Ziarul de Duminică

Greenaway a pus ochii pe Brâncuşi

Greenaway a pus ochii pe Brâncuşi/ de Ziarul de duminică

GALERIE FOTO

Autor: Ziarul de Duminica

11.01.2013, 00:00 201

From Bucharest to Paris

Peter Greenaway (foto 1), părintele unor filme-cult precum The Draughtsman's Contract, The Belly of an Architect sau The Cook, The Thief, His Wife and Her Lover a venit frecvent în ultimii ani în România, cu ocazia numirii sale în funcţia de preşedinte de onoare al Festivalului Internaţional de Film Experimental BIEFF. În 2005, inclasabilul, iconoclastul regizor britanic făcea valuri în presa română cu nişte declaraţii deloc măgulitoare: "România este invizibilă în lume", "nu a oferit nimic culturii europene" (Suplimentul de Cultură). În acelaşi interviu a mărturisit însă şi că îi place Brâncuşi, dar a precizat că, în aceeaşi perioadă, existau la Paris şi "alţi artişti care făceau acelaşi lucru. Hans Arp, de exemplu". Pe de altă parte, în opinia aceluiaşi Greenaway, sculptorul "nu ar fi fost niciodată descoperit dacă ar fi rămas aici". Ei bine, în cele din urmă, geniul din Hobiţa a intrat puternic în atenţia regizorului, care, potrivit Adevărul, ar fi demarat proiectul cinematografic "Brâncuşi from Bucharest to Paris" (titlu provizoriu). Filmul urmăreşte parcursul sculptorului român de la plecarea sa din satul gorjean Hobiţa, pe jos, până la Paris, la începutul anilor 1900. Regizorul britanic, cunoscut şi ca pictor, a semnat peste 60 de filme, dar şi expoziţii, instalaţii video, VJ performance-uri, picturi, cărţi, librete de operă.

Îmbătrânind fără părere de rău

Hai să trăim toţi împreună (în original Et si on vivait tous ensemble -foto 2) este o comedie nonconformistă despre un grup de amici septuagenari din Paris ajunşi la vîrsta a treia spre a patra. Filmul va avea premiera azi, 11 ianuarie, la Cinema Studio. Hai să trăim toţi împreună este regizat de Stéphane Robelin şi îi are în distribuţie pe: Geraldine Chaplin, Jane Fonda, Daniel Brühl, Claude Rich, Pierre Richard şi Guy Bedos.
Hai să trăim toţi împreună a fost selectat în programul Piazza Grande, la cea de-a 64-a ediţie a festivalului internaţional de film de la Locarno. Pe Annie, Jean, Claude, Albert şi Jeanne îi leagă o prietenie veche, de mai bine de 40 de ani. Acum, când memoria începe să dea rateuri, cînd tensiunea o mai ia la galop şi spectrul casei de bătrâni apare la orizont, cei cinci pensionari iau o decizie pe cât de curajoasă, pe atât de neaşteptată: aceea de a trăi împreună acasă, în loc de a se interna pe rând la un azil.
La început, ideea pare nebunească, riscând să-i intrige pe cunoscuţi, iar lor să le stârnească amintiri comune mai vechi. Pe de altă parte, o aventură formidabilă e pe cale să înceapă: aceea a unei mici comunităţi de septuagenari, chiar şi în formula aceasta impară de cinci.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO