Ziarul de Duminică

Îmbuibaţi de prea mult bine/ de Lucian Vasilescu

Îmbuibaţi de prea mult bine/ de Lucian Vasilescu

Autor: Lucian Vasilescu

27.03.2015, 00:08 443

La scurtă vreme după ce specialiştii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii ne-au dat minunata veste că un român poate mânca sănătos şi suficient cu numai 4,85 lei pe zi, iată că avem parte de o nouă revelaţie: recent, Institutul Naţional pentru Cercetare şi Formare Culturală (INCFC) a făcut publice rezultatele Barometrului de Consum Cultural din care rezultă că, în anul 2014, un român din doi a citit câte o carte pe lună.

Să-ţi asiguri necesarul zilnic de nutrienţi cu doar puţin mai mult de 1 euro pe zi şi să faci parte dintr-un popor de cititori avizi – ce vis poate fi mai frumos decât acesta? Către ce să mai aspiri, când eşti deja un om împlinit?

Desigur, INCFC a făcut publică varianta statistic moderată a studiului, ca să nu ne ia cu ameţeală. Realitatea este mult mai frumoasă, iar acest lucru poate fi probat matematic. Dacă un român din doi a citit câte o carte pe lună în 2014, asta înseamnă că fiecare român a citit, în anul cu pricina, câte o jumătate de carte pe lună. Unde, în ce fericită ţară s-a mai pomenit aşa ceva? Dacă vă ţin balamalele şi n-o să leşinaţi de extaz, pot demonstra, pornind de la aceleaşi cifre furnizate de Barometrul de Consum Cultural că, în 2014, fiecare român a citit chiar câte două sferturi de carte pe lună.

Dacă mergem mai departe cu statistica matematică, descoperim cifre halucinante: astfel, de pildă, conform studiului care şi-a propus să cuantifice apetitul pentru lectură al românilor, cei 1.500 de locuitori ai comunei Mădulari (judeţul Vâlcea) au citit, în anul 2014, 9.000 de cărţi (n-aveţi decât să verificaţi calculul, dar vă asigur că este corect). Mai bine, la acest capitol, stă comuna Spermezeu (Bistriţa-Năsăud) ai cărei 3.100 de locuitori au citit, în 2014, 18.600 de cărţi. Undeva între Mădulari şi Spermezeu se situează comuna Pârţeştii de Jos (Suceava) unde cei 2.800 de locuitori au citit, anul trecut, 16.800 de cărţi. Rezultate remarcabile la lectură au obţinut şi cetăţenii din Mierleştii de Sus (Olt), Căpăţâna Porcului (Braşov), Vărsătura (Brăila), Cracu Mare (Caraş-Severin), Gogoşari (Giurgiu), Beliş (Cluj), Sculeni (Iaşi),  ba chiar şi cei din Curva (Gorj)...

Suntem, aşadar, un neam de cititori, un popor cult la capul lui, hrănit corect şi sănătos cu 1 euro pe zi. Cu aceste calităţi demonstrate, iată, ştiinţific, ar trebui să fim fericiţi. Dar noi tot cârtim şi cârcotim, ca nişte ingraţi ce suntem. Să ne fie ruşine!

 

POST SCRIPTUM

Din toate socotelile bazate pe studiul apetitului pentru lectură al românilor se mai poate trage încă o concluzie, şi tot fericită, despre nivelul nostru de trai. Să luăm, de pildă, drept bază de calcul pe bravii locuitori din Spermezeu. Dacă admitem că preţul mediu al unei cărţi este de 20 de lei (e chiar mai mare, dar în fine...) spermezenii au cumpărat, în 2014, cărţi în valoare de cca 83.000 de euro (18.600 de cărţi cumpărate la un curs de 4,5 lei/ euro). Oameni gospodari, culţi şi avuţi, spermezenii noştri! Vivat!

 

EPILOG

Chiar dacă vi se par de râs, toate calculele de mai sus sunt de fapt de plâns şi au fost generate de cifrele (de tot râsul) din Barometrul de Consum Cultural 2014 realizat de Institutul Naţional pentru Cercetare şi Formare Culturală aflat în subordinea Ministerului Culturii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO