Ziarul de Duminică

Horia Mihail comparat cu Franz Liszt de spectatorii bucureşteni/ de Oltea Şerban Pârâu

Horia Mihail, solo 2015, Sala Radio. Fotografie de Virgil Oprina

Galerie foto

Autor: Parau Oltea Serban

14.05.2015, 23:34 43

Două evenimente muzicale din cadrul Turneului Internaţional Pianul Călător, un proiect Radio România, au adus la Sala Radio din Bucureşti, pe 5 şi 8 mai, aproape 2.000 de spectatori, care au aplaudat entuziaşti, minute în şir, prestaţia pianistului Horia Mihail în cadrul recitalului solo şi apoi în cadrul concertului cu Orchestra Naţională Radio, condusă de Radu Popa.

Turneul se desfăşoară în perioada 22 martie - 20 mai 2015 şi este organizat de Centrul Cultural Media Radio România împreună cu Asociaţia Culturală Accendo, iar în perioada următoare, pianistul va încânta cu muzică de Rachmaninov, Liszt, Schumann şi Brahms spectatorii din Deva, Tulcea, Roman, Bârlad dar şi Chişinău, va reveni în parcurile bucureştene, pentru ca turneul să se încheie cu recitaluri la Iaşi şi Bistriţa.

Reacţiile celor prezenţi au fost entuziaste de fiecare dată, răsplătind şi la Sala radio prin ropote de aplauze, prestaţia pianistului: „Deosebit. Liszt-ul a fost senzaţional”. „Extraordinar”. „Horia Mihail e imbatabil”. „Tocmai comentam că se merge pe urmele lui Liszt”.

Dacă turneul a pornit de la o necesitate, pentru că după ce a cântat pe multe scene din România, unde a constatat că infrastructura pianistică este foarte slabă, Horia Mihail a decis să urmeze exemplul marelui compozitor Franz Liszt şi să încerce să ofere bucurie publicului din oraşe unde evenimentele muzicale sunt mai rare sau chiar inexistente, momentul sosirii la Sala Radio din Bucureşti este unul foarte special pentru pianist, fiind o sală foarte ofertantă:

„Este un lucru cu care noi, cei profesionişti, cei care avem şansa să cântăm în mai multe săli, trebuie să ne obişnuim de la bun început. Din fericire, am avut norocul ca, încă de la o vârstă foarte fragedă, să circul mult prin ţară şi prin afara ţării şi să cânt în tot felul de situaţii, în tot felul de săli cu acustici diferite, cu piane, cu instrumente diferite. Sala Radio este o sală impresionantă pentru orice artist. Eu am debutat aici în urmă cu 32 de ani şi, chiar dacă acum Sala Radio nu mi se pare la fel de uriaşă, cum mi se părea când eram doar un copil, rămâne un loc în care se adună muzicieni de mare valoare şi, cu atât mai mult, melomani adevăraţi, oameni care au cultura mersului la concert, poate nu doar în Bucureşti, ci şi în alte ţări cu tradiţie muzicală. Astfel încât, pentru mine, concertele de la Sala Radio sunt cele mai importante din acest punct de vedere, chiar dacă acord atenţie egală fiecărui eveniment. Emoţia este, poate, un pic altfel.”

 

Amănunte pe www.pianulcalator.ro

 

ITINERAR:

10 mai, Deva, Teatrul de artă – Concert cu orchestra

11 mai, Tulcea, Teatrul „Jean Bart” – Recital

12 mai, Roman, Casa de cultură – Recital

14 mai, Chişinău, Sala cu orgă – Recital

15 mai, Bârlad, Pavilionul „Marcel Guguianu” – Recital

16 mai, Bucureşti, Parcul Herăstrău – Recital Pianul călător

17 mai, Bucureşti, Parcul Herăstrău – Recital Pianul călător

19 mai, Iaşi, Aula BCU – Recital

20 mai, Bistriţa, Sinagoga – Recital

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO