Ziarul de Duminică

Incredibila poveste a americanilor abandonaţi în Gulagul sovietic

Incredibila poveste a americanilor abandonaţi în...

Autor: Ziarul de Duminica

18.07.2014, 00:16 990

Tim Tzouliadis

Abandonaţii.

De la Marea Criză economică la Gulag: destinele unor tineri americani în Rusia lui Stalin

Editura Corint

Traducere din limba engleză de Sorin Şerb. Cuvânt-înainte de Liviu C. Ţîrău. Voluminoasa carte este o cronică despre vieţile unor oameni uitaţi până acum chiar şi de istorie.

În 1934, a fost făcută o fotografie a unei echipe de baseball. Până aici, nimic neobişnuit. Numai că tinerii americani care zâmbeau obiectivului purtau tricouri pe care numele echipei lor era scris cu caractere... chirilice. Asta pentru că toţi îşi părăsiseră ţara şi familiile, dar şi greutăţile cu care acestea se confruntau în timpul Marii Crize economice în căutarea unei vieţi mai bune în Rusia stalinistă. Din nefericire, fiecare dintre ei avea să descopere toate ororile sistemului concentraţionar stalinist din perioada Marii Terori: într-un interval de numai patru ani, cei mai mulţi dintre aceşti entuziaşti jucători de baseball aveau să fie arestaţi. Unii dintre ei aveau să fie ucişi, alţii, trimişi în lagăre de muncă forţată. Până acum nu a fost niciodată spusă povestea vieţilor distruse ale acestor oameni abandonaţi nu doar de ţara de adopţie, ci şi de cea natală, care n-a vrut să recunoască tragedia lor.

„O carte importantă, plină de forţă… Tzouliadis împleteşte cu măiestrie informaţiile despre deciziile politice luate la nivel înalt cu chinurile pe care acestea le provoacă uneori celor nevinovaţi, adăugând detalii cutremurătoare unei pagini de istorie aproape uitate.” - George Walden, Observer

Aurel Ionescu

Străzi din Bucureşti şi numele lor

Vol. 2

Nume de militari şi eroi

Editura Vremea

Colecţia „Planeta Bucureşti”. Seria a fost inaugurată cu „Nume de aviatori”, apărută în toamana anului trecut, carte din care ziarul nostru a prezentat câteva fragmente şi a anunţat-o apoi după ieşirea pe piaţă. La fiecare denumire de stradă există un istoric de arteră şi o notiţă cu informaţii biografice, sunt prezentate, de asemenea, toate schimbările de nume, începând cu prima denumire cunsocută. O carte care explică cine au fost acei oameni care au meritat să fie nemuriţi prin intrarea lor în nomenclatura stradală. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO