Ziarul de Duminică

Iisus - superoferta de Paste

Iisus - superoferta de Paste
20.04.2007, 13:45 94

"Credinciosii" au reusit sa transforme si Pastele acesta intr-un circ. Ei au tinut post in gura mare, au dormit in supermarketuri si au luat lumina cu tot atata evlavie cata folosesc eu cand cer "un foc".

Pur si simplu sarbatorile religioase nu mai au niciun Dumnezeu... De ani de zile se tot transforma in festivaluri de shopping, dar anul asta mi se pare ca Hristos nici nu se mai vedea din spatele muntelui de cadouri, cu toata Golgota lui cu tot.
Iisus si-a facut treaba. A indurat, a murit, a inviat. Pentru ca noi sa putem plimba carucioare pline. Cu sentimentul inaltator al datoriei implinite. La o asemenea coada, "credinciosii" supermarketurilor au inceput sa-si dea ochii peste cap cand o batranica a blocat randul: nu putea sa plateasca tot ce luase. Si nu luase mare branza. Iar suma care-i lipsea? 10 mii. Adica un leu! Si coada nu se misca pentru ca nimanui nu i-a trecut prin cap - in Vinerea Mare - sa dea acest leu din portofelul lui. Crestini, nu gluma. Ma bate gandul sa incep sa-mi fac doar prieteni musulmani.
Cand marile lacasuri de cult cu parcari si multe case de marcat s-au inchis si romanii si-au epuizat de pe carduri toata spiritualitatea de care sunt ei in stare, am asteptat Invierea in casa, cu o carte in mana. Da. Acea carte. Starea pe care mi-a dat-o lectura m-a scos din casa si m-a urcat in masina. Semn divin, radioul a gasit din prima un radio care transmitea slujba de Inviere.
Am ajuns repede la o biserica adevarata, asa ca am prins partea in care preotul ma sfatuia sa ma rog, in ordine: pentru cativa inalti dregatori ai BOR, nominalizati; pentru altii mai mici, la toptan; pentru conducatorii tarii (nici aici nu s-au dat nume, pentru ca preotul a sesizat corect ca e greu sa spui cine sunt ei) etc... etc... Pana cand, la finalul pomelnicului, s-a pomenit si ceva de poporul roman. Cand nimeni nu mai era atent...
La coltul bisericii din lemn, dintr-o dubita, manelele urlau la maximum. Probabil ca oamenii se bucurau de Invierea Domnului. Si dadeau un fel de bairam pentru asta. Fete mai batrane se vaitau cat de greu e sa postesti in zilele noastre. "Costa mai mult decat sa mananci carne." Fete tinere si baieti cu cosuri discutau la lumina unor candele rosii despre sex.
Am luat si eu o asemenea candela. Dintr-un cort improvizat, unde mai aveau si tot felul de accesorii pentru masina. Cu sau fara chipul lui Iisus.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO