Ziarul de Duminică

Ianus. Demnitatea intelectualului român/ de Lidia Vianu

Ianus. Demnitatea intelectualului român/ de Lidia Vianu

Autor: Lidia Vianu

13.03.2014, 23:53 83

Contemporary Literature Press, sub auspiciile următoarelor foruri: Universitatea din Bucureşti, The British Council, Institutul Cultural Român  şi  Ambasada Republicii Irlanda, anunţă publicarea volumului Liviu Franga – Ianus. Editat de Lidia Vianu

 

Liviu Franga îşi face debutul la Contemporary Literature Press cu un volum inedit. Clasicist cunoscut, autor al multor volume de referinţă pentru studiul limbii şi literaturii latine în România, el publică acum Ianus, volum ce poartă numele zeului roman care întruchipează începuturile şi tranziţia... (Liviu Franga, născut în 1955, este un filolog şi traducător, preocupat de filologia greco-romană. Este profesor doctor la Facultatea de Limbi şi Literaturi Străine, Universitatea din  Bucureşti, Catedra de Filologie Clasică, actualmente decan al acestei facultăţi. Este specializat în poetica latină clasică, istoria literaturii latine - căreia i-a consacrat câteva studii - şi a civilizaţiei romane dar şi în gramatica limbii latine. A tradus din limba franceză, alături de soţia sa, lucrarea lui Pierre Grimal, Literatura latină. – n. red.)
Volumul este, într-adevăr, o radiografie a intelectualului român în tranziţie. Cu sobrietatea universitarului care predă începuturile civilizaţiei europene, Liviu Franga îşi ia o distanţă de subiectele aprinse din mass media, de sloganul tranziţiei noastre cea de toate zilele: „Aţi minţit poporul cu televizorul.” Faptul că nu le ignoră face ca această carte profund personală să închidă în ea un paradox: o inteligenţă care se hrăneşte cu rădăcinile culturii din care ne tragem ajunge la consecinţele ei prezente: universitatea românească, „politică şi educaţie”, materniatea în care au ars de vii nou-născuţi.

Volumul cuprinde retipăriri, gîndite special pentru arhitectura acestui volum. Toate prefaţate de un text introductiv de Mircea A Diaconu şi unul de încheiere de Liviu Antonesei.

„Liviu Franga – scrie Mircea A. Diaconu – crede într-o Românie profundă, are convingerea că  există o Românie clasică, chiar dacă, în juru-i, totul pare să fie căzut. Poate tocmai de aceea verbul lui sancţionează distanţa dintre idee şi fapt. Dar cum să corijezi faptele dacă nu ai reperul ideii? „Rame”-le lui Liviu Franga sînt astfel de decupaje din imediat, puse însă sub lupă de cineva care crede. Şi care se refugiază fie în vers, fie, adesea, în insule de creativitate epică. Volumul acesta e o dovadă. O dovadă chiar a felului cum clasicitatea ne poate salva.”
Ianus este o lecţie dată întregii prese româneşti. Patima nu este un sfetnic bun – chiar dacă aduce emisiunilor audienţă maximă. Înţelept al începuturilor şi cetăţean – ca noi toţi – al tranziţiei, în acest volum cu mici epifanii, amestecate cu proză, dramă şi chiar poezie, Liviu Franga pledează pentru obligaţia de a fi aristocrat şi demn a intelectualului român.

Liviu Franga, Ianus, editat de Lidia Vianu, s-a lansat la 3 martie 2014; volumul poate fi consultat şi descărcat din acest moment la adresa de internet:

 

http://editura.mttlc.ro/liviu-franga-ianus.html

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO