Ziarul de Duminică

Gest teribil, urmări nesfârşite.../ de Elisabeta Lăsconi

Gest teribil, urmări nesfârşite.../ de Elisabeta Lăsconi

Autor: Elisabeta Lasconi

12.04.2011, 23:37 330

Superbă vârstă adolescenţa şi plină de riscuri... Adolescenţiivor să se distreze, vor să iasă de sub umbrela protectoare afamiliei, vor să meargă la petreceri cu alţii ca ei. Vor săexperimenteze tot ce-i periculos: sex, droguri, băutură, curse.Încearcă să-şi depăşească vârsta, ca şi cum timpul s-ar precipitaşi o grabă nefirească îi împinge spre acte nesăbuite, riscante. Darmai ales adolescenţii au nevoie de iubire şi de prietenie... Atuncitrăiesc prima iubire şi se nasc prietenii pe viaţă sau care distrugvieţi.

Poate de la constatări similare a pornit Rebecca James când aînceput să scrie "Adevărul despre fete" (în original "BeatifulMalice"), care a bulversat piaţa editorială în anul 2010,drepturile de traducere au fost achiziţionate pentru 38 de ţări,înainte chiar de a apărea ediţia originală în limba engleză.Traducerea în limba română a apărut tot în 2010, încă un semn bun,de intrare în cursul firesc al lucrurilor.

Presa a făcut vâlvă în jurul romanului, chiar în titluri cutentă senzaţională, de tipul "O fostă chelneriţă a dat peste cappiaţa internaţională de carte", din cel puţin trei cauze: estedebutul unei necunoscute, care trăieşte în Australia şi are în urmăo experienţă de viaţă destul de bogată - a avut mai multe slujbe:chelneriţă şi dispecer în Londra, s-a ocupat de design interior, apredat engleză în Indonezia şi Japonia. Trăieşte în Australia, areo viaţă de familie, un soţ, patru copii şi doi câini.

"Adevărul despre fete" cuprinde povestea unei prietenii: Aliceeste fata cea mai populară din colegiu, fermecătoare şiextrovertită, pe când Katherine este cea mai rezervată şi profundintrovertită. Prietenia topeşte platoşa la care Katherine a recursca să se apere de trecut, de amintiri, de sine însăşi, căci poartăo povară greu de suportat: sora ei mai mică, cu talent muzicalexcepţional şi cu o fire plăcută, a fost violată şi apoi ucisă subochii ei de o bandă compusă din adolescenţi.

Katherine se simte vinovată, pentru că totul a pornit de ladorinţa ei de a merge neapărat la o petrecere cu colegii, unde aluat-o şi pe sora mai mică, iar acolo, acaparată de colegul de careera îndrăgostită, nu s-a mai ocupat de surioară. Şi când a găsit-oîntr-un grup de băieţi, a făcut alte greşeli, inclusiv cea de aaccepta să fie duse acasă de aceştia cu maşina.

Faptele se derulează apoi ca reacţie în lanţ, determinate de ocombinaţie incendiară, cele două surori aparţin unei familiibogate, au privilegiul unei educaţii superioare, tinerii suntsăraci, iar frustrările răbufnesc, ajutate de băutură şi dedroguri, de starea de exuberanţă a unei petreceri. Agitaţia eicreşte şi mai mult când, ca sora cea mare, se gândeşte la părinţiicare nu au habar de ceea ce li se întâmplă lor.

Romanul cucereşte pentru că surprinde mai multe drame:sentimentele amestecate ce apar între două surori, când una dintreele are un talent excepţional, acaparând grija părinţilor, iarcealaltă se simte neglijată; responsabilitatea ce o resimteîntotdeauna sora sau fratele mai mare faţă de cel mic, ca şinemulţumirea că trebuie să-l accepte în preajmă la întâlniri cucolegii. Cei mai mulţi care au avut un frate ori soră mai mică oştiu prea bine.

Drama cea mare o provoacă însăşi prietenia. Katherine crede căAlice a readus-o în starea normală, se poate bucura iar delucrurile pierdute, căci izolarea ei a pornit de la o dorinţă deautopedepsire. Dar descoperă curând că Alice nu este ce pare, căprietenia pe care i-a oferit-o nu este deloc dezinteresată şisinceră, că are un frate implicat în drama trăită în trecut. Şiînţelege treptat că pentru greşelile făcute atunci, ea însăşi maiare de plătit.

"Adevărul despre fete" este un thriller psihologic, dar mult maimult: un roman educativ care ţine loc de sute şi mii deavertismente ori lecţii de viaţă pe care părinţi şi profesori letot dau adolescenţilor. Lectura le dovedeşte că vârsta minunată îiface vulnerabili, că prietenia însăşi este o probă greu detrecut.

Rebecca James, Adevărul despre fete, traducere din limbaengleză de Laura Sandu , Editura Pandora M, 2010; PS realizat deDan-Silviu Boerescu; 2010; 336 pagini

ELISABETALĂSCONI, eseist şi critic literar. Absolventă afilologiei bucureştene (1980), doctorat susţinut în 1998 cu o tezădespre Sorin Titel, publicată în două cărţi ("Oglinda lucioasă,oglinda aburită", Ed. Amarcord, 2000; "Sorin Titel, Ciclulbănăţean", Ed. Univers, 2000). Colaborări la revistele Adevărulliterar şi artistic, Caiete Critice, Cultura, România literară,Viaţa Românească.


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO