• Leu / EUR4.9449
  • Leu / GBP5.7845
  • Leu / USD4.8088
Ziarul de Duminică

Încurcatele căi ale libertăţii/ de Daniel Nicolescu

Încurcatele căi ale libertăţii/ de Daniel Nicolescu

Autor: Daniel Nicolescu

02.06.2011, 23:28 80

Yiyun Li (foto) s-a născut (1972) şi a crescut la Beijing, aemigrat în 1996 în Statele Unite, unde şi-a început studiileaprofundate de medicină (specializarea imunologie). După douăcursuri de creative writing (dintre care unul la Iowa University,frecventat, aproape tradiţional, şi de câţiva importanţi scriitoriromâni contemporani), doamna doctor se dedică scrisului, devineeditor la o revistă literară ("A public Space") şi îşi publicăîntâia culegere de nuvele, intitulată "A Thousand Years of GoodPrayers". Cu care îşi şi ia, defintiv, permisul de scris,nu doar graţie succesului de public ci şi numeroaselor premii careau încununat volumul (FrankO'Connor International Short Story Award, GuardianFirst Book Award, CaliforniaBook Award first fiction). Nu în ultimul rând, Yiyun Li esteselectată, datorită textelor din "O mie de ani...", în antologia"Granta", printre cei mai buni 21 de prozatori tineri aimomentului.

Toate cele 11 povestiri se situează în China ultimelor douădecenii şi confruntă, în genere, două generaţii de personaje: celenăscute şi crescute în vremea vechiului regim, sub dictatură,personaje înţepenite într-o teroare servilă şi într-o sumbră lipsăde orizonturi, pe de-o parte, şi, pe de alta, cea a fiilor lordeveniţi adulţi, care încearcă să se exprime şi să se bucure deviaţă.

O tânără, profesoară de engleză, absolventă a universităţii dinBeijing, are o mamă care vinde ouă fierte tari în faţa unei gări(cele mai bune ouă din lume, fierte într-o căldare cu mirodenii şifrunze de ceai); Han, un tânăr întors din SUA, descoperind că mamas-a botezat, o ironizează: "L-ai schimbat pe Marx cu Iisus" (ironiedeplasată, câtă vreme bătrâna se afla în faţa primei alegeri liberepe care o făcuse în viaţă).

Nu e, propriu-zis, un conflict între două lumi, ci odezorientare generală, o ezitare între o lume mutilată sufleteşte,dar care se străduieşte să-şi păstreze delicateţea şi simplitatea,şi una nouă, în care libertatea de factură postmaoistă e un lucrumai complicat şi mai dureros decât pare.

În 2009, Yiyun Li publică întâiul său roman, "The Vagrants"(Random House), scris în acelaşi stil hipnotic, copleşitor înrealismul său necruţător. Totul porneşte de la rememorarea uneiscene trăite în copilărie, când micuţa Li (pe atunci în vârstă deşapte ani), a asistat, în orăşelul Râul Noroios, împreună cucolegii de clasă, la execuţia lui Gu Shan, o fostă membră aGărzilor Roşii, acum devenită disidentă. Cum spunea Colum Mc Cann,"Yiyun Li restituie muzica fiecărei vieţi mărunte şi construieşte oîntreagă simfonie."
La simfonia dezastrului din Muddy River participă, acum, mamavictimei, care îi arde hainele spre a-i uşura trecerea spre lumeacealaltă, tatăl ei, învăţătorul Gu, care se retrage într-o muţenietristă, încercând să-şi uite fiica, precum şi întreaga comunitatelocală, siderată de nedreptatea care i se făcuse lui Gu Shan, şipentru care nimic nu va mai fi ca înainte. Un portret siderant alopresiunii instaurate de comunismul extrem oriental şi, în paralel,reacţia unei lumi de oameni simpli care, aparent, stau cu capulplecat, dar care, de fapt, aşteaptă cu încăpăţânată răbdaremomentul revanşei.

DANIEL NICOLESCU. Absolvent, în 1982, al UniversităţiiBucureşti, Facultatea de filologie, secţia română-portugheză.Redactor principal (şi, începând cu 1991, grafician copertator) laEditura Eminescu, între 1985-2003. Colaborări (cronică literară,cronică plastică, traduceri) la numeroase reviste culturale,începând cu 1974. Redactor şi art-director la diverse publicaţiidin ţară. A semnat mai multe volume de traduceri şi un volum deinterviuri. Din anul 2000 până în 2009 - editor executiv la Ziarulde Duminică.

AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - astăzi, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9449
Diferență: 0,002
Ieri: 4.9448
Azi: 4.8088
Diferență: 1,5629
Ieri: 4.7348
Azi: 5.7845
Diferență: 0,7612
Ieri: 5.7408
Azi: 4.9770
Diferență: 0,8674
Ieri: 4.9342