Ziarul de Duminică

IASII LUI CRETU / Nalucile „frivole” ale lui Val Gheorghiu

IASII LUI CRETU / Nalucile „frivole” ale lui Val Gheorghiu
03.11.2009, 15:54 223

Cum ea nu-mi apartine, ci e a numitului Michiduta, cred ca potindrazni sa o deconspir, cu riscul de a suporta eu urmarilefrivolitatii respectivului.
Prin anii '90, un critic serios, Mircea Iorgulescu, scrie de laParis o cronica elogioasa la volumul unei poetese, intitulatagresiv "Libresse oblige"... Necunoscator al celor lumesti,criticul interpreta titlul ca pe un amestec de liberte si noblesse.Oare vreun comentator mai incuiat sau doar rautacios, ma totzgandarea nefartatele pomenit (cum, nu ati avut de-a face cu elniciodata?), nu ar putea incurca Siluetele lui Val Gheorghiu, cusilhouette? Diferenta e de cateva litere, de pronuntat se pronuntala fel si, la o adica, nici tematic nu sunt chiar atat de straine.Fireste ca eu, om totusi serios sau, in orice caz, care nu ascultachiar de toate ideile nastrusnice, uneori chiar nerusinate, pe carecineva i le vantura prin minte, l-am pus la punct pe dracusorulpervers, mi-am facut cruce in gura cu limba si m-am bucuratnetulburat de pictura lui Val Gheorghiu.
Dupa Pantofii de mai an (care, spun eu acum, fara intruziuneacumatrului) puneau in valoare si piciorul purtator, Siluetele pecare inca le puteti admira la Galeriile Dana sunt cum nu se poatemai potrivite. Nu sunt critic de arta, nu am limbajul necesar, prinurmare, ceea ce urmeaza nu este o cronica plastica, ci un eseu deamator, care a mai umblat, cat de cat, prin muzeele lumii sau adeschis destule albume de pictura. Nu am sa comentez, prin urmare,nici policromia, nici compozitia, nici alte aspecte strict tehnice.Am sa va spun, in schimb, ce imi transmite mie pictura lui ValGheorghiu si, mai ales, cu ce ma ispitesc aceste Siluete.
Titlul are skepsisul lui bine gandit: femeia nu este infatisata incorporalitatea sa care, la multi pictori, capata aspecte rubensiene(pentru ca odaliscele filiforme sunt mai putin atractive pentruartist), ci doar prin liniile gracile, caline, muzicale, pe care leobserva ochiul estetului, bine exersat. Sper ca nu naruiesc nici unmit daca afirm ca, pentru Val Gheorghiu, femeia este in primul randun obiect estetic (in al doilea rand nu stiu ce este). Desenul luiVal Gheorghiu nu surprinde opulenta trupului feminin, ci doarschiteaza linia pe care acesta o traseza in spatiu. E mai multasugestie in tablourile sale decat senzualism fatis, debordant. Ceeace exista din plin in aceste viziuni este gratia, ca atributprincipal al feminitatii. Nu intamplator, fiecare silueta esteinsotita de spectrul unei feline sau al unei pasari, caresubliniaza, o data in plus, armonia feminina care se detaseaza pefundalul mai mereu apasator, sumbru al panzei.
"Personajele" lui Val Gheorghiu se situeaza intre figurativ sinonfigurativ, amintind-mi, poate nepotrivit (si pastrand, fireste,proportiile), de siluetele lui Matisse, minus stridenta fovista aacestora din urma. In orice caz, erotismul nu mai este un efect alformelor, ci unul al sugestiei, ba chiar al atitudinii feminine,care imprima o putere de seductie mult mai mare. Aceste "siluete"nici nu sunt, de fapt, femei, ci au un mister aparte, de naluci.Sunt iele, care atrag fara posibilitatea impotrivirii. In acestetablouri, perspectiva este lirica, nu realista.
As mai spune, in semn de admiratie, ca pictura lui Val Gheorghiueste frivola. Nu in intelesul comun, peiorativ al acestui cuvant,ci intr-un sens special, la care, intr-un mai vechi eseu, medita sipictorul: "Ce eforturi depunem sa ne motivam frivolitatea! (Sa ne-omotivam, dar si sa ne-o salvam). Pentru ca oricat am tine sa nu fimconsiderati frivoli, undeva, in tesuturile adanci ale alcatuiriinoastre - cat de nobila o fi ea - sta pitita farama blamabila, devreme ce suntem convinsi - nu numai noi, artistii, dar simatematicienii - ca mica doza de adjuvant frivol face bine chiar sicelui mai sobru demers, o face, la urma urmei, mult maicomestibila". Nu aveti decat sa strambati din nas. Eu unul admirfara preget pledoaria pentru frivolitate pe care Val Gheorghiu oface si o practica cu impecabila convingere.
Al. Paleologu, un alt mare rafinat, aducea si el prinosul acesteimari calitati a spiritului liber. Nu, nu e vorba de exces, devulgaritate, de superficialitate ori de alte astfel de pacatecapitale. Dimpotriva, am impresia ca, fara doza necesara defrivolitate, seriozitatea ajunge sa se autoparodieze involuntar, saanchilozeze si sa clacheze in stupiditate. Nu cred in carturarulcare practica imperturbabil exilul in biblioteca si nu-si face timpsa mai admire, macar ca pe o aparitie livresca, silueta uneipustoaice, nici in pictorul care nu priveste decat spre odaliscelemaestrilor, refuzand sa vada lumea din jur, pe motiv ca ar fi...frivola. Si oare chiar nu exista nici un strop de frivolitate laMozart?
Inteligenta mai are nevoie de momente de respiro si, decat sa si leconsume in puseuri de imbecilitate, e preferabila o baie defrivolitate subtire. Recomandabila parca mai curand domnilor...Pictura lui Val Gheorghiu este recomandabila, in schimb, sidoamnelor.

BOGDAN CRETU(nascut la 21 ianuarie1978, in judetul Constanta) este lector la Catedra de LiteraturaRomana din cadrul Facultatii de Litere, Universitatea "Al.I. Cuza"din Iasi. Doctor in filologie, cu distinctia magna cum laudae, diniulie 2006. Volume publicate: Arpegii critice. Explorari in criticasi eseistica actuale (Premiul pentru debut al Uniunii Scriitorilordin Romania; Premiul pentru debut al revistei "Convorbiriliterare"); Matei Visniec - un optzecist atipic (Premiul pentrudebut al "Ziarului de Iasi", nominalizat la Premiul pentru debut alrevistei "Romania literara"), Lecturi actuale. Pagini despreliteratura romana contemporana (Premiul pentru critica al revistei"Ateneu"), Utopia negativa in literatura romana. Cronicar literar,eseist; a publicat in jur de 500 de articole in diferite revisteculturale. Semneaza prefete la numeroase volume, antologii etc.Redactor al revistei "Paradigma". Membru al Uniunii Scriitorilordin Romania si al Asociatiei pentru Literatura Generala siComparata. Din 2006, semneaza o rubrica saptamanala in "Ziarul deIasi". Colaborator la emisiunea "Convorbiri literare" a Radio Iasi,din 2006.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO