Ziarul de Duminică

Gloria şi supliciul unui general/ de Ziarul de duminică

Gloria şi supliciul unui general/ de Ziarul de duminică

Autor: Ziarul de Duminica

21.11.2014, 00:12 118

Nicolae Dăscălescu

Generalul Nicolae Dăscălescu

Sacrificiu, glorie şi supliciu

Editura Militară

Nicolae Dăscălescu (1884, lângă Piatra Neamţ - 1969, Piatra Nea) a fost un politician şi general român. A fost secretar general al Ministerului Apărării (1937-1938). În perioadele 12 ianuarie - 18 februarie 1945 şi 3 martie - 1 iunie 1945, generalul de corp de armată Nicolae Dăscălescu a condus Armata a IV-a. La 1 iunie 1945 i s-a luat comanda Armatei a 4-a, urmând a fi pensionat, astfel că nu a putut participa la defilarea trupelor române de la Brno (9 iunie) şi apoi de la Bucureşti (23 august). A fost acuzat la 24 august1946 de crime de război, dar a fost achitat la 8 octombrie 1946 de Curtea de Apel Bucureşti. După ce i s-a naţionalizat casa din Piatra Neamţ şi i s-a retras dreptul la pensie (1948), a fost arestat la 23 noiembrie1951, judecat pentru „vânătoare de oameni” (cazul Odessa-1941) – fapte nedovedite, fiind eliberat la 8 octombrie 1955 din închisoarea  Jilava. Astăzi numele său este purtat de Brigada 1 Rachete Sol-Aer, de o stradă din Piatra Neamţ, iar în cimitirul din Piatra Neamţ sculptorul Marius Butunoiu a cioplit în piatră un monument pentru generalul artilerist. Nicolae Dăscălescu a decedat fiind celibatar fără copii. Nu şi-a scris memoriile.

 

Generalul a fost fratele bunicului autorului acestui volum alcătuit din informaţii culese din fondurile arhivelor militare, din publicaţii şi din documente de familie. Reuşeşte să creioneze un portret de comandant, cu viaţa de cazarmă şi de front. Şi, mai ales, reuşeşte să convingă de faptul că generalul Nicolae Dăscălescu a fost un model care şi-a dedicat întreaga viaţă armatei. „N-am întâlnit până acum un om despre care să se vorbească numai la superlativ, ca despre generalul Dăscălescu, fără a i se găsi niciun defect. Din scrisorile primite de la diverşi colaboratori, în decursul timpului, rezultă clar că, pentru aceştia, Nicolae Dăscălescu a fost un model de destoinicie, modestie, cinste, curaj, demnitate, generozitate şi credinţă. Asupra acestor şapte trăsături esenţiale ale caracterului său voi insista în paginile acestei cărţi.”

 

Silvia Constantinescu

„Rămâne de înlăturat urmările mentalităţii comuniste!”

Silvia & Octavian Forlag HB

 

Cartea cuprinde interviurile luate de autoare Majestăţii Sale Regele Mihai şi alte texte legate de Casa Regală a României, publicate iniţial în ziarul „Curierul românesc” editat de autoare în Suedia. Interviurile cu Majestatea Sa datează din 1996 şi 2002 şi au fost făcute la Stockholm. Interviurile cu Principesa Margareta şi Principele Radu au fost realizate tot în Suedia. Volumul mai cuprinde o seamă de mesaje şi alte informaţii legate de Casa Regală şi România.

Silvia Constantinescu trăieşte în Suedia din 1977, iar în 1980 a înfiinţat publicaţia „Curierul românesc”

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO