Ziarul de Duminică

In memoriam George Georgescu la Sala Radio/ de Ziarul de duminică

In memoriam George Georgescu la Sala Radio/ de Ziarul de duminică

GALERIE FOTO

Autor: Ziarul de Duminica

26.10.2012, 00:01 176

În 1918 dirija Filarmonica din Berlin, iar în 1926 pe cea din New York, fiind unul dintre cei mai importanţi şi mai longevivi directori pe care i-a avut vreodată Filarmonica din Bucureşti: dirijorul George Georgescu (foto 1, 2).Vineri, 26 octombrie 2012, de la ora 19.00, pe scena Sălii Radio, un mare dirijor român al vremurilor noastre, Cristian Mandeal (foto 3), alături de violonista Mihaela Martin (foto 4) aplaudată în numeroase săli prestigioase din întreaga lume, acompaniaţi de Orchestra Naţională Radio, îl vor omagia pe George Georgescu, unul dintre cei mai mari muzicieni pe care i-a dat vreodată România.

Concertul se înscrie în seria de manifestări realizate în Bucureşti la împlinirea a 125 de ani de la naşterea dirijorului şi, cu această ocazie, în pauza evenimentului,Editura Casa Radio va lansa cea mai nouă apariţie din seria discografică "Arta lui George Georgescu", dedicată muzicii româneşti a secolului XX. Albumul cuprinde o selecţie de înregistrări istorice din Arhivele Radio România, realizată de compozitorul şi muzicologul Pascal Bentoiu, şi restituie publicului momente interpretative de referinţă din creaţia celor mai reprezentativi muzicieni români: Mihail Jora, Theodor Rogalski, Paul Constantinescu, Constantin Silvestri şi George Enescu. Personalitatea marelui dirijor, interesul său constant pentru muzica românească şi valoarea inegalabilă a înregistrărilor oferite melomanilor pe noul CD al Editurii Casa Radio vor fi evocate de profesoriiViorel Cosma şi Valentina Sandu-Dediu. Seria de manifestări dedicate dirijorului George Georgescu a fost deschisă la începutul lunii octombrie cu două concerte susţinute de Filarmonica "George Enescu" la Ateneul Român, evenimente promovate în parteneriat cu Institutul Cultural Român
.

Dirijor, academician, director al Filarmonicii din Bucureşti, George Georgescu (1887-1964) a fost unul dintre cei mai mari reprezentaţi ai stilului dirijoral clasic caracteristic şcolii germane, desăvârşindu-şi studiile muzicale la Şcoala superioară de Muzică din Berlin, ca elev al lui Hugo Becker, eminent profesor de violoncel. În 1916, în urma unui accident, a abandonat cariera de violoncelist şi a început să studieze arta dirijorală. În 1918 a înregistrat un succes remarcabil la pupitrul prestigioasei orchestre filarmonice din Berlin, pentru ca, revenit în România, să preia conducerea tinerei orchestre omoloage din Bucureşti. Cariera sa a continuat însă atât în ţară, cât şi în străinătate, ca invitat la pupitrul unor renumite orchestre simfonice, precum cea din Berlin, Viena, Paris ş.a. Începând din anul 1926 a întreprins şi turnee în Statele Unite, în fruntea orchestrei filarmonice din New York.

După cel de-Al Doilea Război Mondial, George Georgescu este pe nedrept îndepărtat de la conducerea Filarmonicii din Bucureşti din cauza unor concerte susţinute anterior în ţări ca Germania sau Austria. În anul 1947, la intervenţia lui George Enescu, îşi reia activitatea muzicală, la pupitrul Orchestrei Radiodifuziunii Române. În 1954, George Georgescu revine la conducerea Filarmonicii şi până la încetarea din viaţă, în 1964, întreprinde turnee în străinătate, lucrând neobosit la perfecţionarea interpretativă a orchestrei sub conducerea sa.

Din programul serii vor face parte: Johannes Brahms - Variaţiuni pe o temă de Haydn, op. 56a - o apreciată lucrare ce îmbină clasicismul lui Haydn cu pasiunea romantismului specific epocii lui Brahms, Wolfgang Amadeus Mozart - Concertul nr. 5 pentru vioară şi orchestră în la major şi Max Reger - Variaţiuni şi Fugă pe o temă de Mozart.

Asemenea lui George Georgescu, Cristian Mandeal şi-a început studiile muzicale în România, dar le-a continuat în Germania cu nume extraordinare ca Herbert von Karajan şi Sergiu Celibidache. Ca Dirijor Principal şi Director General al Filarmonicii "George Enescu" (1991 - 2009) a ridicat nivelul acesteia la cote deosebit de înalte, lăsând în urmă o instituţie-etalon pentru România. A fost Director Artistic al Festivalului şi Concursului Internaţional "George Enescu", ediţiile 2001 şi 2003. În străinătate, Cristian Mandeal a dirijat sute de concerte ca invitat a zeci de orchestre, pe patru continente. A fost director artistic al Northern Israelian Orchestra - Haifa (1999-2002) şi la Orchestra Naţionala Bască - San Sebastian (2001-2008), Dirijor Oaspete Principal al Orchestrei "Halle" Manchester (2003-2008), al Filarmonicii din Belgrad (stagiunea 2006-2007) şi al Filarmonicii din Copenhaga (2006 - prezent). Cristian Mandeal a dirijat peste 60 de prime audiţii absolute, în special ale compozitorilor români, dar şi străini, o parte dintre acestea fiindu-i dedicate. Este un promotor neobosit al lui George Enescu, programându-i muzica pe toate meridianele. Printre altele a realizat Opera Oedipe în primă audiţie britanică (Festivalul de la Edinburgh 2002) şi italiană (Teatro Lirico di Cagliari 2005). Din 2008 este Preşedintele "Societăţii George Enescu" din Londra. Un punct de mare interes în ultima perioadă de activitate a lui Cristian Mandeal o reprezintă colaborarea cu Orchestra Română de Tineret pe care o cultivă, educă şi dirijează constant începând din 2008.

O violonistă de excepţie al cărei talent a fost recunoscut şi aplaudat pe toate meridianele, Mihaela Martin a susţinut concerte alături de BBC Symphony, The Royal Philharmonic, The Montreal Symphony, Mozarteum Salzburg, Gewandhaus Leipzig. Mihaela Martin a câştigat Premiul al II-lea la Concursul Ceaikovski (Moscova), repurtând succese la concursurile din Sion (Elveţia), Montreal, Bruxelles, Indianapolis. Colaborarea cu nume sonore precum Kurt Masur, Nikolaus Harnoncourt, Charles Dutoit, Neeme Jarvi, Marta Argerich, Yuri Bashmet, Elisabeth Leonskaja, Nobuko Imai, Leon Fleischer, Menahem Pressle relevă aprecierea de care se bucură distinsa violonistă. Ca membru fondator al cvartetului Michelangelo, prezintă recitaluri în toată lumea. Mihaela Martin este invitată să susţină cursuri de măiestrie interpretativă, totodată făcând parte din juriile prestigioaselor concursuri: Indianapolis (SUA), Queen Elisabeth (Belgia), Ceaikovski (Rusia) şi George Enescu (România).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO