Ziarul de Duminică

George Tzipoia la Biblioteca Naţională a României şi Galeria Romană din Bucureşti/ de Ziarul de duminică

Galerie foto

Galerie foto

Autor: Ziarul de Duminica

19.05.2016, 23:44 74

Două expoziţii ale pictorului George Tzipoia pot fi văzute în această perioadă în Bucureşti: expoziţia aniversară George Tzipoia – 70, intitulată „Aripi şi Stele – La Porţile Sacrului”, la Biblioteca Naţională a României (vernisajul a avut loc pe 12 mai şi va rămâne deschisă până pe 12 iunie) şi „Destine Artistice, Ţipoia & Tzipoia”, care va fi deschisă pe 24 mai la Galeria Romană. În cea de-a doua expoziţie, George Tzipoia va expune alături de opera tatălui său. Ambele expoziţii sunt dedicate memoriei lui Alexandru Ţipoia. Expoziţiile sunt organizate de Institutul Cultural Român, în parteneriat cu Biblioteca Naţională a României şi Ministerul Culturii.

George Tzipoia, fiul pictorului Alexandru Ţipoia, s-a născut în Bucureşti, la 6 mai 1945. La vârsta de 10 ani, avea prima expoziţie personală în Bucureşti, în pavilionul de expoziţii din parcul Herăstrău. În 1967 a obţinut diploma de Arte Plastice a Institutului Pedagogic din Bucureşti, la clasa profesorului Traian Brădean. Din 1968 până în 1982, a expus la numeroase expoziţii colective organizate de Uniunea Artiştilor Plastici din România, al cărui membru a devenit în 1974.

În 1982 s-a stabilit în Elveţia, la Geneva, cerând azil politic, refăcând astfel în sens invers drumul stră-străbunicului său, Louis-Adolphe Leyvraz (1820-1892), care a plecat la Bucureşti, fondând colonia elveţiană din capitală în 1839. Din 1982, activitatea artistului s-a desfăşurat în Elveţia şi în Franţa. A avut numeroase participări la expoziţii colective şi personale la Geneva, printre care cea din 8 martie 1990, în favoarea României, intitulată „Crucificări pentru România”, aflată sub înaltul patronaj al Regelui Mihai şi al Reginei Ana, de la centrul cultural Manoir de Cologny, sau cea din 1997 de la Palatul Naţiunilor Unite şi cea de la Consiliul Europei, din 2013, intitulată „Rădăcini europene, Aripi şi Stele”.

În Elveţia şi Franţa, a fost autor şi editor al primului album monografic Alexandru Ţipoia, iar în România, autor al volumului „Centenar Alexandru Ţipoia”, sărbătorit de Academia Română în septembrie 2014 şi „Muzica în Arta lui Alexandru Ţipoia”, editat de Institutul Cultural Roman tot în 2014.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO