Ziarul de Duminică

Încă două volume despre Finnegans Wake/ de George Sandulescu şi Lidia Vianu

Încă două volume despre Finnegans Wake/ de George...

Autor: C. George Sandulescu, Lidia Vianu

02.04.2015, 23:46 32

Contemporary Literature Press, sub auspiciile următoarelor foruri: Universitatea din Bucureşti, The British Council, Institutul Cultural Român  şi  Ambasada Irlandei, anunţă publicarea volumelor Joyce Lexicography No. 115 şi 116.

Spectacular Acrobatics in the field of Rhetoric! One Hundred Different Devices packed into one single Finnegans Wake Page by James Joyce! Editate de C. George Sandulescu şi Lidia Vianu.
 

Contemporary Literature Press publică încă două volume despre Finnegans Wake. Unul dintre ele se ocupă de spectaculosul echilibristicii retorice a lui James Joyce. O sută de figuri de stil pe o singură pagină din Finnegans Wake!
De mii de ani, de când există civilizaţia, Retorica este o disciplină fundamentală, care modifică gândirea. Ea are marea calitate de a sublinia faptul că este retorică, adică are un dublu înţeles. Figurile retorice pot schiţa radiografia inteligenţei autorului lor. Aceste figuri retorice sunt esenţiale în scrisul lui James Joyce. Ele sunt pentru el piatra de temelie în formarea cuvintelor noi. Iar secretul încă nedezlegat al lui Joyce tocmai aici se află, în felul cum modifică retorica scriitorului structura interioară a cuvintelor de care acesta se foloseşte.
Nu avem voie să uităm un lucru: atât de mult a însemnat retorica pentru Joyce încât, ca dovadă supremă, el a recurs la stratagema de a îngrămădi 100 de figuri de stil pe numai o singură pagină din cartea Finnegans Wake. Le includem şi noi pe acestea în Lexiconul Nr. 116, având însă grijă să le plasăm în context, să adăugăm definiţii, explicaţii, etimologie, ilustrări, ba chiar şi un unghi de vedere românesc asupra retoricii – poziţia cunoscutului anglist Leon Leviţchi. Dacă am pune în discuţie toate figurile de stil care există, numărul volumelor din această serie lexicografică s-ar dubla! Recomandăm călduros celor interesaţi de retorică să înveţe aceste 100 de figuri de stil alese de James Joyce.
Se împlinesc 55 de ani de când Clive Hart şi Fritz Senn au lansat primul număr al revistei de cercetări Joyceene  A Wake Newslitter. Revista se ocupa exclusiv de ultima carte scrisă de James Joyce, Finnegans Wake. Volumul nr. 115 din Seria Lexicografică James Joyce reia tabla de materii a acestei reviste. Acolo, printre alţii, a publicat şi Virginia Moseley o lucrare: modestă cum era, lucrarea ei a fost pentru noi un pretext pentru a sublinia importanţa covârşitoare a Retoricii în gândirea lui Joyce.
Nu în ultimul rând, coperta volumului despre spectaculosul echilibristicii retorice a lui James Joyce scoate la vedere un mister. În anul 1929, atunci când Joyce lucra la Finnegans Wake, Brâncuşi a fost însărcinat să-i facă portretul. A rezultat Le symbole de James Joyce: o pagină pe care găsim spirale, cercuri şi linii. Acestea sunt, poate, imaginea arondismentelor din Paris. Sau poate că sunt imaginea urechii interne, o reprezentare a lui Joyce aproape orb deja – „en écoutant le livre de lui-même.”
Pe lângă spirale, cercuri şi linii, apar pe pagină şi câteva litere enigmatice. Autorul acestor litere este necunoscut. Nimeni nu ştie dacă el este Joyce sau Brâncuşi. Sensul acestor litere este necunoscut. Nimeni nu ştie dacă ele sunt simple iniţiale sau un joc de semne. Dacă desenele au o semnificaţie, atunci şi literele au o semnificaţie. Şi totuşi niciun Joycean nu s-a sinchisit până acum, după mai bine de 60 de ani, să se ocupe de aceste litere! Şi nici de importanţa capitală a Retoricii pentru Joyce. Or, intenţia Manualului nostru pentru Studiul Avansat al cărţii Finnegans Wake tocmai aceasta este.

Volumele Joyce Lexicography No 115 şi 116, editate de C. George Sandulescu şi Lidia Vianu, s-au lansat oficial la 18 martie 2015. Ele pot fi consultate şi descărcate la adresele de internet:

http://editura.mttlc.ro/awn-contents.html

http://editura.mttlc.ro/rhetoric-joyce.html

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO