cum se stie, nepot de fiica al beizadelei Constantin Ghyka, intâiul fiu al domnitorului Grigore Alexandru Ghyka (ani de domnie: 1849-1856).
Alisa Vârnav a avut cu colonelul Carsinescu o fiica, maritata cu un poet pe nume Adam, cu care a locuit in Bucuresti. Ruxandra Ghica-Dumbraveni – studenta si egerie a lui G. Calinescu – l-a avut drept sot mai intâi pe Alexis Catargi, binecunoscut in lumea bucuresteana cu porecla Bisi, fiu al compozitorului cu acelasi nume si al Micaelei Catargi, nascuta Ghica, scoborâtoare a Ghiculestilor munteni. In a doua casatorie, Ruxandra Ghica-Dumbraveni a fost maritata cu un britanic, devenit ministru intr-un guvern conservator. Au avut doi copii: Grigore – al carui prenume trimite fireste la ilustrul stramos princiar – si o fiica. Alexandru Ghica-Dumbraveni, fratele Ruxandrei, a fost casatorit cu o sasoaica, cu care s-a stabilit in Germania. Nu au avut copii. Hazardul genealogiilor – dar poate ca nu numai hazardul – face ca unii urmasi ai lui Grigore al III-lea Ghika sa fie englezi. Nu este un fapt unic, deoarece si alte ramuri ale stufosului arbore ghiculesc au debusat in Marea Britanie: cele de la Comanesti si Budesti/Climesti.
 


Principalele valute BNR - joi, 13:35
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.7619
Diferență: 0,1262
Ieri: 4.7559
Azi: 4.1988
Diferență: 0,1121
Ieri: 4.1941
Azi: 5.4653
Diferență: -0,2591
Ieri: 5.4795
Azi: 4.1953
Diferență: 0,2054
Ieri: 4.1867